Mi vár ránk 2020 után?

Izgalmas évek várnak az agrárium szereplőire. A generációváltás, a precíziós módszerek elterjedése és természetesen a finanszírozás is komoly kihívás – többek között a 2020 utáni támogatások kérdésessége miatt. Hol tartunk most, és mit várhatunk a mezőgazdaságtól 2019-ben és azután? Mi lesz a növényvédelemmel a jövőben, jöhetnek még újabb szigorítások? Konferenciánk ezekre keresi a választ.

A jó példák persze adottak, a kormány és a pénzügyi szektor is nyitott a közös munkára, megoldáskeresésre. Szükség van arra, hogy Magyarország hatékonyságban is előrébb lépjen, precíziós módszerekkel, öntözésfejlesztéssel vagy akár azzal, hogy kilépve a komfortzónából bővítsék a portfóliójukat gazdaságok. A konferenciánk fontosabb pontjait mutatjuk be ebben a cikkben. Jelentkezni a konferenciára ITT lehet

A megnyitó előadást Dr. Nagy István, agrár­miniszter tartja majd:
2019-ben mire számít a magyar kormány? Milyen prio­ritások fogalmazódnak meg rövid és hosszú távon? Mit várhatnak a gazdák az idei évtől? Hol helyezkedik el a magyar agrárszektor a világban? Hol kell javulnunk és hol vannak az előnyeink? Mit jelent az unió friss döntése a megemelt nemzeti támogatásokról? Vajon ez már a kap-források csökkentésének előszele lenne? És élni fog vele a kormány?

Jelentkezem a konferenciára

Kerekasztal: Pénzügyi szemmel
Mennyire veszik igénybe a piaci forrásokat a gazdák? Milyen finanszírozási problémákkal találkoznak, és erre milyen programokat, termékeket vezettek be az elmúlt években? Fel van készülve a szektor arra, hogy ha valóban csökkennek az uniós támogatások? Pénzintézeteinknek mennyire fontos az agrárszektor? Mennyire versenyképes a mezőgazdaságunk? Milyen mértékben függünk a pályázati pénzektől? Az iparág legfontosabb szereplői válaszolnak e kérdésekre.

Többek közt előad Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója, aki a robotizált állattartás gyakorlati oldalról mutatja be.
Február elején kezdte meg működését az újonnan átadott, teljesen automatizált, 4500 négyzetméteres sertés-tenyészistálló Rábapordányon. A sertésállomány teljes cseréjének, illetve növelésének költségét is beszámítva a beruházás 1,4 milliárd forintból valósult meg. A fejlesztés révén az ország első olyan sertés-tenyészistállója jött létre, amelyben vírusszűrő légtechnikai megoldást építtetek ki. Bóna Szabolcs beszámol a gyakorlati tapasztalatokról – és a gazdasága eddig már átadott fejlesztéseiről.

Jelentkezem a konferenciára

Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok termelési vezérigazgató-helyettese az öntözésfejlesztésről mint megoldásról beszél majd.
A klímaváltozás, illetve a 21. század elvárásainak való megfelelés érdekében természetesen napirenden van az öntözés fejlesztése a társaságnál. A mostani rendszert még 1993-ban adták át, amely a béleletlen csatornák – és a főművi rendszer elszivárgása – miatt nem túl hatékony. Ugyanis a Marosból kiemelt víznek csak az 55 százaléka jut ki a földekre, ami nagyon rossz hatékonyságot jelent.
A modernizálással az a cél, hogy elérjék legalább a 70 százalékos arányt. A fejlesztés eredményeként szeretnék 6250 hektárra növelni az öntözhető területek arányát, amiből 4300 hektár lenne egyidejűleg öntözhető. Hogyan valósul meg mindez, és mit várnak a fejlesztéstől?

Kerekasztal: Gépek csatája
Mennyire képesek összefogni a magyar termelők és kigazdálkodni a fejlődéshez, fejlesztéshez szükséges gépeket? A fiatal gazdáknak gyakran kihívást jelent, hogy a– profitábilis működéshez szükséges földterületen kívül – a gépesítésnél is komoly beruházási igénnyel szembesülnek, amely igen nehezen előteremthető. Van megoldási javaslat számukra?
Beszélünk majd a precízióról, és arról is, hogy hol tart most az átállás erre a nélkülözhetetlen technológiára. Nehéz megértetni a gépek működését a gazdáknak? Meddig lesz még szükség traktorosra? A mezőgépek pia­cának ismert szereplőit kérdezzük a témáról.