Készült: 2012. július 18. szerda

Elég, ha egy évben csak tízszer kell elővennünk a láncfűrészt, máris beleszeretünk. Egy jól karbantartott géppel percek alatt látványos mennyiségű munka végezhető el. Gyakorlott „alpinost” kísértünk el útjára, aki megosztja velünk a tapasztalatait.


Úgy saccolom, 30 méter magas, és 4 tonna faanyag van benne. A tegnapi eső miatt a vizes levélzettel együtt 5 tonnát nyomhat – méricskéli Imre a kivágásra ítélt nyárfát. „Alul lehet vagy 70 centi az átmérője. Na, Józsi bá’, szükség lesz a 90 centis fűrészlapra!” – szól oda a 63 éves Czudar Józsefnek, aki ma segíteni fogja.

Az „öreg” 15 évig a tűzoltóságnál dolgozott. „Vágtam én fát ott is eleget, de az azért mégis más. Ott a kárelhárítás az első, itt meg a kármegelőzés” – utal arra, hogy favágásnál a legfontosabb az anyagi kár elkerülése és az emberélet megóvása. Hatórás kemény izommunka és idegőrlő koncentráció vár most rájuk.

Imre mászóvasat csatol a lábára, és megindul a 12 méteres létrán. Odafönt már csak saját ügyességére és a precízen rögzített kötelekre támaszkodhat. És bízik benne, hogy lent az öreg akkor és úgy fogja meghúzni az ágra hurkolt kötelet, ahogy azt kell, és a lezúduló többmázsás súly nem vágódik vissza. Ehhez az is kell, hogy elálljon végre a szél. Mert az úgy bele tud kapni a levelekbe, mint a vitorlába!

Motorfűrészből három különböző méret várja ugrásra készen a munkát. A kis, háromkilós MS 192T a fán egyensúlyozva, akár egy kézzel is megtartható. Mikroprocesszoros gyújtásának köszönhetően visszaütésmentesen indul. Alapjáratban egy hevederen himbálódzva, egyenletesen búg Imre hátán. A 30 köbcenti lökettérfogatú gép 30 centis vágólappal rendelkezik.

Fix pontok

„No, hová standolunk, Józsi bá’?” A kötél előbb a veszélyes közelségben álló lámpaoszlop alján fut át egy karabineren, majd felfut a nyárfa egyik villájába, nagyjából 20 méter magasságba. Ez az a pont, amelyikre a következő órákban minden megtartandó súly ránehezedik. A választás precíz – no igen, a 34 éves, kertész végzettségű fiatalember mellesleg sziklamászó is.

„Nyolc éve csinálom. Akkor vettem az első gépem, az MS 361-est. Épp olyan jól muzsikál, mint újkorában, és még legalább ennyi évig használni fogom.” A középméretű motorfűrészt a földön használják, de sokszor ezzel is mászniuk kell. 59 köbcentis és 5,6 kilót nyom. Alacsony rezgésszint, dinamikus gyorsulás és magas forgatónyomaték jellemzi. Interneten az ilyen korú, használt gépekért is elkérnek 180 ezer forintot.

Szélben veszélyes

„Egyszer a Hárosi-öbölben kellett kivágnunk egy hatalmas fűzfát. Mindenütt házak álltak és villanyoszlop, ezért a lakók azt kérték, hogy a vízbe döntsük. A szél ráfújta a fatörzset a legnagyobb fűrészlapomra, így a közepes géppel is rá kellett vágni. Az is beszorult. Hívtunk két horgászt, hogy húzzák meg a törzset. Erre a kisgép kiszabadult, de a meglóduló fában ott ragadt a 400 ezer forintos MS 880-asom. A lezuhanó fa nekinyomta egy csónak oldalának. A fűrészlap orrpáncélja nekifeszült a csónaknak, a vágófelület majdnem derékszögben meghajlott. Aztán hopp, kiszabadult, és kirúgta magát. Egy ilyen 90 centis lap 36 ezer forintba kerül, a lánc hozzá 15 ezer. Örültem, hogy nem tört ripityára!” – meséli az egyik izgalmas helyzetet Imre. Emberélet szerencsére sosem forgott veszélyben, és kártérítést se kellett még fizetniük egy rosszul döntött fa miatt.

A standolás után előbb a nyárfa alsó ágait távolítják el. A nagyobb darabokat kötéllel segítik a megfelelő irányba. A fa csúcsát így elvileg akadálymentesen lehet leereszteni. Elvileg, de a csonkok és egy-egy túl hamar lazára engedett kötél néha bosszúságot okoz. De csak egy pillanatra, mert aztán koncentrálni kell a következő lépésre, a következő mozdulatra, a következő vágásra.

Repül a fűrészpor, bőgnek a gépek, csöpög az izzadtság. Az ötödik órában meg-megremeg a mászóvason egyensúlyozó izom, elfárad a három kilót Toldi módjára kitartó kéz. Lejönni nem lehet – mindjárt itt a vihar –, a vizespalack is kötélen megy fel a szomjazóhoz. A lomb teljesen elfogy, és miután darabokban az utolsó három nagy ágvilla is lejön, már csak a törzs döntése van hátra.

Közepes gépével éket vág József, aztán Imre „berúgja” a 121 köbcentis fűrészt. Ez üresen is csaknem 10 kilót nyom, benzinnel és fűrészlappal együtt 15-öt. Az ellenoldalról ékig vágja a törzset, amit ékirányban ketten húznak meg. A többmázsás súly nagy robajjal elterül az egyetlen szabad helyen, amit kijelöltek számára. A lámpaoszlop áll, a drótkerítés ép és a környező fácskák is. A törzset akkurátusan feldarabolják, a faanyagot halomba gyűjtik. Veszélyességtől és nehézségtől függően 70–100 ezer forint egy ekkora fa kivágása. Az anyaga természetesen itt marad.

A hat óra alatt 1,5 liter benzint használtak el. Váratlan akadályba – fában felejtett ácskapocsba, belenőtt drótdarabba – nem futott bele a lánc, ők is megúszták anyagi kár nélkül. A vihar záport zúdítva a fahalomra 10 perc alatt továbbvonul. Pakolás. Vár a meleg étel és a hideg sör!

Aranyszabályok

1. A gép hosszú életének titka a folyamatos karbantartás. Munka előtt átnézendő: légszűrő, gyújtógyertya, a lánc állapota, benzin és olaj mennyisége. Kopóalkatrészek, mint a láncmeghajtó csillagkerék ellenőrzése, cseréje. Télen „generál” szerviz: a légszűrő kompresszoros átfújása, a benzintank, olajtank benzines áttisztítása, a láncfogak megreszelése, esetleg lánccsere vagy fűrészlapcsere.

2. Munka elején és végén hagyjuk egy kicsit üresen járni a motort, jót tesz neki.

3. A gépet csak annak adjuk kölcsön, akinek a tudásában megbízunk.

4. Összeszokott csapatban dolgozzunk, olyanokkal, akikről tudjuk, hogy vigyázni tudnak a maguk, a társaik és a környező tárgyak épségére.

5. Védőfelszerelés szükséges: fülvédő, sisak rostéllyal, munkakesztyű, munkaruha, erős lábbeli. Szükséges még: bevizsgált ipari beülő, kötelek, karabinerek, hevederek, biztosítógépek.

6. Kipihenten, evés után, jó idegállapotban dolgozzunk. A motorfűrész a talajon is veszélyes üzem!

7. Egy 20–30 méteres fa kidöntését minden esetben bízzuk szakemberre! Laikusoknak életveszélyes, és igen nagy anyagi kárt is okozhatnak.

A nyárfa döntéséhez
és darabolásához használt gépek

MS 880

Állandó zajszint 103 dB

Lökettérfogat 121,6 cm³

Maximális vágáshossz 150 cm

Vágólap 63 cm

Oilomatic lánc osztás/típus 404” RS

Rezgésgyorsulás, bal/jobb 8,9/8,9 m/s²

Súly (üresen) 9,8 kg

Teljesítmény 6,4 kW /8,7 LE

Teljesítménysúly 1,5 kg/kW

Zajteljesítményszint 113,0 dB

Ár (bruttó) 416 ezer forint

MS 361

Állandó zajszint 103 dB

Lökettérfogat 59 cm³

Maximális vágáshossz 50 cm

Vágólap 40 cm

Oilomatic lánc osztás/típus 3/8” RSC

Rezgésgyorsulás, bal/jobb 3,5/3,5 m/s²

Súly (üresen) 5,9 kg

Teljesítmény 3,4 kW /4,6 LE

Teljesítménysúly 1,7 kg/kW

Zajteljesítményszint 114 dB

Ár (bruttó) 249 ezer forint

A nyárfa gallyazásához használt gép

MS 192T

Állandó zajszint 97 dB

Lökettérfogat 30,1 cm³

Maximális vágáshossz 45 cm

Vágólap 30 cm

Oilomatic lánc osztás/típus 3/8” P PMMC3

Rezgésgyorsulás bal/jobb 2,9/3,1 m/s²

Súly (üresen) 3,1 kg

Teljesítmény 1,3 kW /1,8 LE

Teljesítménysúly 2,4 kg/kW

Zajteljesítményszint 109 dB

Ár (bruttó) 130 ezer forint

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!