Készült: 2010. november 18. csütörtök

A június óta tartó árupiaci „rally”-ból a szójabab és a repcemag is kivette a részét. A szójabab minden idők legmagasabb globális termésének ellenére az intenzív kereslet, míg a repcemag az utóbbi idők leggyengébb termése miatt érte el a 25–30 százalékos áremelkedést. A piaci mozgások hátterében a fundamentális okok mellett spekulatív hatások is húzódnak.


 

Az Oil World elemzése szerint a globális szójababtermés 259 millió tonna lehet a 2010/2011-es időszakban, szemben a 256,4 millió tonna felhasználással és a 68 millió tonna nyitókészlettel, azaz a szójából továbbra is jelentős mennyiség állhat rendelkezésre a következő időszakban. Brazília és Argentína után az USA-ban is rekord nagyságú (92,7 millió tonnás) termést takaríthatnak be.

Szója: nagy kereslet

A befektetők szeptember óta az amerikai szójabab aratásra figyelnek, amely gyorsan haladt A jó termés, a magas raktárkészletek árcsökkenést sejtetnek, ám a többi olajnövény (repce, napraforgó) gyengébb termése, az intenzív kereslet és a magas gabonaárak ellenkezőleg hatnak.

A gyengülő dollár az amerikai export versenyképességét javítja. Ez eddig is élénk volt, főleg Kína felé., amelynek szójaimportja továbbra is jelentős (közel 55 millió tonna a 2010/11. gazdasági évben) a növekvő sertés-, baromfiállomány és bioüzemanyag-igény miatt. A kínai fehérjeszükséglet szójadara-egyenértékben kifejezve várhatóan 12 százalékkal növekszik a következő gazdasági évben. A déli féltekén szeptember végéig az időjárás kedvezően alakult. Brazíliában 24 millió hektáron vetettek szóját a gazdák. A La Niña időjárási jelenség (akárcsak tavaly) várhatóan megfelelő csapadékot biztosít majd a 68–69 millió tonna szójatermés eléréséhez. A magas árak miatt a brazil gazdák nem várnak, és a szokásoktól eltérően többet kötöttek le a jövő évi termésből. Argentínában kicsit szárazabb időjárás uralkodott a vetéskor, de még nincs veszélyben az állomány.

Repce: sovány termés

A repcemag globális termése 56,8 millió tonnára, három éves mélypontjára süllyedhet a 2010/2011. gazdasági évben. A termés nem fedezi az idei globális feldolgozás igényeit, ami 58,76 millió tonna körül várható, de a készletek fedezik a hiányt. Az EU-ban a csapadékos időjárás miatt idén a vártnál 5 százalékkal kevesebb repcét tudtak vetni a gazdák. Így 20,1 millió tonna magot takarítottak be az idén, ami 1,6 millióval marad el a tavalyitól, de így is az unió legfontosabb biodízel-alapanyaga.

A legjelentősebb csökkenés az unió repcetermésének 40 százalékát adó Német- és Lengyelországban figyelhető meg. A termelők várhatóan búzát vagy napraforgót vetnek a kieső repceterületekre.

Spekulánsok akcióban

Az árutőzsdéken soha nem látott mértékben van jelen a spekuláció, erre utal a rekord szintű nyitott kötésállomány nagysága. Az idei amerikai kukoricahozam a harmadik legnagyobb lesz, de az intenzív keresletnövekedés és export miatt várhatóan apadnak a raktárkészletek.

Az idei amerikai szójatermés-kilátásokat 2,98 t/ha-ra, és a betakarításra váró területnagyságot (500 ezer ha-ral) 31,5 millió hektárra csökkentették. A várt 93 millió tonna termés ugyan rekord, de a kereslet is nagy. Ezt fokozta, hogy a tervek szerint az USA a 10 százalékos megújuló üzemanyag bekeverési irányelv helyett 15 százalékos arányt vezet be, ami tovább növeli a keresletet a kukorica és szójabab iránt.

Az USDA jelentést követően több napon keresztül száguldottak az árak Chicagóban (CME/CBOT), akár napi 5–10 százalékos emelkedés is megfigyelhető volt. A kukorica és a szójabab is túllépte idei legmagasabb szintjét. Ez magával húzta a terménypiac többi szereplőjét is. Európában jóval enyhébb áremelkedés volt a termények határidős árában.

Mindez a fizikai piacokon is felfelé mozdította az árakat, ami kedvező a terményüket most értékesítőknek és sokan próbálják a jövő évit is eladni. (Például a kínai szójabab-feldolgozók sokat kötöttek már le a jövő évi dél-amerikai szójababtermésből, Brazíliában 23 százalékát értékesítették a most vetett szójának).

Az emelkedő terményárakat óvatosan kell kezelni, mert a fundamentumok mellett nagyon nagy a spekuláció is. Az árupiacokon egyre több kedvező befektetési lehetőség akad a spekulánsoknak, azaz a gabona és olajnövények lassan elérhetik a jegyzésük csúcsát. Az árak nem emelkednek a végtelenségig, ezt bizonyította a szeptember utolsó hetében tapasztalható kisebb bizonytalanság a mezőgazdasági áruk piacán. Amint láthatjuk, a „bikáknak” kedvező hírek így is kizökkenthetik a piaci tendenciákat, és felfelé húzhatják az árakat.

Általában több árkorrigálás előzi meg a tartósabb csökkenést. Amikor a befektetők végleg realizálják a nyereséget – illetve más pozíciókat vesznek fel –, az ár megragad egy alacsonyabb szinten. A tartósabb visszaesése még várat magára, várhatóan az európai és észak-amerikai őszi betakarítás előrehaladtával jöhet el.

Hatás a takarmánypiacra

Magyarországon a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal október 18-i jelentése szerint a szójabab területének 74 százalékát takarították be, és a termésátlag 2,3 t/ha. Az idei átlag nem sokkal tér el a korábbi évektől, de a várakozások alatt marad. Az MgSzH adatai szerint az őszi káposztarepcéből 256,4 ezer hektárt vetettek október 18-ig, ami a tervezett 284,7 ezer hektár 90 százaléka. A bevetett terület nagysága várhatóan nem nő, mert a repce nem érné el a kívánt fejlettségi állapotot az első fagyok előtt. A Dunántúlon 130 ezer, az Alföldön 86,2 ezer és Észak-Magyarországon 40,3 ezer hektár repcét vetettek.

Az időjárás és a talajviszonyok hátráltatták a vetést: sok esetben vissza kellett küldjék a gazdák a vetőmagot, mert nem tudták megközelíteni a földeket. Az idejében vetett, belvízmentes állományok jól fejlődtek az utóbbi hetekben, és megfelelő állapotban vannak a tél előtt.

A takarmány-receptúrák szinte valamennyi összetevője jelentős áremelkedésen ment át 2010 júniusától. Az olajnövények terményeinek feldolgozásából származó melléktermékek, a darák fontos alapanyagai (legjobb fehérjeforrások közé tartoznak) a hazai és nemzetközi receptúráknak.

A takarmányozási költség az állattartás egyik legfontosabb kiadása, de egyelőre a gazdák nehezen tudják elismertetni ezt a tej- és húspiacon. A magas takarmányárak vetették vissza a hazai állatlétszámot 2007-2008. közt, ami viszont a következő években a termények felvevőpiacának beszűkülését okozta. Az állattenyésztők helyzetét nehezíti a tőkeerős bioüzemanyag-gyárak keresletének élénkülése.

A globális szójadara-függőség várhatóan növekszik a következő időszakban (177 millió tonna előállítása a 2010/2011. gazdasági évben). Ennek oka, hogy jó helyettesítője a kisebb termés miatt kieső napraforgó- és repcedarának. Az orosz és kínai olajdara-kereslet nagy. Az oroszok gazdaságpolitikai szempontból – a magas inflációs ráta ellen küzdve – inkább az olajdarák nettó exportját csökkentik (több import dara, kisebb kivitel), mint a húsok nettó importját emelnék. A növekvő ukrán sertés- és baromfiállomány szintén az olajdarák keresletének fokozódását vetíti előre.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!