Haszon Agrár magazin
  • HASZON AGRÁR MAGAZIN
  • ELŐFIZETÉS
  • HÍRLEVÉL
  • KAPCSOLAT
  • Menu Menu
  • Facebook

A sertéshús is az egészséges étrend része

Az egészséges, változatos étrend része a sertéshús, amely remek fehérjeforrás, vitaminokban, vasban és egyéb ásványi anyagokban gazdag és ma már kiváló minőségben érhető el a boltokban – hangzott el az MCS Vágóhíd Zrt. háttérbeszélgetésén. Az eseményen Gianni, az ismert olasz étteremtulajdonos a sertéshúsok gasztronómiai értékét, Szűcs Zsuzsanna dietetikus pedig kedvező élettani hatásait emelte ki. A szervező MCS Vágóhíd brand managere, Kalácska Ágnes elmondta: a PICK Friss húsok konyhakészen, darabolva, szeletelve, kockázva akár göngyölve és védőgázas csomagolásban kerülnek a boltokba, ezzel nagyban megkönnyítve a főzés folyamatát.

A sertéshússal kapcsolatos mítoszok jelentős részben alaptalanok, illetve jellemzően nem magához a húshoz, mint alapanyaghoz, hanem inkább annak elkészítési módjához, valamint a fogyasztási szokásokhoz kapcsolódik – fejtette ki az eseményen Szűcs Zsuzsanna. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke hozzátette: a sertéshús önmagában sem tekinthető zsíros húsnak, hiszen az eltérő részek eltérő mennyiségben tartalmaznak zsírt, például a karaj, a szűzpecsenye, a comb szárazabb húsnak tekinthető. A zsírosabb húsrészek is elkészíthetők olyan módon, hogy az kevésbé legyen megterhelő – itt elsősorban a kevesebb hozzáadott zsír használatával lehet könnyíteni egy-egy fogáson.

Kedvező élettani hatások

A szakértő kifejtette: a sertéshús kiváló fehérjeforrás, amelyre mindenkinek szüksége van, de különösen a fejlődő szervezetű gyerekeknek, a sportolóknak fontos a kiemelkedő mennyiségű és jó minőségű fehérje bevitele. A sertés ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz vasat, kifejezetten jól felszívódó formában, valamint jelentős a B12-vitamin- és cinktartalma is.

Szűcs Zsuzsanna szerint sok múlik azon is, hogy milyen módon fogyasztjuk a sertéshúst – különösen a köretek megválasztása bír nagy jelentőséggel. Érdemes a változatos, könnyű és zöldköreteket választani a zsírosabb, olajban kisült burgonya helyett.

A dietetikus leszögezte: az egyes ételek helyett fontosabb a helyes étrend megválasztása, vagyis az arra való törekvés, hogy kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozzunk, amely biztosítja, hogy minden szükséges tápanyag a szervezetünkbe jusson. Ebbe a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe beleférnek ünnepek idején a klasszikus, magyaros fogások is, mint amilyen például a töltött káposzta.

Sok múlik a tálaláson

Az elkészítés módját, a fantáziadúsan megválasztott köreteket és nem utolsósorban a minőségi alapanyag fontosságát hangsúlyozta hozzászólásában Gianni Annoni is. Az ismert olasz étteremtulajdonos elmondta: ma már kiváló minőségű sertéshúst lehet kapni Magyarországon, amely remek alapanyag számos ételhez, akár a komolyabb ünnepi fogásokhoz is. „A jó minőségű sertéshús önmagában olyan ízvilágot jelent, amelyet inkább csak kiegészíteni, nem pedig elfedni kell. Az elmúlt évtizedek főzési technikái – a sok só, a sok fűszer, a mustár vagy a fokhagyma túlzott használata – gyakran a gyengébb minőség elrejtését szolgálták, holott erre ma már nincs szükség.”

Gianni hozzátette: nagyon szereti a magyar konyhát, ahogy a hagyományos magyar sertéshúsételeket is, ezeket pedig érdemes ötvözni néhány olaszos technikával. A sertéshúst jól egészíti ki néhány savas összetevő, például a salátákra csepegtetett ecetek, vagy a borok, a könnyebb köretek pedig biztosítják azt is, hogy ne legyen egy-egy sertéshúsos ebéd vagy vacsora megterhelő.

Az ismert séf mindenkit arra bíztatott, hogy kísérletezzen új ízekkel és az ünnepek alatt közösen főzzenek a családok. „A főzés alkotás, és egyben közös élmény is, amelyet mindenkinek csak javasolni tudok. A magyar sertéshús pedig kiváló alapanyag ehhez” – tette hozzá.

Megkönnyítik a dolgunkat

Az otthoni főzést megkönnyíti, illetve az eltarthatóságot nagyban meghosszabbítja az, hogy a PICK Friss húsok konyhakészen, darabolva és védőgázas csomagolásban kerülnek a boltokba – reagált erre a házigazda MCS Vágóhíd Zrt. képviseletében Kalácska Ágnes brand manager. Kifejtette: mivel – hústípustól függően – szeletelve, kockázva, darálva vagy előre begöngyölve lehet őket megvásárolni, így a vásárló megspórolja a csontozás, darabolás, kockázás műveletét a konyhában, ezzel rengeteg időt spórolva. A védőgázas csomagolás tökéletesen megvédi a hús állagát és hosszú eltarthatóságot eredményez. Különösen a vírus-helyzetben kevesebbet szeretnénk üzletekbe járni, illetve ünnepek környékén egyébként is a legtöbben szeretjük elkerülni a tumultust, a hosszú szavatossági idő ebben is segít. A sertés alapanyagot nyugodtan bő egy héttel a főzés előtt is megvásárolhatjuk – mondta el Kalácska Ágnes, aki szerint a sertéshús kiváló választás az ünnepekre is.

Megjelent a Haszon Agrár magazin decemberi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin decemberi száma!

Your browser does not support the video element.

Hirdetés
Hirdetés
A rovat támogatója

Legolvasottabb cikkek

  • Ki a felelős a kettős minőségért?
  • Komplex szolgáltatások nyújtása az új jövő az acélszerkezet gyártásban
  • Szabályos és olcsó: a QR-kód
  • Sertéskampány a különleges élményért
  • Indul az MFB Krízis Hitel Plusz Program
  • A talajmintavétel az első lépés a hatékony műtrágyázáshoz Műtrágya: számoljon velünk! – Talajvizsgálatra alapozott szaktanácsadás a Keleti Agrár ügyfeleinek
  • EK2020: október közepén kezdődik az előlegfizetés
  • Álom vagy valóság a drónok üzleti felhasználása?
  • A fejlődés töretlen – Clearfield® technológia repcében

Kategóriák

  • Aktuális (1)
  • Állattenyésztés (3)
  • Egyéb kategória (3)
  • Hasznos hírek (3)
  • Hírek (18)
  • Hírek az agráriumból (1)
  • Kiemelt cikkeink (3)
  • Mezőgazdaság (3)
  • Mezőgépek (1)
  • Napindító hírlevél (53)
  • Növénytermesztés (9)
  • Pénzes ötletek (5)
  • Promóció (6)
  • Zöldenergia (1)
Copyright © 2002-2020 Haszon Magazin - Minden jog fenntartva!
  • HASZON AGRAR – KÁRTYA
  • ELŐFIZETÉS
  • ADATVÉDELEM
  • KÉRDÉSE VAN?
Ötvenmilliós kampánnyal zárja az évet a „Vedd a hazait! Védd a haz...
Scroll to top