Készült: 2007. szeptember 05. szerda

Kétszámjegyű betétkamat-ajánlat dömpinggel készülnek a hazai bankok a most lejáró betétek megszerzésére. Az akciós betéti kamatok azonban hamar elolvadnak, ha legalább egy évre tervezünk. Megmutatjuk, mi van a reklámok ?apróbetűs? részeiben: mit vállal a betétlekötéssel, hogyan számolja ki a valós kamatot?


Betettünk a bankba egymillió forintot. Hétszázalékos kamatozás mellett mennyi pénzünk lehet a futamidő végén? Ez nem olyan egyszerű ? válaszol az egyik hazai bank most futó tévéreklámjában a tanár kérdésére a kis Olivér. Teljességgel igaza van: a hazai bankok java bonyolultabbnál bonyolultabb konstrukciókkal licitál az egy éve a kamatadó bevezetése miatt lekötött és most felszabaduló lakossági megtakarításokra.

Apróbetűben az igazság

Ami közös a hitelintézetek által kínált megtakarítási lehetőségekben: akár kétszámjegyű, 10 százalék feletti betéti kamat; elsősorban a bankhoz érkező ?friss pénzekért? cserébe. És az is, hogy 12 hónap alatt egyik betét sem fizet majd további feltételek nélkül garantáltan többet, mint körülbelül 6,5-7 százalék. A kétszámjegyű kamat ugyanis éves, de nem egy évre szól: csak néhány (jellemzően 2-3) hónapra jár az arányos rész, utána a betétesnek meg kell elégednie a ?hétköznapi?, jelenleg 6 százalék körüli kamattal.

Érdemes egy gyors, jelentősen leegyszerűsített számolást elvégezni, mennyit is lehet kapni egyéves futamidőre. Ha mondjuk a csábító kamatajánlat miatt valaki 2 hónapra éves 12 százalékon leköti a pénzét, majd utána az évből fennmaradó 10 hónap alatt 6 százalékot kap: az 12 hónap alatt egyszerű arányosítással átlagosan 2/12×12%+10/12×6%=7 százalék.

Jobb lehet a kisebb kamat

Nem meglepő, hogy a további, speciális feltételek nélküli banki forint lekötések is csak nagyjából ennyit (euróban 4, dollárban pedig 5 százalékot) fizetnek (lásd: táblázat). A nyereséget ráadásul 20 százalékkal csökkenti a kamatadó. A mai kamatszinttel kalkulálva a 12 hónap hátralévő részére, végül is 6,5-7 százalék közötti becsült éves kamat jött ki (lásd táblázat), ami a 20 százalékos kamatadó levonása után 5-5,5 százalékra apad. Így van, hogy nem a kamat a döntő: néha akkor lehet hosszabb távon nagyobb nyereséget elérni, ha hosszabb futamidőre szóló akciós betétet választunk.

Feltételek nélküli, egy évre szóló kétszámjegyű éves kamatra egyébként már csak azért sem érdemes számítani, mert az a banknak túl sokba kerülne. A bank körülbelül éves 7,5 százalék kamat mellet jut hitelhez egy másik hitelintézettől. (Ez ugyanis a BUBOR, az úgynevezett bankközi kamatláb, amin a hazai bankok egymásnak adnak kölcsön.) Némi egyszerűsítéssel: ennél mgasabb betétet fizetni egyszerűen nem éri meg, akkor már olcsóbb kölcsönkérni egy másik ?kollégától?.

Óvatosan a lépcsővel!

A kamatajánlatok összehasonlításánál érdemes figyelni ? a jogszabályok miatt minden betéti ajánlathoz kötelezően publikálandó ? EBKM-re (egységes betéti kamat mutató). Ez mutatja meg a futamidő alatti átlagos kamatot, ami például a lépcsőzetes kamatozású betéteknél nagyon hasznos. A hirdetésekben erősen hangsúlyozott kiemelkedő kamat ezeknél csak az első, vagy az utolsó időszakra jár. Előbbi esetre példa a KDB Bank félévre szóló ?Kezdő lépés? betétje: forintban az első két hónapra 12 százalékos éves betéti kamat jár, a második kettőre már csak 7 százalék, míg az utolsó kettőre 3,5 százalék. Utóbbira példa az Erste Futam betétje, amely féléves lekötésének 6. hónapjában (de csak akkor!) fizet éves 14 százalék kamatot (azaz csak erre az egy hónapra 14%/12=1,17%-ot) ? ez nagyjából 7,6 százalék a futamidő átlagában.

?Reméljük, hogy idén ? a korábbiakkal ellentétben ? nem lesz példa arra, hogy nemhogy nem az EBKM-et, de nem is éves kamatmértéket tegyen közzé valamely piaci szereplő. Vagy éppen több különböző konstrukció jellemzőit keverje hirdetéseiben, az ügyfelek számára megtévesztő módon? ? üzen a bankoknak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Kötelező vállalás

A legmagasabb, 10-16 százalékos kamattal kecsegtető betéti ajánlatoknál már mindenki biztos lehet benne, hogy a gombhoz kell kabátot is vásárolni. Azaz olyan más pénzügyi terméket, ami a banknak magas jövedelmezőséget biztosít.

Gyakori feltétel például, hogy az akciós kamat csak akkor jár, ha a delikvens számlájára havi rendszeres megtakarítás (leggyakrabban fizetés) érkezik, vagy havonta rendezi számláit csoportos beszedési megbízással vagy automatikus utalással. Több bank a bankkártya használatot támogatja: az Allianz a bankkártyás vásárlást, az Erste a bank- és a hitelkártyás pénzkivétet is díjazza (naná, a kamatmetes periódus lejártával az igénybe vett hitelkeretre 42,3-47,51 százalék közötti kamatot számolnak fel). A Raiffeisen ezen feltételek tetszőleges kombinációját kéri, cserébe pedig a teljesített feltételek számától függően +0,8%, +1,8% vagy +3,8% kamatprémiumot ad.

Kombinált megoldások

Egy másik változat, a ?kombinált megtakarítás? (közismertebb nevén ?betétmix?) esetében a betétben elhelyezett pénz mellet egy előre meghatározott össze­get kell a bank által kínált valamilyen befektetési alapba fektetni.

A betét­összeg, amire a magas kamat jár, jellemzően legfeljebb a teljes befektetés fele lehet. De például az MKB Bank 16 százalékos betéti kamata csak az összes­ tőke harmadára, a Volksbank 12,5 százalékos ajánlata a tőke 30 százalékára áll. Erre a részre a meghirdetett kamatot fizetik, a befektetési alapban lévő pénzre pedig a befektetési alap hozamát. A betétben lévő összeg­re csak az első lekötési időszakra (jellemzően 2-3 hónapra) fizeti a bank a nagyobb kamatot.

Esetleges garanciák

A teljes befektetés ennél többet vagy kevesebbet is jövedelmezhet: a befektetési alapba tett pénz hozama annak mindenkori teljesítményétől függ. Így az esetleg a hirdetésekben szereplő referencia adatok (a megtakarítási csomag egészére vonatkozó EBKM mutató) kizárólag a múltra vonatkoznak.

Ezek ugyan hasznos információk, de tőke-, illetőleg hozamgaranciára vonatkozó ígéret hiányában semmilyen hozam nem biztosított. Ilyenre viszont csak elvétve akad példa (kivétel például az OTP és részben az MKB konstrukciója), igaz, azoknál viszont igen költséges lehet az éven belüli kiszállás.

Viszlát, kamatadó!

Több, csoporton belüli biztosítóval is rendelkező bank az akciós betét feltételeként (egyszeri díjfizetésű) biztosítási köntösbe bújtatott befektetési alap vásárlását írja elő.

A biztosításos konstrukció előnyei közé tartozik, hogy nyereségük mentesül a 20 százalékos kamatadó megfizetése alól, legalább tízéves biztosítási szerződés esetén. Tehát ez már csak a hosszú távon gondolkodó befektetőknek való. Hátránya viszont, hogy a költségek magasak lehetnek, ráadásul nehezen átláthatóak.

A kamatversenybe az államilag támogatott lakástakarékpénztári megtakarítások is beszálltak: az évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás mellé a CIB a már összegyűjtőtt megtakarításokra éves 9 százalék kamatot fizet.

Az OTP BetétDuó elnevezésű konstrukciója pedig az egy összegben elhelyezett 500 ezer forint, 1 millió forint, 1,5 millió forint vagy 2 millió forint összeg­ 96 hónap alatt havi részletekben az OTP Lakástakaréknál nyitott lakás-előtakarékossági számlára kerül, majd a 100. hónapban az állami támogatással és a kamatokkal növelten vissza­kerül a betétszámlára. A betét kamata a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 0,50%, ami jelenleg 7,25%, az előtakarékossági számla kamata pedig fix évi 3,00%.

Kolozsi Gábor

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!