Készült: 2012. szeptember 12. szerda

Árpa után kölest vetve szűk három hónap múltán ismét bevételhez jutunk. Ha az őszi vetéssel víz hiányában kudarcot vallunk, jusson ismét eszünkbe a köles. Gyorsan melegedő talajok előnyben!


Főleg termeltetünk – mondja Molnár Péter, a Praktika Kft. agrármérnöke. „Ha jó minőségű a köles, igyekszünk élelmiszer-ipari felvásárlók felé értékesíteni. Egyébként madáreleségnek megy.” Magyarországon kevés a kölestermesztő, előállítása a hazai igényeket nem fedezi. Piaca meglehetősen hektikusan mozog. Kilogrammonkénti felvásárlási ára jelenleg 72–81 Ft közt alakul, bár volt már ennél rosszabb és jobb éve is. De hát melyik növénynél nem láttunk ilyet?

Mivel a hazai igényeket nem fedi le a megtermelt mennyiség, ezért érdemes a gyengébb talajokon számolni vele. Fővetésben kevesen termesztik – noha egy jó talajon képes lenne 3,5 tonnás termést hozni. Akkor kerülhet előtérbe, amikor kipusztul, vagy ki se kel az őszi vetés. Ilyenkor is csak a gyenge, homokos termőhelyeken fordul meg a gazda fejében, hiszen máshol a kapásnövények lehengerlő versenyfölényben vannak tavasszal.

Ezért inkább ragadjuk meg másként a kérdést. Hozzunk ki egy aratással többet a közepes adottságú talajainkból, vessük el árpa után! (Még jobb előveteménye a borsó – ha illeszkedik a technológiánkba.)

 

Bírja a meleget!

A köles vízigénye kevesebb, mint a búzának, árpának. Csírázásához elég az a néhány zivatar, ami a búza betakarítása előtt menetrendszerűen megérkezik. A legtöbb nedvességet a bugahányás időszakában igényli. Nagyon különböző tenyészidejű fajtákkal találkozni a köztermesztésben. A 70–130 napos kínálatból a késeiek nagyobb eséllyel kapják el bugahányáskor a nyár végi esőket. Mivel melegigénye lényegesebb nagyobb, mint a többi gabonafélének, ezért az ország déli, középső területeire ajánlható.

A köles tápanyagigénye: N 27–30 kg/t, P2O5 13–14 kg/t, K2O 20–35 kg/t szemtermés. Másodvetésben megelégszik egy nitrogén fejtrágyával. Középkötött, tápanyaggal feltöltött erdőtalajokon fővetésben 3–4 tonnás termésre is képes, másodvetésben ennél egy tonnával kevesebbre.

Főnövényként vetését május közepén tudjuk elkezdeni, addig igyekezzünk a talajt gyommentesen tartani. Molnár Péter szerint a vetés előtti totális gyomirtás általában megoldást jelent a betakarításig. Másodvetésként legkésőbb július első dekádjában kerüljön földbe a mag. A talaj-előkészítést tárcsával és kombinátorral végezzük, majd ezt a folyamatot zárjuk le a vetéssel, hengerezéssel.

A köles apró magvú növény, ezért a vetésmélység 1–2 cm legyen. A sortávolság gabona-sortáv, folyóméterenként 80–100 csírát vetve. Vetőmagszükséglete pedig 30–40 kg/ha. A továbbiakban nem igényel növényvédő szereket a köles. Termesztési költsége kijön hektáronként 60–70 ezer forintból.

Mivel egyenetlenül érik, teljes érésben könnyen pereg. Az aratást akkor kell elkezdeni, amikor a bugák sárgulnak, de a levelek még zöldek. „Az aszály miatt idén már augusztus második hetében be kellett takarítani” – mutatja a betárolt magokat Mondel István, aki Gödöllő környékén gazdálkodik.

Ha olyan az évjárat, érdemes viasz­érésben deszikkálni. Fontos a kombájn pontos beállítása a betakarítás kezdete előtt, mert a köles magja könnyen törik. A dobfordulat ne legyen több 400 fordulat/percnél, a dobkosár és a dob közötti hézag pedig a szem méretéhez igazodjon.

Két menetben is betakarítható. Ekkor a kölest először rendre vágjuk, majd 2–3 napi utóérlelés után rendről csépeljük. Szalmája a gabonaszalmáknál értékesebb. Betakarítás után a magot általában szárítani szükséges, 14 százalék alatti víztartalomig. A tárolás garmadában történik, míg exportra egalizált zsákokat használjunk. Idei ára kéttonnás termés mellett 80–100 ezer forint bevételt jelent egy hektáron. Ez az őszi munkák előtt talált pénznek számít!

 

Fajtakérdés

A kölest a buga alakja szerint két csoportra osztjuk. Az egyik változat szétálló bugájú, ilyenkor a buga főtengelye hosszú, egyenesen felálló, a buga végén a szemek tömege miatt enyhén lehajló. A másik változat a zászlós, ahol a buga főtengelye rövid, a bugaágak szintén rövidek és kissé megnyúlt tömb alakú a buga formája. Hazánkban ez a második változat terjedt el igazán.

A bugaformákon belül a szemtermést borító toklász színe alapján piros, szürke és fehér toklászú lehet a köles . Hazánkban a legelterjedtebb fajták a Lovászpatonai pirosmagvú, a Fertődi 2, a GK Piroska és Alba, valamint a Maxi. De orosz és ukrán fajták is kaphatók. n Topor Erika

 

 

 

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!