Készült: 2012. május 09. szerda

Árokparttól az ültetvénysorokig, fűtől a bozótig mindenhol bevethetők a vállra vagy hátra akasztható motoros kaszák. Ha tudjuk, hogy mire kell, találunk a célnak megfelelőt.
Az elmúlt évtizedek egyik sikeres műszaki fejlesztésének tudhatók be a vállról üzemeltethető vagy háton hordozható motoros kaszák, amelyekkel a hagyományos, tisztán emberi erővel működő kézi kaszák válthatók ki, és százszor hatékonyabbak azoknál.
A mezőgazdaságban főként tisztító kaszálására használják ezeket az ültetvények sorközén és a fák alatti területen. Valamint mezsgyék, útszélek, táblaszélek, nádasok, mezővédő erdősávok aljnövényzetének eltávolítására alkalmazzák. Az erdőgazdálkodásban új telepítésű erdőterületek sorközének és soraljának tisztító kaszálására, vagy a tarvágott területek gyommentesen tartására lehet bevetni őket. De tulajdonképpen minden tájápolásra szoruló terület felgyomosodott részeinek karbantartására alkalmasak.

Ennek a sokoldalúan használható praktikus eszköznek óriási piaca alakult ki világszerte: milliós nagyságrendben értékesítik évente. Készülnek professzionális kialakításban, masszív erdészeti kivitelben, vagy egyszerűen hobbikertészkedők és gazdálkodók részére is.


Európában és Magyarországon az ismertebb márkák közül a Stihl, a Honda, az MTD és az Oleo-Mac típusaiból értékesítenek a legtöbbet. De a termék sikerét az is alátámasztja, hogy hobbi kategóriákban a szupermarketek is tele vannak kínai és koreai termékekkel.

Konstrukciós megoldások

Háromféle alapkonstrukció a legelterjedtebb:

1. A leggyakoribb kivitel a fixmotoros, merev hajtótengelyes, védőcsöves, cserélhető vágófejes konstrukció.

2. Készülhet kombimotoros konstrukcióban, amelyhez többféle (nemcsak kaszáló és vágó) munkaszerszám is csatlakoztatható.

3. Nehéz terepre, lejtős területekre készítik háton hordozható motorral, amely flexibilis tengellyel hajtja meg a védőcsöves kaszatengelyt.

Készülhetnek rövid vagy hosszú tengellyel és csővel. A rövidtengelyű motoros kaszát elsősorban erdészeti és lejtős területeken rézsű kaszálására ajánlják. A hosszútengelyű kivitel az általános mezőgazdasági használatra ajánlott. Fontos paraméter a tömeg, hiszen a kaszát üzemeltető dolgozók vagy a vállukon vagy részben a hátukon hordozzák, gyakran órákon és napokon keresztül. A kisebb teljesítményűek és kombimotoros kivitelűek tömege 4–6 kilogramm. Ezzel szemben a profi kivitelű, nehéz terepen használható és bozót vágására is alkalmasak tömege 7–11 kg. A háti motoros konstrukcióké pedig 9–12 kg.

A kaszák többségét két- vagy négyütemű, 0,7 és 2,8 kW (1,0–3,8 LE) teljesítményű, 28–52 cm3 lökettérfogatú benzinmotor hajtja meg. Ennél kisebb motorokkal is lehet találkozni a hobbi célú kaszáknál. A nagyobb teljesítményű motorokat főleg a háton hordozott kivitelűeknél alkalmazzák. Kisebb teljesítményű kaszákon akkumulátoros hajtásokkal is lehet találkozni.

Általában a motorteljesítmény meghatározza az alkalmazási területet. A csak damilos vágófejjel üzemelő kaszákhoz elegendő a kisebb 0,7–1 kW (0,9–1,4 LE) motorteljesítmény. De a fűnyíró és bozótvágó késsel, illetve fűrésztárcsával is üzemelő kaszákhoz nagyobb teljesítményű motor szükséges.

Amit elvárunk

Fontos követelmény a motor könnyű indítása, stabil, vibrációmentes járása. Zajszintje legyen minél alacsonyabb, üzemanyag-fogyasztása alacsony és karbantartási igénye minimális. Az össztömeg csökkentése érdekében a motorra telepített üzemanyagtartály kisméretű: egyszerre általában 0,5–1 liter benzin tölthető bele. Ám ez napközben gyakori feltöltéssel jár, ezért mindig kéznél kell lennie az utántöltő benzines kannának.

A motor indításának megkönnyítésére különböző rugórásegítéses és elektromos technikákat (Stihl ErgoStart, M-Tronik, digitális gyújtótekercs) és kézi üzemanyag-adagolókat (szívatókat) alkalmaznak. Ma még ritkának számít, de létezik akkumulátorról indítható motorral felszerelt (Stihl E-Start) kasza is, főleg a háton hordozott motoros kivitelűeknél. A négycsatornás, 2-Mix légöblítéses motorok alkalmazásával nem csak a teljesítmény-szolgáltatás és az üzemanyag-fogyasztás alakul kedvezőbben, hanem könnyebb az indítás is. Ráadásul akár 70 százalékkal csökken a füstgázban a káros összetevők mennyisége.

Extra képességek

A vibráció csökkentésére a motoroknál rugós rezgéscsillapításokat alkalmaznak. A legkorszerűbb professzionális típusokat M-Tronic motorvezérléssel látják el, ez teljesen elektronikusan szabályozza a motor optimális működését. Igazodik a külső hőmérséklethez és a tengerszint feletti magassághoz, sőt még az üzemanyag minőségét is képes figyelembe venni.

Állandó fordulatszámot és optimális teljesítményt biztosít az elektromos vezérlés, mindez kaszáláskor vagy bozótvágásnál rendkívül fontos. Az elektronika felismeri és beállítja a motor hideg-, illetve melegindítását is. A profi gépeken található téli/nyári üzemi kapcsoló is, amely a motort a külső hőmérséklet szerint hangolja.

Karok révén történik a motor vezérlése. Ezek a – kasza hajtását magában foglaló csővázon lévő – szarvszerű, kétkaros kézi fogantyún vagy az egykaros körfogantyún találhatók. Egyes rövidcsöves, kombimotoros típusoknál a körfogantyút a motorra épített működtető karral kombinálják. Mivel ezek markolatán keresztül tartja a kaszát a dolgozó is, ezért a fogantyúkat antivibrációs eszközökkel (rugók, gumiágyak) látják el. A professzionális gépek egy részét téli üzemben használható fogantyúfűtéssel is felszerelik, komfortosabbá téve a kezelést és a munkavégzést.

Fűtől a bozótig

Többféle szerszámmal szerelhetők fel a vállon hordozható vagy háti motoros kaszák. A fűfélék kaszálásához damilos nyírófej használható, többféle megoldásban. Az egyszerű nyírófej (FixCut) két damilszállal vágja le a lábon álló lágyszárú fűféléket és gyomokat. Ennél a szál beállítása és befűzése kézzel történik. Az AutoCut nyírófej két vagy négy (egyes típusoknál hat és nyolc) damilszállal végzi a nyírást, a damilok a fej talajhoz érintésével automatikusan utánállítódnak.

Fűvel, gyommal erősen benőtt területeken hatékony munkát végeznek a fűvágó lapok (kések). Ezeknek két vagy négy megfordítható vágóélük van. A nyolckéses fogazott vágólapot pedig elszáradt fű, gyom és nád esetén lehet jó hatásfokkal használni.

A bozótvágó tárcsák és kések, két- és háromélű, fordítható kivitelben, erős acélból készülnek, amelyekkel gazos és bozótos területek tisztíthatók meg. A kétélű bozótvágó késnek létezik szárnyas kivitele is, amely nemcsak levágja a gazt, hanem össze is tereli.

Csak nagyteljesítményű (1,8–2,5 kW-os) kaszákhoz csatlakoztathatók a különféle körfűrészlap-kiképzésű vágótárcsák, fűrész-, vésőalakú és keményfém fogazattal. Ezekkel a 3–7 cm közötti szálvastagságú fás cserjék, erősebbre nőtt bozótok is levághatók.

Üzem közben fontos a szerszámok gyors és könnyű cseréje, a különböző feladatokra történő átszerelés. Ehhez a gépekkel együtt megfelelő célszerszámokat is szállítanak, amelyekkel könnyen elvégezhető a művelet. Minden egyes szerszámhoz megfelelő védőburkolat is tartozik. Enélkül rendkívül balesetveszélyes a kaszák használata!

Ahogyan használjuk

Üzemeltetéskor fontosak a biztonsági felszerelések. Zajártalom ellen fej- vagy fülvédő szükséges, mert a kaszák zajszintje 90 és 115 dBA közötti, ami hosszabb idejű munkavégzés után halláskárosodást okozhat. A védőszemüveg a felpattanó kavicsok, faforgácsok ellen véd, és törhetetlen plexiből készül.

A védőkesztyű nemcsak a kézfejet óvja a sérüléstől, hanem vibrációcsökkentő hatása is van. A védőruha és a biztonsági cipő a többi testrészt és a lábfejet óvja a sérülésektől. A kaszákat tartó vállheveder – vagy hátmotoros kaszáknál a hátheveder – megválasztása és beállítása is fontos. Nemcsak a biztonság érdekében, hanem a fizikai terhelés mérséklése miatt is.

A kasza hosszú élettartamához el kell végezni az előírt karbantartási műveleteket is. Különösen gondot kell fordítani a légszűrő kitisztítására, a hajtómű kenésére, a használt munkaszerszámok épségére és sérülésmentességére. Az üzemanyag előírt minőségére és biztonságos utántöltésére is legyünk figyelemmel.

Ha a damilos már nem elég...

A motoros kaszák csoportosítása

Jellemzők

Kis teljesítményű hobbikaszák

Nagy teljesítményű univerzális

profi kaszák

Erős kivitelű strapabíró profi kaszák

Háti motoros kaszák

Konstrukciós

kivitel

Hosszúcsöves vagy kombimotoros

Hosszúcsöves, erős

motorral

Rövidcsöves, erős

motorral

Rövidcsöves, háti

motorral

Motorteljesítmény (kW)

(LE)

0,9–1,2

1,2–1,6

1,3–2,2

1,8–3,0

2,1–2,8

2,8–3,8

1,4–2,2

1,9–3,0

Vágófejek

Többféle damilos

Fűvágólap

Többféle damilos

Fűvágó lap

Bozótvágó kés

Szecskázó kés

Körfűrészlap

Többféle damilos

Fűvágó lap

Bozótvágó kés

Szecskázó kés

Körfűrész lap

Többféle damilos

Fűvágó lap

Bozótvágó kés

Alkalmazási terület

Kisebb területekhez

Ház körüli kerti munkákhoz

Nagy területekhez, többféle munkára

Erdészeti felhasználásra

Kommunális használatra

Közút burkolatokra

Vízügyi munkákhoz

Nehéz terepre, többféle feladatra

Nagyobb igénybevételek esetén

Erdészeti felhasználásra

Közúti karbantartásra

Vízügyi munkákhoz

Nehezen járható terepre, lejtőre, rézsűre

Árkok, csatornák karbantartására

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!