„Úgy szabjuk a gazdákra a szolgáltatásokat, akár a szabó”

A mezőgazdaságot nem lehet úgy vizsgálni, mint bármely más ágazatot. Simon Attila azt vallja, több órás, személyes látogatással lehet igazán megismerni egy gazdaságot, mert ez többet mond minden számadatnál. Az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával beszélgettünk, aki maga is gazdálkodó, így érti és pontosan tudja, mire van szüksége a gazdáknak.

Hogy látja, könnyű megértetni a bankkal a mezőgazdaság értékeit, a benne rejlő potenciált?

Azt nehéz elfogadtatni, hogy a klasszikus banki kockázatelemző módszerek másképp működnek egy agrár-vállalkozással kapcsolatban. A következő történet ezt jól megvilágítja: Baja mellett tárgyaltam egy gazdával és leültünk egy-egy zsákra a magtárban. Már 10 perce beszélgettünk, amikor megkérdezte, hogy mikor jön már a bankos kollégám. Mondtam, hogy nem jön más, én vagyok a bankos. Alig hitte el! Nem mindennapos, hogy a bank képviselője kimegy a gazdához és a helyszínen tárgyal pénzügyi kérdésekről.

Simon Attila, az MKB Agrárpartner szakmai vezetője

Történt olyan, hogy egy projektet ön versenyképesnek ítélt, de a kockázatelemzők mást mondtak?

Van ilyen, de ez rendben van így. Az MKB Banknál arra törekszünk, hogy mind a döntésben, mind a kockázatkezelésben résztvevő kollégák tudják és értsék az ágazat finanszírozási sajátosságait, a benne rejlő lehetőségeket. Gyakorló gazdaként belülről ismerem a szektort, ezért sokat tudok ebben segíteni. A gazdával együtt bejárva a gazdaságot sokkal többet tudhatunk meg, mint bármilyen számból vagy adatból, ami bekerül hozzánk az irodába. Az MKB Agrárpartner Program esszenciája, hogy ismerjük és értjük a gazdákat. Szívügyünk az agrárium. Ezt a szektort nem lehet az asztal mellől megérteni. Természetesen vannak bankszakmai előírások, amelyeknek meg kell felelnünk, amelyeket felelős pénzintézetként figyelembe kell vennünk.

Hogy látja, milyen financiális helyzetben vannak a gazdálkodók? Az MKB Bank hogyan tudja segíteni őket a jelenlegi helyzetben?

Sokszor úgy tűnik, kizárólag a gazdák pártján állok, de a felelős banki, pénzügyi gondolkodás ugyanolyan fontos egy ügylet kapcsán, és ezt ők is kezdik megérteni. Jelentős igényt tapasztalunk a  támogatások előfinanszírozására, ugyanis 2 évig nem lesznek elérhető uniós források. Az MKB Bank felkészülten segíti ebben az időszakban is a gazdákat: MKB Agrár Kamattámogatott Hiteltermékek néven nálunk is elérhető a 0,5%-os* kamatra igényelhető NHP fix beruházási hitel. Emellett MKB Hektár Plusz Termékcsaládunk részeként többek között szabad felhasználású céllal is nyújtunk finanszírozást. Mindezekkel és más, kimondottan az agrárügyfeleknek kínált egyéb termékeinkkel lehetőségünk van biztosítani számukra a financiális támogatást.

Számos uniós forrásból megvalósuló beruházás most kezd el termelni, így ebben az évben még nem fog látszani a támogatások kiesése.

Valóban, és szerintem nem is fog lelassulni a beruházási kedv, hiszen a piacon sok jó termékkel lehet kiváltani a támogatásokat. Az elmúlt években nagyon sokan döntöttek a fejlesztések mellett, ezért dimenzióváltás tapasztalható a gazdaságokban: sok kicsiből lett közepes méretű és a közepesekből nagy gazdaság. Ezek a gazdaságok már más szereplőként lépnek most a piacra. A gazdaságok vezetői azt tapasztalják, hogy az 5 munkavállalóból 15 lett és hirtelen több száz milliós vagyonok kezdenek felhalmozódni a gazdaságban.

Hogyan tud az MKB Bank segíteni nekik?

Az MKB Bank szolgáltatásaival igazodik az agrárszektor heterogén finanszírozási igényeihez, illetve olyan pénzügyi szolgáltatási palettát hozott létre, amely figyelembe veszi az ügyfél gazdasági méretét, továbbá gazdálkodásának szervezeti összetettségét is. Abban támogatjuk a gazdaságokat, hogy egy pénzügyileg stabil környezetben tudjanak dolgozni, fejlődni. Úgy szabjuk rájuk a ruhát, akár egy szabó: ha „meghízik”, akkor kicsit kiengedjük, ha pedig éppen fogyott, akkor beveszünk belőle hátul. A legtöbbször szinte privátbanki kiszolgálásban részesítjük őket. 

A gazdák igényeire szabta a bank az MKB Hektár plusz termékcsaládot is? Tőlük érkezett az igény, hogy szükség van ilyen szolgáltatásra?

Részben igen. Azt gondolom, hogy erre a három típusú pénzügyi termékre szükség van a piacon. A termőföldvásárlásra igényelhető hitel nagyon jó lehetőség, hiszen 20 évre vehető fel és gyakorlatilag kiváltja a földbérletet úgy, hogy a végén saját tulajdonná válik. A gazda legnagyobb kincse a föld, ha nincs min gazdálkodni, akkor nem tud mit tenni. Az 5 éves futamidejű szabad felhasználású hitelre azért volt szükség, mert a 2016-ban elnyert pályázati projektek kiadásai nagyon megemelkedtek, a fennmaradó költségeket pedig fedezni tudják ebből a gazdák. A harmadik láb, a beruházási hitel, melyet 7 éves futamidőre lehet felvenni, igen kedvező konstrukcióban.

A koronavírus miatt nehéz helyzetbe került a magyar gazdaság. Hogy látja, az agrárium válságállóbb szektor a többinél?

Egy dolgot fontos tudni: a kapacitás jelenleg jócskán több mint, amit fel tud venni a belföldi fogyasztás. Szemtanúi vagyunk a mezőgazdaságban végbemenő generációváltásnak is: elképesztő vállalkozások alakultak komoly gépparkkal, nagyon jól felszerelt, modern gazdaságokkal. Termésmennyiségben is hihetetlen a változás: kukoricából 30%-os termelésnövekedést produkálunk. Nem féltem az ágazatot.

Az MKB Agrárpartner szakmai vezetőjeként ön gazda és bankár is egyben. Hogyan néz ki egy munkahete?

Minden reggel korán kelek és fél nyolcig megbeszélem a fiaimmal a napi tennivalókat; átvették már tőlem a gazdaság operatív irányítását. Este pedig ugyanitt folytatom velük.  Jó kapcsolatrendszerrel és 35 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött tudok még nekik segíteni. Jelenleg 102 hektáron gazdálkodunk, ebből 87 hektár gyümölcsös. Van, hogy a bankban folytatódik a napom és termékfejlesztésekről egyeztetünk, hitelkockázatokat mérlegelünk, vagy éppen riportokat készítünk a kollégáimmal. Máskor terepen, az ügyfél birtokán folytatom a munkát, ahol a saját szememmel láthatom a gazdaságot és személyesen tudunk a gazda igényeiről és lehetőségeiről egyeztetni. Mindegy, hogy gazdaként vagy bankárként, de az egész napom az agrárium körül forog. Az MKB Bankban azon dolgozunk, hogy olyan pénzügyi megoldásokat mutassunk a gazdáknak, amelyek esetleg ismeretlenek számukra, de a gazdaság szempontjából kiváló lehetőségek rejlenek bennük.

Szívügyünk az agrárium.

mkb.hu/agrar