Készült: 2012. november 30. péntek

Úgy tűnik, előszezon nélkül kezdődik el a jövő évi vetőmag-árusítás. A forgalmazók még csak soraikat rendezik, amikor a gazdák már a rajtkövön állnak. Mindeközben találgatások szítják a pánikot.


Láttam én, milyenek ezek a táblák, júliusban már lehetett volna őket csőtörőzni! Kisebb lesz az idei frakcióméret, kisebb a hektolitersúly, de muszáj lesz elvetni, csak nagyobb csíraszámmal. Én a magam részéről 80–100 ezres normára készülök” – mondja egy gyulai gazdálkodó, aki máris vadássza a jövő évi vetőmagot. Noha bölcsen „bespájzolt” a tavalyi kínálatból is.

Nincs ezzel egyedül, Bács-Kiskun megyében ugyanezt halljuk. Akik rutinosak a pályán, nem bízzák a véletlenre a vetőmagbeszerzést. Július óta megszállottan járják a fajtabemutatókat, értékelik saját fajtasoruk eredményeit, aztán – ha jónak ítélik a hibridet – két évre előre is elraknak belőle. „No, az idei magból nem érdemes félretenni!” – legyint egy Békés megyei termelő, aki egyébként „bigott monsantós”-ként aposztrofálja magát.

Tény, hogy idén a magyar kukoricatermés rendkívül rossz volt. A vetőmag-előállítás 34 ezer hektáros területe ugyan öntözött, de a légköri aszály miatt rosszul termékenyültek a csövek. A megmaradt magok minősége sem olyan, mint egy jobb évjáratban. A termelők máris tudni vélik, hogy éppen emiatt 55 ezer helyett 80 ezres csíraszámmal szerelik majd ki a zsákokat – igazodva a kisebb szemhez.

Fortélyos félelem

Az általános ijesztgetés megtette hatását: Békés megyében az a hír járja, hogy a gazdák ötöde jövőre „hoppon marad”. Egyikőjük egyenesen így fogalmaz: jegyrendszer lesz a kukoricamagra. Ezzel azt akarja érzékeltetni, hogy a foglalások sorrendjének az idén különösen nagy jelentősége lesz. Lapunk azt tapasztalta, hogy a termelők nagy része már most vakon leköti a jövő évi magot, noha a listaárról sem hallott még senki. A legkésőbbi vásárlási időpontként a januárt nevezték meg.

A nagy vetőmag-forgalmazók szempontjából Európa egységes előállító és felvevő piacnak számít, gyakorlatilag mindegy, hogy nálunk, vagy Franciaországban termett-e meg a mag. Márpedig a dél-francia régióban 66 ezer hektárnyi, kiváló adottságú, öntözött területen termesztik a vetőmagnak való tengerit.

Az ottani termést gyakorlatilag nem érte kár, így Európa vetőmagellátása összességében nincs veszélyben – nyugtatja a kedélyeket Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Szövetség első embere.

Egységes piac

Maguk a gazdák éppen ettől az egységes piactól félnek. Kiviszik a magot Ukrajnába, Oroszországba, még Amerikába is! – hangzik el. A vetőmag útja most nem a kukorica őshazájából vezet hozzánk, hanem fordítva – bizonygatják a megkérdezettek az amerikai aszályra hivatkozva.

Ruthner Szabolcs nem ennyire borúlátó. Ezt azzal indokolja, hogy a három legnagyobb nemesítő cég egy átlagos évben megtermeli a hazai szükséglet 2-3-szorosát. Ezek a forgalmazók fontosnak tartják a magyar piacot, és a GMO-botrány óta alig hoznak be ide a tengeren túlról vetőmagot.

A rosszabb hazai szaporítás miatt a hiányzó készletet Nyugat-Európából pótolják, kivinni pedig nem lesz mit. A maga részéről kizártnak tartja, hogy a magyar gazdálkodó kukorica-vetőmag nélkül marad.

A termelők mégis féltik a hazai piacot. „Én azt tapasztaltam, hogy tavaszra a kurrens fajták mindig elfogynak. Külföldön biztos drágábban tudják eladni” – vélekedik egy dunatetétleni gazda. Ő a Pioneer és a Syngenta legújabb hibridjeit szokta vetni, és máris lefoglalta jövő évi kiszemeltjeit. Maguk a fajtatulajdonosok egye­lő­re hallgatnak. Egyedül a RAGT juttatta el hozzánk üzenetét: ők már pontosan tudják, melyik hibridjük milyen mennyiségben kerül a magyar piacra. A cég jövőre növekedést tervez a hazai piacon, ezért a tavalyi mennyiségnél 40%-kal több vetőmag érkezik Magyarországra.

Heves megyében egyéb szempontot is felhoznak az idei sietségre. „Régebben mindig márciusban vásároltuk a vetőmagot, de tavaly már egy decemberi előszezoni akcióban megvettük. Most is díjazzák, ha időben, nagy tételben rendelünk” – hangzik el Tarnaörsön, ahol eddig csak Pioneer-kukorica rúghatott labdába. Ám most a Saaten-Union képviselője hamarabb kopogtatott az ajtón – így a terület felén jövőre az ő kukoricájuk lesz. A RAGT szintén iparkodik, és decemberben már meg is kezdi a kiszállításokat a korán ébredőknek.

Zsákbamacska

Veszprém megyében egy apácatornai gazda a helyben jól ismert martonvásári hibridekben bízik. Ő tavaly még március elején vette meg a magot, most viszont januárra tervezi a vásárlást. Bízik benne, hogy ezzel még nem csúszik le a kedvenceiről. Ami az árakat illeti, biztosra veszi, hogy drágább lesz a vetőmag, mint tavaly.

A kifutó, kipróbált fajták mindig olcsóbbak” – magyaráz egy Bács-Kiskun megyei gazda, aki egyébként szereti az újdonságokat. Már előjegyezte a magot, és bár nem tudja, hogy mennyiért, ez nem zavarja: „Egyrészt mindenképpen megvenném ezeket a hibrideket, másrészt nincs nagy eltérés az árakban a különböző kereskedőknél. Az se számít, hol vagyok az országban. Ha kijönnek egy árral Záhonyban, akkor az Létavértesen is ugyannyi lesz.”

Ruthner Szabolcs azzal biztatja a termelőket, hogy nincs miért aggódni, mi lesz abban a zsákban. Mivel a fajtatulajdonosok már most sejtik, melyik hibridből lehet hiány, elkezdték a felkészülést. Kereskedőik megpróbálnak FAO-számban, egyéb tulajdonságaikban és árfekvésükben a népszerű kukoricákhoz hasonló alternatívákat kínálni. Valami tehát kerül abba a zsákba, még ha nem is tudni, mennyiért.

Sok helyütt azonban máris más irányba terelődött a gazdák figyelme: inkább a napraforgó területét növelnék a kukorica rovására.

kukoricafajták (válogatás)

Genotípus

Antioxidáns-tartalom mg/kg, C-vitamin egyenértékben

Black Mexican

199

Hopi Blue

217

Rdeci

263

HopiTurquoise

263

Rotmais

264

Blaumais

331

Purple Red Flour

359

Santo Domingo Blue

403

Japonica*

447

Taos Pueblo Black

450

Alamo Navajo Blue

206

Sandia Pueblo Black

639

*A tápiószelei génbankban elérhető.

A legendás lila

Borsod és Szabolcs megyében igen nehéz megoldani a kukorica vagyonvédelmét. A sötét színű, már-már fekete szemeket azonban a tolvajok ehetetlennek vélik, és messze elkerülik – állítja egy olvasónk. Utánajártunk a lila kukorica legendájának.

Hazai forgalmazót nem találtunk a neten, ám számos kistermelőt igen, akik Erdélyből hozták a szabadelvirágzású fajta magját. Tudjuk azt is, hogy a tápiószelei génbankban rendelkeznek ilyen kukoricával (Japonica), továbbá az osztrákok, németek is foglalkoznak vele. A debreceni agráregyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a lila, fekete és kék szemszínű változatok jelentős mennyiségű antocianidot tartalmaznak. Ez pedig hatékony antioxidáns. A színes kukorica tehát elsősorban élelmezési célra, kukoricalisztnek ajánlható. Maga a vörös színű kukoricacsutka is hasznosítható: a belőle készített tea köhögéscsillapító. A gyógyszeripar kukoricatablettát készít a csutkaőrleményből.

Egy szolnoki termelő (Daru István, mobil: 06-20/317-0810) azt tapasztalta, hogy lila kukoricája háromméteresre nő, emiatt silónak is kiváló. Szárszilárdsága jó, nem dől meg. Normál évjáratban 25–30 centis fekete csöveket hoz. Március végétől vethető, októberben érik. Vízleadása vontatottabb, mint a normál hibrideké. Kártevői ugyanazok, tápanyagból jóval kevesebbet igényel. Magja újra és újra elvethető. Idén 25 ezer forintért kínálja mázsáját.

Megjelent a Haszon Agrár magazin!
Megjelent a Haszon Agrár magazin!