Készült: 2012. július 18. szerda

Sokat tehet a hazai vidék–város ellentét enyhítéséért az RTL legújabb sorozata. Többet, mint akárhány százmilliós imázskampány. Az új valóságshow képei azt sugallják: szép az ország, élhető a vidék, értékes, jóravaló emberek a gazdák. A műsor első adását többen nézték, mint az európai focibajnokság döntőjét.

Az eddig 18 országban sikerrel bemutatott műsor eredeti ötlete az Egyesült Királyságból származik. Ott vették észre először, hogy a gazdák életstílusa egyre kevésbé vonzó a városi kényelemre vágyó hölgyek számára. Ez az összes európai országban megfigyelhető. Még Ausztria gyönyörű vidékén, Stájerországban is vannak régiók, ahol a házasságra érett férfiak 40 százalékkal vannak többen, mint a hasonló korú hölgyek. De a vagyonos nagygazdák gyerekei is igen nehezen találnak partnert. Ezért lett a párkereső műsor helyszíne a vidék.


Németországban a „Bauer sucht Frau” (Gazda keresi asszonyát) hét éve az egyik legsikeresebb műsor: átlag 7–8 millió ember kíváncsi rá, mit hoz a „hölgyválasz”. A műsorok receptje: bemutatnak több gazdát, az életüket, a munkájukat, a környezetüket. Erre a kvázi házassági hirdetésre több városi hölgy is jelentkezik. A gazda két nőt választ ki közülük – a tapasztalatok szerint inkább értelmiségieket –, két másik hölgy pedig a rendező választása alapján kerül képernyőre. Az RTL-en feltehetőleg hasonlóak lesznek a játékszabályok.

Itt is ismert a képlet: a jelentkezők kicsit kalandvágyó, gyakran igen talpraesett hölgyek. A rendező a hangulatot rendszerint elkényeztetett plázacicákkal paprikázza fel. Nekik az a feladatuk, hogy mindent megtegyenek azért, hogy magukra vonják a gazda figyelmét. A leendő vőlegény egyik „saját” jelöltjétől 24 órán belül el kell hogy búcsúzzon, a főesélyes egy hétig maradhat vele.

Van, aki már a legelején kiesik: vagy magától megy el, vagy a kinézett vőlegény unja meg, és a könnyező lányt hazaküldi. Nem egyszer a leendő anyós is – akivel rendszerint egy asztalnál ülnek – beleszól a dolgokba: osztályozza a főzést és az elvégzett munkát. Nem hiányozhat némi előítélet sem a „városi libákkal” szemben.

A műsor német változatának is megvoltak a maga apró botrányai: az egyik „gazda” egy baráttól kérte kölcsön a gazdaságot, így akart feleséget keresni. Egy másik pár a kamera előtt látványosan összeveszett, de a színfalak mögött vidáman együtt volt. A vidéki valóságshow jellemzője a happy end, még akkor is, ha nem sikerül rögtön a párválasztás. A férfi „piacképessé” válik, többen ismerik meg, és tudják meg róla, hogy élete párját keresi.

Nyolc férfi szerelmi útjait követi a sikerműsor magyar változata is. Mind módosak, kiegyensúlyozott, vagyis kameraképes embereknek tűnnek, akik már nem akarnak magányosan élni, egyedül dolgozni. A kiválasztott férfiak persze nem reprezentálják tökéletesen a magyar vidéket. Hatan állattartással foglalkoznak, ami ismerve az ágazat alacsony jövedelmezőségét, nem mondható arányosnak.

A műsorvezető dr. Kovalcsik Ildikó, ismertebb nevén „Lilu”, aki az eddig látottak alapján empatikusan beleéli magát a hölgykereső vidéki férfiak magányába. A kereskedelmi csatorna a valóságshow-któl nem idegen dramaturgiával persze el is viheti a műsort más, túl könnyed irányba. De reméljük, hogy ez most másként lesz, és valóban műsoridőt kap a magyar falu. A „Házasodna a gazda” hozadéka: kendőzetlenül megmutatja a városiaknak, hogy a gazdaélet munkás, és állandó odafigyelést igényel, bár kevésbé változatos, mint a nagyvárosi lét. A műsor ráirányítja az „urbánusok” figyelmét a vidék általuk nem ismert szépségeire is.
Jeszek József

A 32 éves Somogybükkösdi (Somogy megye) József gazda modern pásztornak nevezhető, aki újszerű platós terepjáróval intézi a gazdaság dolgait. Ám mégis juhásznak tartja magát, de nem csak az állatok nyelvét érti: németül, angolul is tud. Saját bevallása szerint csak próbál pontos lenni, de nem mindig sikerül. Az internetezés és utazgatás mellett szenvedélye a latin tánc.

Kondricz Tamás

Zala megyében, Beleznán él, és kedvenc növénye „az egész éven át termő tréfarépa”. Valójában szüleivel együtt sertéstenyésztéssel foglalkozik. A 31 éves gazda kedvenc étele a hús, amelyhez köretként még egy kis húst tud elképzelni. Szívesen süt-főz otthon, de az igazi kikapcsolódás mégis egy tengerparti nyaralás lenne számára, lehetőleg nem egyedül.

A 40 éves szurdokpüspöki (Nógrád megye) gazda először a papi hivatásnak élt, de 5 évvel ezelőtt letette a reverendát. Ma már azzal foglalkozik, ami valóban öröm számára: 45 szürkemarhát tart és növényt termel. Igazi zenei mindenevő, a klasszikus muzsikától a diszkózenéig mindent szívesen hallgat.

Buda Tamás Gábor

A 49 éves Ottó már két házasságon van túl. Legközelebb 14 éves fiához, Árpihoz áll. Így nemcsak saját, hanem gyermeke igényeit is szem előtt tartja leendő neje kiválasztásakor. A Bács-Kiskun megyei Kerekegyházán 34 hektáron almatermesztéssel, szőlővel és borral is foglalkozó gazda esténként kártyát vet magának, kikapcsolódásként (!) pedig takarít és mos.

Kucsora Bence

Hódmezővásárhelyen (Csongrád megye) a 26 éves Bence és családja gazdaságában közel 150 lovat és 70 szarvasmarhát tartanak. A fiatal gazda a futó kalandok után most komoly tervvel állt elő: 3 éven belül gyermeket szeretne. Azt állítja, enyhe hiperaktivitásban szenved, és párjának fel kell rá készülnie, hogy ő szereti hordani a nadrágot.

Sipos András

A Nógrád megyei Karancskeszin, a 47 éves férfi birtokán szarvasok és őzek, sőt vaddisznók szaladgálnak. Bár napi 10–12 órát dolgozik, szívesen jár diszkóba és bálba, ugyanis imád táncolni. Két lány- és két fiúgyermeke van. „90 százalékban pontos vagyok, a pénzhez pedig úgy állok, hogy ami könnyen jön, az könnyen is megy” – mondja magáról András gazda.

Medvegy Szilveszter

A 36 éves férfi 180 hektárjával az Alföldön is nagygazdának számít, akinek egész életét a munka tölti ki. A Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekvő Tiszajenőn él és egyetlen napot sem bírna ki anélkül, hogy ne etesse állatait. A pénzzel is takarékosan bánik, és otthonáról csak annyit mond, hogy csili-vili kis ház.

Gerstmájer Rolf

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén, Nyírbátoron várja jövendőbelijét a 34 éves, testnevelő tanár végzettségű Rolf. A növénytermesztéssel foglalkozó Rolf gazda egy ultramodern traktorral (képernyőkijelzős Claas Cebis) jár ki a szántóföldre elmélkedni. Hogy mivel üti el az időt esténként? „Haverokkal kártyázok és sütögetek, ha az időjárás engedi. A lényeg, hogy a szabadban legyek.”

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!