A padlások rejtett kincsei

Mindig is érdekelt, hogy mennyit ér a padláson porosodó festmény vagy a fiókban lapuló óra? Minden családban akadnak kincsek, amelyek értékére kíváncsiak vagyunk még akkor is, ha nem akarunk tőlük megválni. A majdnemkidobtuk.hu oldalon ingyenes értékbecslést kaphatunk, ha feltöltjük a műtárgyak fotóit. Kováts Dáviddal, az oldal egyik alapítójával beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet az oldalhoz? Milyen kötődésed van ehhez a szakmához?
Mondhatni beleszülettem ebbe a dologba. Édesapámé volt az első műkereskedelemmel foglalkozó üzlet a pesti Falk Miksa utcában. A kereskedelemre hamar „rá­érez­tem”, ugyanis már gyerekként levittem a festményeimet a galériába, ráírtam hogy „2 Ft”, és ott árultam. Egyet el is tudtam adni, ez volt az első sikerem kereskedőként.

Mi volt a következő lépcső?
2005-től volt saját üzletem a Falk Miksában, főleg kortársakkal. 2008-ig külföldi művészek kiállításait hoztam Magyarországra. Olyanokét, akik az egész világban láthatóak, de nálunk nincsenek. Majd arra gondoltam, hogy ez egy kicsit kevés, váltani akartam. Unalomig hallgattam, hogy Nyugaton egészen más ez. Jó, akkor nézzük meg! Ezért 2009-ben Londonba költöztem, de még csak annyit tudtam, hogy érdekel a művészet és kereskedelem, konkrétum nem volt. Találtam a Sotheby’s Institute of Art-ban egy Art & Business szakot, amit el is elvégeztem. Az ezt követő években a Sotheby’s-nél dolgoztam, ahol a valuations department (értékelési részleg) tagjaként kiemelt gyűjtemények felbecslését menedzseltem.

Hogyhogy visszajöttél Magyarországra ?
Öt évet voltam már kint, és azt éreztem, hogy nem tudok belátható időn belül feljebb lépni. Akadtak szentimentális gondolataim is, például, hogy minden kint töltött évvel kevesebbet láthatom a nagyszüleimet. Kicsit türelmetlen típus vagyok talán, de magam akartam valamit csinálni.

Ekkor kezdtél az interneten kereskedni?
Igen, de talán az egész online kereskedelem akkor robbant. Hozzájutottunk egy nagy grafikai anyaghoz, így kezdődött. Már jóval a pénzügyi válság után jártunk, de még mindig inkább a kisebb értékű műtárgyakat lehetett könnyen értékesíteni – ezért bizonyult hosszú távon is jó választásnak a grafika. Minden platformot kipróbáltunk, előfordult, hogy 100 ezer termékünk volt fönt az eBay-en.

És hogyan jött a piactér ötlete?
Kimentünk egy spanyolországi grafikai biennáléra, ahová a világ minden tájáról érkeztek gyűjtők. Még csak elkezdtünk kipakolni a standunkra, amikor az egyik legdrágább grafikánkat megvették, így joggal hittük, hogy ez egy jövedelmező túra lesz. Aztán két napig senki nem vásárolt tőlünk semmit, pedig folyamatosan nyüzsögtek a standok körül. Aztán észrevettük, hogy a gyűjtők nem eladnak és vesznek, hanem cserélnek. Így hát mi is lemondtunk az eladásról, és követtük őket.
Annyira megtetszett nekünk ez a modell, hogy hazajöttünk, és mivel nem találtunk hasonló cserélős oldalt, létrehoztuk a sajátunkat. Olyan honlapot szerettünk volna, ahol lehet cserélni, eladni, de akár csak megmutatni a gyűjteményt. Úgy működik, mintha a gyűjtőknek lenne egy saját weblapjuk, ahol bemutathatják a büszkeségeiket. Ez a piactér a következő címen érhető el: https://collectorism.com/

Most pedig értékbecsléssel is bővült már az oldal…
Igen, ez egy alig egy hónapos új funkció. Nemcsak a gyűjtőket akarjuk megszólítani, hanem azokat is, akik kíváncsiak, hogy a padláson porosodó dolgok mit érnek. Nagyon egyszerűen működik: fényképeket kell készíteni – lehetőleg minél többet – és egy leírásban összegyűjteni, amit csak tudnak róla. Van egy szinte minden területet lefedő szakértői gárdánk, akik segítenek ebben, nem csak mi foglalkozunk a tárgyakkal. Szerencsére ez még mindig olyan területet, amit nem lehet egy Google kereséssel kiváltani. Akik pedig kíváncsiak, azoknak tudunk egy jó szolgáltatást nyújtani.

E néhány hét alatt volt nagy fogás?
Valószínűleg sok olyan műtárgy van, ami nagyon értékes is lehet – az eddig beérkezettek közt ezer forinttól egészen a félmillióig mindenféle értékű akadt. Persze ma már ritka, hogy találunk véletlenül egy eddig ismeretlen Picassót a padláson, de biztos vagyok, hogy sok meglepetés lesz még. Az oldalunk címe is sokatmondó: https://majdnemkidobtuk.hu

Mennyi idő kell az értékbecsléshez?
Most 5 napot vállalunk a visszajelzésre, persze vannak olyan tárgyak, amelyekre kérünk plusz időt. Meg kell mondanom, azon lepődtem meg leginkább, hogy nagyon precízen kapjuk meg a fotókat és a leírásokat. Ebből is látszik, hogy szeretett és nagyra becsült tárgyakat küldenek. Már több mint 300-at töltöttek fel alig 10 nap alatt. A felbecsült tárgyakat akár rögtön át lehet helyezni a piactérre – és értékesíteni vagy csak bemutatni.

Az aukciók világa akkor a múlté?
Nem, sőt! A piactér mellett a testvéremmel megalakítottuk tavaly a Dobossy aukciósházat (dobossyaukcio.hu), mert ez volt mindkettőnk álma. Ez a nagypapám nevét viseli. Kortárs aukciókat tartunk, és mondhatom, hogy sikerrel, már az ötödikre készülünk.