Napra héj és napra pellet – téli tüzelési alternatíva

Ma Magyarországon az egyik legjelentősebb biomassza alapanyag a napraforgó és annak származékai. Hazánk éves napraforgó termése az elmúlt években 1,7-1,8 millió tonna körül alakult. Ekkora mennyiségű termés hozzávetőleg 200 000-210 000 tonna napraforgó héj képződését is jelenti, melyet minden évben a növényolaj gyártása során a feldolgozók leválasztanak a magról. Kocsis Dániel, a Glencore Agriculture Hungary Kft. kereskedőjének írása.

A biomassza – energiaforrásként – tüzeléssel (közvetlenül, előkészítés nélkül vagy előkészítés után), illetve kémiai átalakítás után, folyékony üzemanyagként vagy éghető gázként hasznosítható.

 

A napraforgó héj általános felhasználási lehetősége a hő- és biomassza erőművek alapanyaggal való ellátása, mivel a napraforgó héj nedvességtartalma ideális nedvesebb anyagokhoz történő bekeveréshez, így az égés és az energialeadás feljavításához.

Bizonyos gyártók illetve kereskedők a napraforgóhéjat pellet formájában is értékesítik, és ezzel felhasználási lehetőséget teremtenek a lakosság, kisebb ipari fogyasztók, valamint intézmények számára. 

A pellet lényegesen könnyebben kezelhető és hatékonyabban tüzelhető el, mint a héj. Ráadásul a szállítása is olcsóbb – tehát fajlagosan megfelelő választás lehet téli tüzelőanyagként az arra alkalmas kazánnal rendelkezőknek.

E tekintetben a hazai piac egyik legjelentősebb szereplője a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoport, amelynek tagjaként a Glencore Agriculture Hungary Kft. gabonák és olajos magvak – köztük napraforgó héj és pellet – kereskedelmével foglalkozik.