Készült: 2018. február 23. péntek

Nyilvánosságra hozta az Európai Unió a 2020 utáni Közös Agrárpolitikájának (KAP) első tervezetét, mely az elkövetkező időszakra minden bizonnyal nagy hatással lesz. Azt, hogy valójában milyen változásokkal kell számolni, most még csak sejteni lehet, hiszen a konkrét jogszabályi javaslatok megalkotása az év első felében zajlik, mely tagállami szinten még csak a kérdések és elvárások megfogalmazását jelenti. A végleges KAP-rendeletek megjelenése 2019 és 2020 között várható, amelyek meghatározzák majd a 2020 utáni uniós agrárpolitika kereteit. A hazai termelőket, gyártókat egyaránt érintő reformról és a cukorpiac átrendeződéséről beszélgettünk Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával. 
A KAP reform által az Európai Unió elsősorban a fogyasztók érdekében szeretne változásokat elérni, amelyek nyilván a termelőket, gyártókat érinti majd, a változások rájuk lesznek leginkább hatással. 
Igen, ez így van, hazánkban körülbelül 180 ezer gazdálkodót érint, Európai szinten 22 milliót.  A változás azonban nemcsak a gazdálkodókra, hanem komplett termelési láncokra és pénzügyi finanszírozási rendszerekre is kiterjed, melyek mind a támogatási rendszerre és a Közös Agrárpolitikára épültek. A reform fő célja a munkahelyek megőrzése és a versenyképesség növelése kellene, hogy legyen. Ezért is nagyon fontos, hogy milyen döntés születik Brüsszelben és mekkora hatáskört hagynak meg a tagállamoknak, illetve mennyire lesz központosítva 2020 után az agrárpolitika. Összességében valószínűleg az egész rendszer struktúrája és költségvetése módosulni fog, de az egyik legfontosabb kérdés az agrárfinanszírozás sorsa lesz.


Mennyire van egyes gyártóknak, termelőknek beleszólásuk a döntésekbe?
Hazánkban a nagyobb gyártóknak, integrátoroknak lehetőségük nyílik különböző tanácskozásokon, fórumokon elmondani a véleményüket, meglátásaikat. Mi a Hungranánál kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy a napjainkban felmerülő, mezőgazdaságot érintő nehézségekre, kérdésekre megoldások szülessenek, ennek érdekében állandó párbeszédet folytatunk az agrárágazat szereplőivel, szakmai szervezetekkel, így van ez a KAP esetében is. Nagyon fontos, hogy az a 700 termelő, akikkel éves szinten partneri kapcsolatban vagyunk, illetve az a több 1000 termelő, akiktől kereskedőkön keresztül vásárolunk alapanyagot, ők stabilan, hosszú távon tudjanak tervezni és a jövőbe tekinteni, versenyképesek maradjanak a reform után is. Véleményem szerint Magyarországról jelenleg támogatás nélkül nehezen tudnak versenyképesek maradni a gazdák, ezért központi kérdés, hogy a támogatások érdemben ne csökkenjenek a jövőben.


A tavalyi cukorkvóta eltörlése után új piaci helyzethez kell alkalmazkodni a cégnek, és már küszöbön van az új KAP is. Mire számít a Hungrana a jövőben? 
Mint Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, közel 1,2 millió tonna kizárólag GMO mentes alapanyagot dolgozunk fel éves szinten a szabadegyházán található gyárunkban, amelyből élelmiszer és takarmányalapanyagokat készítünk. Az Európai Unió cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer eltörlését megelőzően az európai izocukor piac több mint egyharmadát birtokolta a Hungrana, a felvásárolt kukorica  közel feléből gyártunk izocukrot a hazai és nemzetközi piacokra. A kvóta kivezetése nem érte váratlanul a szakmát, felkészülten vártuk a piacnyitást, mely versenyhelyzetet teremt. Az eddig elfojtott kapacitással rendelkező európai gyárak most nagyüzemre kapcsolhatnak, és az eddig jól szabályozott kereslet-kínálat felborulhat, túltermelésre számítunk, hiszen már tavaly is sokkal nagyobb területen vetettek cukorrépát, mint korábban. Ezzel együtt fontos látni, hogy Európában a mezőgazdasági adottságok bizonyos szempontból kedvezőtlenebbek, mint a nagy konkurens földrészeken, például Dél-Amerikában vagy Amerikában. A termékek árához képest a szállítási költség napjainkban már elenyésző, ezeken a területeken pedig még mindig óriási a kihasználatlan kapacitás. Továbbra is az lenne a legfontosabb, hogy az európai vagy a magyar termelők versenyképesen tudjanak termelni a piacokra egy amerikai vagy egy ukrán kukoricával szemben. Ehhez azonban arra van szükség, hogy ugyanazokat a szabályokat és elvárásokat alkalmazzuk az unión kívüli országok termékeivel szemben is, mint amiket az uniós termelőknek be kell tartaniuk. A támogatási rendszert szakmai alapokon és hosszú távra kell megalkotni.


Összességében elmondható, hogy kihívásokból akad bőven, hiszem egy egyre élesedő versenyre lehet számítani ebben az évben (is). Az erősebb verseny motivál, hogy fejlesszünk, ésszerűbbé és gazdaságosabbá tegyük a cég működését, kicsit másképpen nézzünk a piacra, mint eddig. Jelen pillanatban nálunk a hatékonyságnövelésen van a hangsúly, az energiahatékonyság növelésén, gyakorlatilag a versenyképességünket szeretnénk fokozni a versenytársainkhoz képest. Az elkövetkező egy-két évben nálunk biztosan ez a fókusz, számos beruházásunk indult ennek elérése érdekében. És ahogy korábban említettem már, továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a párbeszédre a szegmens résztvevőivel, hogy egy olyan rendszer szülessen, amely egyszerre nézi a termelők és a feldolgozók érdekeit, amelyek végső soron közösek.

 

 

 

 

 

 

www.hungrana.hu

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!