Készült: 2007. január 01. hétfő

kis- és középvállalkozások telefonálási szokásai eltérnek a magánszemélyekétől, így nem meglepő, hogy mindhárom mobilszolgáltatónk kínál az üzleti előfizetők igényeihez igazított tarifacsomagokat. Érdemes alaposan tanulmányozni ezeket az ajánlatokat, hiszen egy testre szabott választással radikálisan lefaraghatjuk a költségeket.


A T-Mobile, a Pannon és a Vodafone egyaránt kínálnak vállalkozásokra szabott díjcsomagokat, amelyeknek gyakran már az elnevezése is utal a célcsoportra (például Dupla Profit, Üzleti Pro, Business Volumen). Kedvező, hogy a szolgáltatók az egyéni vállalkozókat is üzleti ügyfeleik körébe sorolják, azaz a tarifacsomagok nagy többségének megvételéhez már egyetlen előfizetés is elég (megszűntek a minimum 10-20 darabos korlátok). Ez persze nem azt jelenti, hogy a több fős vállalkozásoknak nem érdemes ilyen előfizetést kötniük, hiszen a vállalati ügyfeleknek szánt díjcsomagok egy részében már eleve benne van a cégen belüli ingyenes telefonálás lehetősége, vagy ha hiányozna is az alapcsomagból, egy viszonylag olcsón megvásárolható opcióval ez a szolgáltatás is elérhető.

A több ezer főt foglalkoztató multi­nacionális cégek, valamint a különböző társadalmi szervezetek és egyházak külön, egyénre szabott, a piaci árnál lényegesen kedvezőbb tarifacsomagokat kapnak a szolgáltatóktól. Az ilyen SIM-kártyák jó áron forognak a feketepiacon, ugyanis sokan ezzel próbálják lefaragni tetemes telefonálási költségeiket. Mi ezekkel nem foglalkozunk, hanem a kis- és középvállalatoknak kínált törvényes lehetőségeket gyűjtöttük össze.

Csak vállalkozásoknak

Abban mindhárom szolgáltató egyetért, hogy üzleti csomagjait nem veheti igénybe magánszemély. Azaz ezeket a tarifacsomagokat kizárólag adószámmal rendelkező, a cégbíróságon bejegyzett gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és nyilvántartásba vett más szervezetek fizethetik elő. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az előfizetés megvételéhez általában cégkivonatot, aláírási címpéldányt és bankszámlaszerződést is kérnek.

Ennyivel nagyjából ki is merül a szolgáltatók üzleti csomagjai közötti hasonlóság, s itt is megmutatkozik az ?ahány szolgáltató, annyiféle üzleticsomag-politika? elv, mi több, olykor még az egy adott szolgáltatón belüli csomagok alapkoncepciója is jelentősen eltér egymástól.

Első ránézésre óriási különbségek vannak a havidíjak között (van például nettó 990 forintos és 35 ezer forintos előfizetés is), de minthogy csodák sajnos nincsenek, hamar kiderül, hogy a nagyon kedvező előfizetéshez viszonylag magas percdíj tartozik és fordítva.

Másodperc vagy perc alapon

A számlázási egységről is eltérőn vélekednek a mobilszolgáltatók. A Pannon például a legkedvezőbb másodperc alapú számlázást kínálja üzleti csomagjaihoz, a Vodafone-nál ez az érték csomagfüggő, míg a T-Mobile-nál ? ugyancsak a választott tarifacsomag függvényében ? 10, 30, illetve 60 másodperces egységekben mérik a beszélgetési időt.

Hasonlóan színes képet mutatnak a percdíjak. Legegyszerűbben a Pannon üzleti csomagjainál lehet kiigazodni, hiszen az Üzleti Alap díjcsomag kizárólag bruttó 28, az Üzleti Pro1 24, az Üzleti Pro3 19,5, míg az Üzleti Pro8 18 forintos percdíjjal számol. A másik két szolgáltató tarifacsomagjainál meglehetősen változatosak a percdíjak: van ahol a hálózaton belülre, illetve az azon kívülre irányuló hívások között tesznek különbséget (természetesen az előbbi sokkal kevesebbe kerül). Máshol a beszélgetési idő függvényében változnak az árak: minél többet beszél valaki, annál kevesebbet kell fizetnie.

Megéri a hűség

A hűséget is különbözőképpen értékelik a szolgáltatók. A Vodafone és a T-Mobile szeretné hosszabb időre (két évre) magához láncolni üzleti ügyfeleit, a Pannon viszont másfajta üzletpolitikát követ: nem ragaszkodik a hűségnyilatkozathoz, viszont annak, aki ennek ellenére aláírja a három éves szerződést, komoly kedvezményt kínál.

Nem árt jól átgondolni, mikor, milyen irányba kezdeményezi legtöbb hívását a cég, hiszen e tudás birtokában érdemes választani az opcionálisan felkínált kiegészítőkből.

Mellékelt táblázatunk a lapzártánk idején érvényes árakat tartalmazza, s helyhiány miatt nem terjedhetett ki vala­mennyi járulékos opcióra. Ráadásul a szolgáltatók folyamatosan kirukkolnak újabb és újabb csomagokkal, így ha valaki üzleti előfizetést szeretne vásárolni, mindenképpen tájékozódjon a választott mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán, illetve a világhálón. Kapcsolódó internetes címek: T-Mobile: www.t-mobile.hu, Pannon: www.pannongsm.hu, Vodafone: www.vodafone.hu.

Cégen belül ingyen

A Pannon MobiTrend Bázis szolgáltatás ingyenes hívást tesz lehetővé a cégen belüli, azonos ügyfélszámhoz tartozó SIM-kártyák között. Akár két üzleti előfizetéstől is kérhető, bruttó 1428 forintos havidíj ellenében. Akinek Üzleti Expert tarifacsomagja van, annak külön meg kell rendelnie, mellé az Üzleti Elit csomag viszont eleve magában foglalja ezt a szolgáltatást.

A MobiTrend Plusz még kedvezményrendszert is tartalmaz: a cégen belüli ingyenes mobilhívásokon túl egy meghatározott, a felhasználó által kijelölt belföldi vezetékes irányba indított hívásokra jelentős árengedmény érvényes. A Pannon MobiTrend Plusz szolgáltatása akár egyetlen üzleti előfizetéssel is igénybe vehető, ugyancsak 1428 forintos havi­díjért előfizetésenként. A lényege, hogy az adott cég teljes telefonforgalmát egyetlen távközlési szolgáltató rendszerén belül lehet tartani, így feleslegessé válik a vezetékes alközpont.

A PartnerKörzet szolgáltatást olyan üzleti előfizetőknek ajánlják, akik gyakran hívnak egy adott körzetet. Kiválasztható ugyanis egy belföldi vezetékes körzetszám, amelyet bármikor mindössze­ 21,6 forintos bruttó percdíjjal lehet hívni. Ez a szolgáltatás 360 forintba kerül havonta.

Az ország különböző régióiban dolgozó cégek és egyéni vállalkozások ezer szállal kötődnek közvetlen környezetükhöz: városukhoz, megyéjükhöz, az ország egy meghatározott régiójához. Nekik ajánlják a havi bruttó 480 forintba kerülő PartnerRégió szolgáltatást, amelynél kijelölhető egy magyarországi régió, amelynek a területéről kezdeményezett, a Pannon hálózatán belüli hívásokra 25 százalékos percdíjkedvezményt nyújtanak, bárhol tartózkodjon is a hívott fél. PartnerOrszág szolgáltatás azon vállalkozások számára lehet kedvező, akik gyakran tárcsáznak egy bizonyos országot. A bruttó 600 forintos havidíj fejében kiválaszthatunk egy országot, amelyet 20 százalék kedvezménnyel lehet hívni.

Kedvezményes üzenetek

A T-Mobile Dupla díjcsomaghoz választható szolgáltatások közül mutatunk be néhányat. Amint az táblázatunkban is látható, havi 600 forintért rendelhető meg a cégen belüli 0 forintos hívás lehetősége. Ezen kívül kiválasztható egy vezetékes körzet, amelyet további 300 forintos havidíj befizetése után viszonylag kedvező áron hívhatunk (Dupla Profit 10: 22,8 forint, Dupla Profit 30: 19,2 forint, Dupla Profit 60: 15,6 forint). Egy gyakran hívott országra is lehet kedvezményt kérni: havi 480 forintért 30 százalékkal olcsóbban beszélhetünk a választott országban dolgozó partnereinkkel, külföldi irodánkkal. 3588 forintba kerül az úgynevezett Profi 200 SMS csomag: 200 darab SMS ingyenesen küldhető, minden további szöveges üzenetért 24 forintot számláznak.

Vezetékes hívások

A Vodafone Zárt Csoport opciót azoknak ajánlják, akik gyakran hívják munkatársaikat: 690 forint/SIM-kártya havidíj fejében akármennyit beszélhetnek ingyen egymással. Hasonló lehetőséget kínál a Wireless Office 2 opció (1080 forint/SIM), ami a rövid hívószámok használatát is lehetővé teszi, így munkatársainkat egyszerűbben tárcsázhatjuk. A Vezetékes körzet ajánlatot azoknak alakították ki, akik gyakran telefonálnak egy bizonyos vezetékes körzetbe. Számukra, pontosabban az említett körzetbe irányuló hívások számára mindössze bruttó 9,6 forintos percdíjat határoztak meg, s ezért csupán 480 forintot kell fizetni havonta.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!