Készült: 2009. szeptember 07. hétfő

A gáz drágulása és a keleti gázviták miatt az ország családi házas övezeteiben mind több fatárolót lehet látni, vagyis visszatér a fatüzelés divatja. Jellemző megoldás a hagyományos kandalló ? amely a nappalit melegíti ?, a házat fűtő vizes kandalló és a fapellet-tüzelésű kazán.


Optimális megoldás, ha a gáz- és a fa- (esetleg biomassza) fűtést egymással kiegészítve használjuk. A gázfűtés felügyelet nélkül is működik, ráadásul évi 1500 köbméternyi gázfelhasználásig támogatás is kérhető. A megoldást érdemes a téli hidegekre tartogatni, amikor jól jön, ha a hőmérsékletet szinten kell tartani, ám az őszi és a tavaszi átmeneti időszakban nyugodt szívvel hagyatkozhatunk a fával történő fűtésre is, hiszen ezekben az évszakokban jellemzően csak estére kell begyújtani.

A fatüzelésnek számos előnye és kevés hátránya van. A legfontosabb pozitívum, hogy olcsóbb a gáznál (lásd táblázatunkat), és relatíve még olcsóbb lesz, amint a gáz tovább drágul. Ráadásul a tömörített faaprítékot, azaz pelletet égető kazán hatásfoka azonos a gázkazánéval. A környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen a fa egyfajta megújuló energiaforrás, így elégetése nem növeli a levegő széndioxidszintjét ? ezáltal csökkenti az üvegházhatást.

Hátránya, hogy a gázzal ellentétben nem működik automatikusan. A fát be kell szerezni, fel kell hasogatni és folyamatosan táplálni kell vele a kazánt, kandallót, ráadásul takarítani, tisztítani kell a berendezéseket.

Pellet: még magunk visszük

Jelentősen nőtt az olyan jó minőségű kazánok kínálata, amelyek pellet elégetésére alkalmasak. A pelletet fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson, kötőanyagként a fában megtalálható lignin szolgál. Sima, fényes, repedésektől mentes, átmérője 6-12 milliméter közötti, hossza legfeljebb 5 centiméter lehet. Fűtőértéke kitűnő: két kilogramm elégetése annyi energiát termel, mintha egy köbméter földgázt használtunk volna.

A pellet azonban nem dobható bele bármilyen kazánba! Égése ugyanis szabályozott, a pellet adagolásával és a befúvott levegő mennyiségével lehet beállítani. Léteznek külön pelletégetésre kifejlesztett kazánok, de a korábbi vegyes tüzelésű kazánunkat is használhatjuk e célra, ha külön pelletégőt szerelünk bele. Bár a speciális kazán drágább mulatság, hosszú távon kényelmesebb azt választani.

Ausztriában és Németországban már nagy népszerűségnek örvend ez a fajta fűtés. Itt speciális tartálykocsik szállítják a pelletet a felhasználókhoz, ahol a külön erre a célra kialakított, földbe süllyesztett tárolókba helyezik el. Hazánkban egyelőre a 15 kilogrammos csomagolás dívik, amelyet a fogyasztók szállítanak el a telephelyről.

Kiszámolt kandalló

A fafűtés egy másik lehetséges útja a keményfával fűtött kandalló. Átlagosan 1 kilowatt kandallóteljesítmény 20 légköbméter kifűtésére alkalmas. Ez szobára kiszámítva azt jelenti, hogy egy 6 × 6 méter alapterületű, 3 méteres belmagasságú, tehát 108 légköbméteres szoba fűtéséhez 5-6 kilowatt teljesítményű kandalló szükséges. Ezen érték függ az épület hőszigetelésétől.

A kandallók általában kandallószén- és fatüzelésre egyaránt alkalmasak. A jó kandalló külön beállítható barnaszénbrikett (kandallószén) vagy fa- valamint biobrikett tüzelési módra. A kandallóban legjobban az 1?2 évig a szabadban tárolt, légszáraz fát lehet eltüzelni, mondja Agonás Péter energiaszakértő. Aki meg tudja oldani, hogy egyszerre vesz legalább 50 mázsa fát, az két szezonon át nem szenved az energia-áremeléstől.

A jó kandalló legalább 70 százalékos hatásfokú, sok öntöttvas alkatrészt tartalmaz, és jó minőségű bélésanyaggal készül. Mindig vizsgáljuk meg, hogy a kandalló tűzteréhez használt lemez megfelelő vastagságú-e (legalább 3 milliméteres), az illesztések, rögzítések megfelelő minőségűek-e. A minőséget nem befolyásolja a burkolat: egy 300 ezer forintos téglaborítású kandalló is kiválóan befűthet egy nagyobb helyiséget, miközben lehet, hogy a különleges cserép- vagy zsírkőburkolat jelentősen nagyobb beruházást jelent.

Tárolók, tartályok, csövek A régi kandallókhoz, cserépkályhákhoz a tüzelőanyagokon kívül semmi más nem kell. Ugyanakkor a teljes ház fűtési rendszerébe beépülő vizes kandallóhoz energiatároló és tágulási tartály is indokolt, mondja Agonás Péter.

Minél egyszerűbb a kandalló tüzeléstechnikai szabályozása, annál inkább szükséges az energiatároló alkalmazása, így a megtermelt hő nem vész el, és nagyobb az anyagi nyereség. A kandalló tartozéka a nyílt tágulási tartály is, amelyet valahol a kandalló felett, például a padlástérben kell elhelyezni. Az vízteres kandalló csővezetékei szintén a padlástéren át, szigetelve juthatnak el az energiatárolóhoz.

Ha új házat építünk, mindenképpen alakítsunk ki bekötési lehetőséget, vagyis megfelelő kéményt. Meglevő házba kéményt építtetni sajnos dupla költséggel jár. A kéménytervekhez vizes kandallók létesítésében járatos gépész- tervező bevonása is szükséges, ha el akarjuk kerülni a későbbi kellemetlenségeket.

 

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!