Készült: 2014. május 25. vasárnap


Kovács Gyula Békés megyei főfalugazdász a falugazdászokat és a megye legnagyobb gazdálkodóit is bevonva egy reprezentatív felmérést végzett. Ezt kiértékelve kijelenthető, hogy a helyzet rendkívül súlyos, az őszi kalászosok min. 30 %-án a kártétel eléri a közepes és súlyos kategóriát. Néhány gazdálkodó jelzése alapján ez elérte a katasztrofális (totális kipusztulás) mértéket.

 

Azoknál a tavaszi vetésű növényeknél, ahol nem volt mélyművelés, minden növényi kultúrában megjelent a kártétel, a terület 20 %-án gyenge, 20 %-án közepes, 15 %-án pedig súlyos mértékben. A maradék 45 % még nem károsodott, vagy nem tudunk róla hogy károsodott volna.

A lucerna és egyéb szálastakarmány-növények tekintetében a legrosszabb a helyzet: 30 % közepes, 40% erősen károsodott, 15 %-nál totális a kártétel (az állattartók esetében a veszteség igen jelentős).

A megyei főfalugazdász felvette a kapcsolatot a megyei vadőrökkel is, akik arról tájékoztatták, hogy a róka kotorékokban gyakorlatilag csak pocok volt található a februári, márciusi, áprilisi időszakban.

Továbbá kijelentették, hogy a területbejárásaik során soha nem látott létszámú pockot, illetve ezek kártételét tapasztalták. A baglyok nappal is nyugodtan vadásznak, annyi a rágcsáló.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a külső körülmények kedvezőtlen alakulása (időjárás, enyhe tél, kevés hó és csapadék), illetve a védekezés korlátozása miatt, a mezei pocok kártételének ügyében azonnali lépéseket kell tenni.

A megyei főfalugazdász a Magyar Növényvédelmi és Növényorvosi Kamara Békés megyei szervezetének elnökével, Földesi Istvánnal is felvette a kapcsolatot a közös fellépés céljából.

A NAK Baranya megyei szervezetének igazgatója szerint a megyei falugazdászok körében végzett felmérés alapján Baranyában a mezei pocok kártétele jelentős. Szinte minden kultúrát érint, de különösen érzékelhető ez a lucerna, árpa, repce esetén.

Baranya egész területe érintett, jelentősebb károkat az Ormánságból és Mohács környékéről jeleztek.

Megjelent a Haszon Agrár magazin!
Megjelent a Haszon Agrár magazin!