Készült: 2009. július 21. kedd

A falusi szállásadó tevékenység évi 800 ezer forint árbevételig, a falusi és agroturisztikai tevékenység évi 400 ezer forintig adómentes. Ha mindkét szolgáltatást nyújtjuk, akkor a kettő együtt 1,2 millió forintig élvez adómentességet, attól függetlenül, hogy melyik tevékenységből mennyi volt a bevétel.


A falusi vendéglátás higiénéjét alapjaiban egy 2004-ben született EK-rendelet szabályozza. De még csak most készül a hozzá tartozó hazai útmutató, amely külön fejezetet szentel majd a falusi vendégasztalnak. Addig a szolgáltatók két hazai kormányrendelet és egy civil szervezet útmutatása alapján tevékenykedhetnek.

 1. A 110/1997. (VI. 25.) kormányrendelet a fizetővendéglátást és a falusi szállásadást szabályozza. A szállásadó által nyújtható valamennyi egyéb szolgáltatást a szálláshely igénybevételéhez köti.
 2. A 136/2007. (VI. 13.) kormányrendelet a falusi és agroturisztikai szolgáltatásokról szól. A szolgáltató ezeket csak akkor nyújthatja a vendégei részére, ha azok nem vesznek igénybe szállást. Az eltérések azonban nem akadályozzák, hogy a szolgáltató egyidejűleg mindkét tevékenységet végezze.

A minőség mindenki érdeke

?Falusi zöldségekkel és kecskesajttal körített mangalicakolbászt, -sonkát és -szalonnát kínálunk, saját borospincénk nedűihez pedig mangalica-zsíroskenyér a borkorcsolya. A lekváros kemencés kalács mellett a gyerekek nagy kedvence a szintén kemencében sült kenyérlángos, amit fokhagymás olajjal megkenve és reszelt sajttal meghintve készítünk? ? sorolja a finomságokat Márin Istvánné.

Több mint harminc éve működő családi vállalkozásukkal csatlakoztak a ? néhány éve, Bács-Kiskun megyében elindított ? Kamra-túrákhoz is, hasonló kínálattal. Tavaly a kiskőrösi körzetben elsőként vállalkoztak falusi vendég-asztal készítésére. A Márin család betarthatónak tartja a higiénés előírásokat, és mint mondják, vendégeik számára ugyanolyan felelősséggel készítik az ételt, mint saját maguk számára. Ellenőrzést még sosem kaptak, ami a falusi vendéglátásban mindenképpen pozitívumnak számít.

Több évtizedre visszamenőleg nem volt panasz a falusi vendéglátás higiénéjének betartását illetően, mondja Zoltai Anna, az MgSzH élelmiszerbiztonsági igazgatóságának osztályvezetője. Fontosnak tartja, hogy hagyományos magyar ételek kerüljenek az asztalra a falusi turizmusban. Ő is úgy véli, a jelenleg érvényben lévő és a most készülő előírások is teljesíthetők.

Ápolt, dolgos kezek

A legalapvetőbb követelmények, mint például az ivóvíz minőségű víz, a rovarok és rágcsálók távol tartása, a szemmel látható tisztaság és higiénia, az ételek friss felszolgálása már megfogalmazásra került. A házi kedvencek, a kutya és a macska távol tartása a konyhától nem mindig egyszerű, tekintve a vidéki élet sajátosságait?

?Jelenleg a munka felénél tartva éppen a készételek kezelésével, tárolásával foglalkozunk? ? folytatja Zoltai Anna. Szerinte az útmutató egyik sarkalatos pontja az, hogy a falusi vendégasztal ételeinek készítésekor kit vonhat be segítségképpen a vendéglátó, vagy ki számít családtagnak. Alapvető elvárás a tiszta munkaruha, vagyis hogy például főzéskor és tálaláskor is tiszta kötényt kössön fel a házigazda vagy a gazdaasszony. Saját üdülésekor tapasztalta azt is, mennyire fontos, hogy az élelmiszert tálaló, földmunkát is végzők keze ápolt legyen.

?A falusi turizmuson belül is kitörési pontnak tartjuk a falusi vendégasztalt? ? mondja a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke, Geszti Jánosné. ?Főleg azokon a vidékeken fontos, ahol se étterem, se más étkezési lehetőség nincsen. A megfelelő portával rendelkező, a helyi ízeket ismerő háziasszonyok a falusi vendégasztal készítésével megismertethetik a térség hagyományos ételeit. Ezzel nemzeti értéket őriznek, és a vendégek a szó szoros értelmében belekóstolhatnak a hagyományokba.

Falusi vendégasztal 15 főnek

Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos teljes hatósági, felügyeleti munka tavaly szeptemberben került át az ÁNTSZ-től az MgSzH-hoz. A 2008. évi 46-os törvény megszületésével a termőföldtől a fogyasztó asztaláig egységessé vált a korábban szétszabdalt élelmiszerlánc-biztonsági felügyelet. E szerint a falusi vendégasztal mint önálló szolgáltatás ?a családi magánétkeztetésekhez előállított házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az így előállított saját készítmények értékesítése napi 15 látogató részére. Korábban 10 fő étkeztetése volt engedélyezett, és csak a szálláshellyel rendelkezőknek.

A falusi vendéglátás higiénéjét alapjaiban a 852/2004. EK-rendelet szabályozza, amely az európai közösség általános szabályozása. ?A konkrét, magyarországi sajátosságokat, esetleg a speciálisan hazai ételeket is részletesen említő, a falusi vendégasztalt külön fejezetben szerepeltető higiéniai útmutatót most készítjük? ? tájékoztat Lizák Erzsébet, élelmiszer-biztonsági felügyelő. ?Jelenleg a vendéglátásban és étkeztetésben részt vevő civil szervezetekkel közösen dolgozunk a megalkotandó útmutatón.?

SZOLGÁLTATÁSOK

 • A helyi népművészeti, néprajzi, kézműves, építészeti és kulturális értékek, örökségek bemutatása,
 • a falusi élethez, környezethez és munkakultúrához kapcsolódó hagyományok, tevékenységek bemutatása,
 • falusi vendégasztal készítése,
 • a helyi gazdálkodási módok, termelési szokások bemutatása,
 • saját előállítású népművészeti és kézműves termékek értékesítése,
 • falusi rendezvények szervezése, amely nem foglalja magában a szálláshely-szolgáltatást.

A szolgáltatásnak alkalom- vagy idényjellegűnek kell lennie, és kizárólag turisták vehetik igénybe. A szolgáltató nem egyéni vállalkozó magánszemély, és mint ilyen

 1. nem kötelezhető vállalkozói igazolvány kiváltására, őt a település jegyzője veszi hatósági nyilvántartásba,
 2. családtagjait bevonhatja tevékenységébe,
 3. az előállított élelmiszerekről nem kell gyártmánylapot vezetnie.

HIGIÉNIAI ÚTMUTATÓ

 • általános higiéniai feltételek (berendezések, épület, közművek)
 • személyi higiénia
 • kínálattervezés
 • beszerzés, nyersanyagtárolás
 • alapanyagokkal szembeni követelmények
 • saját előállítású élelmiszerek felhasználása
 • ételkészítés, sütés, főzéstálalás, készételkezelés
 • takarítás, mosogatás
 • rovarok, rágcsálók távol tartása
 • hulladék kezelése
 • higiénés minimum ismeretek , oktatóanyag

 Forrás: FATOSZ

Katymári Vanda

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!