Készült: 2012. május 09. szerda

Míg szántóföldön a növényvédő szer 80 százaléka célba ér, addig ültetvényekben könnyen elvész a fele. A permetcseppek elektrosztatikus feltöltésével vagy egy alagútpermetezővel sokat javíthatunk a hatékonyságon.

Komoly különbségek vannak a szántóföldi és az ültetvénypermetező gépek közt. Előbbiek a a növényzet felett haladva lefele irányuló – többnyire egyenletes – permetsugarakkal juttatják ki a levélfelületre a hatóanyagot. Ezzel szemben az ültetvénypermetezőkkel gyakorta kell szabálytalan, függőleges lombfelületeken dolgozni, természetesen minél jobb fedettséggel.


Emellett a szántóföldi permetezők zömében folyadéknyomással végzik a cseppképzést, és a permetcseppek célfelületre való eljuttatásához legfeljebb rásegítő légfüggönyt alkalmaznak. Az ültetvénypermetezők esetében viszont szinte mindig nagy mennyiségű levegővel történik a cseppek eljuttatása a szórófejektől a lombfalakra.

Egyrészt azért szükséges a nagy légmennyiség, mert nagyobb távolságra kell eljuttatni a permetcseppeket, másrészt a leveleket is át kell mozgatni, a kedvező penetráció érdekében. Szántóföldi permetezésnél jó beállításokkal a permetcseppek 70–85 százaléka célba ér, az ültetvénypermetezőknél ez gyakran csak 50–60 százalékot tesz ki. Rossz beállításokkal (nem megfelelő cseppméret, légszállítás stb.) még ennél is alacsonyabb hatékonyság adódhat.

Méretezés

Igen széles méretlépcsőkben gyártják az ültetvénypermetezőket, de ezeknél nem tapasztalható olyan gigantománia, mint a szántóföldi permetezőknél (10–15 köbméteres tartály, 36–48 méteres szórókeret). A kisebb ültetvénypermetezőket 200–600 literes tartálymérettel, függesztett, axiálventilátoros kivitelben készítik. Leggyakoribb alkalmazási területük a kisüzemi szőlőültetvények. Itt gyakran keskeny nyomtávú szőlőművelő traktorokon használják a permetezőket.

Ugyancsak a keskeny (1,5–2,5 m) sortávú szőlő permetezésére gyártják az 500–1500 literes tartállyal rendelkező, vontatott axiálventilátoros gépeket. Míg a szélesebb sortávú (2,5–3,5 m) szőlőültetvényekben és intenzív gyümölcsösökben már az 1500–2500 literes gépekkel is jól lehet dolgozni.

A még nagyobb ültetvénypermetezőket elsősorban a ritkább térállású, nagy lombkoronákkal rendelkező gyümölcsösökben alkalmazzák. Ott a 3–4 ezer literes tartályú gépek is elférnek.

A traktoros üzemű, függesztett vagy vontatott gépek mellett ritkábbnak számítanak a magajáró ültetvénypermetezők. Ilyenek főleg a nagyobb gyümölcsösökben használhatók ki jól (Tifone). A szőlőültetvényekben – főleg külföldön – gyakrabban lehet találkozni hidas kialakítású eszközhordozókkal. Ezekhez különböző cserélhető adapterek (előmetsző, csonkázó, sorköz- és soraljaművelő, permetező, lombleszívó és betakarító) tartoznak, így egész évben képesek kiszolgálni a technológiákat (NH Braud, Gregoire, Pellenc).

Ventilátorok, fúvókák

Az ültetvénypermetezőknek talán legfontosabb részegységük a légszállító berendezés: azt a levegőmennyiséget állítja elő, amellyel a permet a célfelületre juttatható. Az ültetvénypermetezők többsége 700–1000 mm átmérőjű, több fokozatban állítható lapátszögű axiálventilátorral rendelkezik, légszállításuk 15 –90 ezer m3/h között van. A ventilátorházra erősített szóróíven (vagy szórókereten) helyezkednek el a cseppképző fúvókák, a számuk 8 és 16 darab között változhat.

Általában 8 és 30 bar közti nyomáson dolgoznak a szórófejek. A ventilátorok által szállított levegő 6 és 50 m/s közötti légsebességgel ragadja magával a permetcseppeket és juttatja el a levelek felületére. A tapasztalatok és a mérések azt igazolják, hogy szőlőpermetezésnél elegendő a ventilátorok I. fokozatát használni. Gyümölcsfák permetezéséhez a nagyobb légmennyiség és kilépő légsebesség miatt a II. ventilátorfokozat használata is szükséges.

Többnyire kikapcsolható a gépek ventilátora, ez pedig fordulókban és hiányhelyeken szermegtakarítást jelent. A szóróíveken elhelyezett, kettős cirkulációs szórófejek különböző méretű fúvókákkal szerelhetők fel, és szükség szerint egyenként kiiktathatók (pl. a lomb magasságától függően). A fejek csepegésgátlóval és membrános visszacsapó szelepekkel vannak felszerelve, így takarékoskodnak a permetlével.

Ültetvényeknél is rendkívül fontos a permetlé homogenitása, amit a tartályba telepített hatékony keverő berendezések garantálnak. A homogenitásban a legnagyobb eltérés nem haladhatja meg a 10 százalékot. Az egyes szórófejek beállított teljesítményének (liter/perc) a szóróív mentén mutatkozó eltérése nem lehet nagyobb, mint a névleges érték 10 százaléka. A fejek átlagában pedig nem lehet több, mint annak 5 százaléka. A szórófejek egyenként állíthatók a szóróíven vagy a szórókereten, ezért azokat úgy kell beszabályozni, hogy a lombozat teljes magasságát és mélységét képesek legyenek beszórni.

Mindenhol átfújja

A szórócsöves és a légporlasztásos ültetvénypermetezők radiálventilátorral üzemelnek. Az általa szállított levegő csöveken jut el a megfelelő magasságba, és a légszállító csővégeken a szórófejekkel elporlasztott permetlevet kedvező szögből juttatja a lombfelületre. Ezekkel a drágább gépekkel általában jobb permetfedettség érhető el, és kevesebb hatóanyag megy veszendőbe.

A nagyteljesítményű, irányítható, egy fúvócsöves gépeket a magasnövésű fák (csonthéjasok, dió) védelmében használják. Ezekkel nagy magasságban is jó permetfedettség érhető el. Ilyen gépeknél alkalmazzák a permetcseppek elektrosztatikus feltöltését, amellyel biztonságosabbá tehető azok célbaérése. Ennek lényege, hogy a permetlevet nagyfeszültségű – de kis erősségű – árammal töltik fel, ennek következtében az ellentétes töltésű lombfelületen intenzívebben csapódnak be a cseppek.

Többféle elektrosztatikus feltöltési módszert alkalmaznak a gyakorlatban. A koronafeltöltésnél a cseppeket ionizált térben töltik fel, kontaktrendszereknél a tartályban lévő permetlé kerül töltés alá. A cseppek mindig pozitív töltést kapnak, a talaj és a növény pedig negatív töltésénél fogva gyorsan magához vonzza a cseppeket. Így kisebb az elsodródás veszélye, jobb és egyenletesebb a permetfedettség a levélzeten.

A áthidaló kereten a sorközökbe belógó, a sorokat közrefogó, keresztáramú ventilátorokkal szerelt gépeket szőlőben és intenzív gyümölcsösökben alkalmazzák, vontatott és magjáró, hidas permetezőkön. A ventilátorok – amelyeken általában 6–8 szórófej található – közrefogják az ültetvény sorát, és két oldalról a teljes növényfalat egyenletesen permetezik be. Ezek közepes légszállítással és kevesebb energiafelhasználással dolgoznak, jó permetfedettség mellett.

A környezet védelmével kapcsolatos szigorítások, valamint az egyre drágább növényvédő szerekkel való takarékosság hívta életre az alagútpermetezőket. Ezek egy- vagy kétoldalas, illetve egy- vagy kétsoros, függesztett vagy vontatott kivitelben, továbbá adapterenkénti megoldásban készülnek. Elsősorban szőlőben és intenzív (kordonos) gyümölcsösökben alkalmazzák. Ezeknél a gépeknél a szórókeret alagutat képezve közrefogja a sort.

A keret belső, vagy mindkét oldalán, a lomb teljes magasságában levegőráfúvásos szórófejek dolgoznak. Velük ellentétes oldalon pedig lemezből készült burkolat található, amely felfogja a lombozaton átjutott permetcseppeket és átmeneti tartályba gyűjti. Ez a lé szűrés után visszakerül a gép tartályába, és újra felhasználható. Teljesen zárt sorokban, kifejlett lombozat esetén a permetlé-megtakarítás elérheti a 25–30 százalékot, kisebb és hiányos lombozatnál akár a 30–40 százalékot is.

Látja a növényt

Egyre nagyobb számban lehet találkozni növényérzékelős ültetvénypermetezőkkel is. Ezeknek a gépeknek az elején infravörös vagy ultrahangos érzékelők találhatók, amelyek különböző magasságokban érzékelik a lombfelületet, illetve annak hiányát, és ennek függvényében pillanatszerűen nyitják vagy zárják a szórófejeket. Így csak ott permetez a gép, ahol ténylegesen lombozat is van. Ez különösen ott jár megtakarításokkal, ahol a sorban hiány mutatkozik, vagy helyenként alacsonyabb a lombozat magassága.

A vezérlés ki- és bekapcsolhatja az egy-egy oldali összes szórófejet, vagy azoknak a magasabban szóró egyedeit, azaz a szórófejek egyedi vagy csoportos vezérlésére is alkalmas. Hazai vizsgálatok szerint fiatal ültetvényekben és a tavaszi első permetezéskor, amikor a növénysorok lombozata még nem ér össze, akár 50–75 százalékos permetlé-megtakarítás is elérhető. Összefüggő lomb kezelésénél is 10–20 százalék közti megtakarítással lehet számolni.

Emellett – az üzemidő jobb kihasználása révén – ugyanennyit növekszik az alagútpermetezők területteljesítménye is. A növényérzékelő rendszer nemcsak új gépeken vásárolható meg, hanem használtakra is felszerelhető.

Ma már traktorról, távirányítással működtethetők a korszerű ültetvénypermetezők. Üzemelésüket fedélzeti számítógép felügyeli. A szivattyú(k) és a ventilátorok hajtása a traktor TLT-jéről történik, kardántengelyen keresztül. Hidrosztatikus hajtásrendszert ezeken a gépeken kevésbé használnak. Energetikailag általában 60 és 120 lóerős erőgépekhez illeszkednek, és leggyakrabban ültetvénytraktorokkal üzemeltetik őket. Geometriájuk a sorközök méretéhez és az ültetvények magasságához igazodik.

Jónak mondható az ültetvénypermetezők hazai piaci kínálata: több mint 20 gyártó több száz típusa közül választhatnak a gazdálkodók. A fajlagos (100 liter tartálytérfogatra vonatkoztatott) nettó árak 60 ezer forinttól akár 600 ezer forintig terjednek – mérettől, teljesítménytől és felszereltségtől függően.

Üzemeltetési tanácsok

 • A ventilátor légáramát és a szórófejek szórási irányát gondosan, a lombozat elhelyezkedésének megfelelően kell beállítani, hogy a növény minden részére irányuljon szórás.
 • Ki kell iktatni a növényzetre nem irányítható szórófejeket!
 • A permetlé üzemi nyomását a legtöbb gépen célszerű 10 és 20 bar közé beállítani – az átfúvandó lombsűrűségtől és a fakoronák telítettségétől függően.
 • Nagyméretű gyümölcsfák esetén a permetezés munkasebességét 4–6 km/h között célszerű tartani a megfelelő fedettséghez.
 • Szőlő- és intenzív gyümölcsültetvényekben a munkasebesség 5–8 km/h között változhat. A beállításoknál ügyelni kell arra, hogy a légáram ne merőlegesen érje a lombozatot, és ne nyomja egymásra a leveleket, mert akkor az alsó levélre nem jut permetlé.

Konstrukciós felépítések

Konstrukciós jellemző

Konstrukciós kivitel

Hordszerkezet vagy 
traktorkapcsolat

Magajáró permetező vagy eszközhordozóra

szerelt adapteres kivitel.

Traktorra függesztett vagy vontatott

Tartálykialakítás, 
tartálytérfogat

Egytartályos vagy osztott tartályos, 
ill. 200–4000 liter közötti tartálytérfogat

Cseppképzés

Folyadéknyomással, a szórófejeken keresztül

A folyadék mennyiségének és adagolásának szabályozása

Kézi nyomás- és folyadékszabályzó, 
vagy fedélzeti számítógép és monitor

Szállító levegőt előállító 
berendezések

Axiálventilátoros (I. és II. fokozatú),

radiálventilátoros,

keresztáramú ventilátoros,

légporlasztásos

A szállított levegő 
mennyiségének változtatása 
a ventilátoroknál

2–4 fokozatú hajtóművekkel a fordulatszám révén.

Ventilátorlapátok szögállásának változtatásával, 
4–15 fokozatban

Vegyszermegtakarítási 
lehetőségek

Elektrosztatikus cseppfeltöltés;

alagútpermetezés, permetlé-visszagyűjtés;

növényérzékelőkkel vezérelt permetezés

Ültetvénypermetezők hazai piaci kínálatából

Gyártó/Márka

Típus

Légszállító

berendezés

Tartálytérfogat (lit)

Fajlagos ár

(eFt/100 liter)

AGP (SLO)

EN, TEN, TN

axiál ventilátor

100–150

110–430

Agrospray (I)

axiál ventilátor

1000–2000

110–180

Berthoud (F)

Arbo, Fructair Spedair

Printair

Axiál ventilátor

600–1500

270–480

Caffini (I)

Booster

ÁFP, PAF, RF, PAV, Speedy, Synthesis, Trend

Axial és radiál ventil., légporlasztásos

300–2000

230–410

Carrarspray (I)

ATF, EUR, NTF

axiál és radiál ventil.

500–2000

220–330

Dragone (I)

K1, K2, Athos

axiál ventil.

300–2000

130–250

Favaro (I)

Libra, Oriob, Pictor, Poli Scorpio, Sirius

axial és radiál ventil., légporlasztásos

200–2000

190–610

Florida (I)

Naza, PLN

axiál ventil.

200–2000

130–300

Forrás (H)

AXI, K, SHK, SKHT

axiál ventil.

200–2000

60–200

Friuli (I)

APS, ATV, Poly

axiál ventil.

200–2000

100–440

Gambetti (I)

Junior, MPS, JET

axiál ventil.

200–2000

80–140

Hardi (DK)

Mercury, Variant Zenit, Arrow

axiál ventil.

400–3000

210–420

Kertitox (H)

Bora, Farmer Tifone

axiál ventil.

400–2000

150–290

Lochman (I)

APS, RAS

axiál ventil.

330–2200

210–390

Malupe Agro (H)

axiál ventil.

440–3300

60–90

Martignani (I)

B 120-B 748

légporlasztásos 
elektrosztatikus

300–1500

740–1100

Nobili (I)

Eco, Geo, Jet Professional

axiál és radiál ventil.

200–2000

150–480

SAE (I)

Turbomatic, Biflux Twin

axiál ventil.

300–3000

190–450

Tifone (I)

Storm, Vector Vrp, Turbofan

axiál ventil.

300–4000

130–330

Unigreen (I)

Airdrop, Expo Laser

axiál ventil.

300–2000

130–260

Vulcano (I)

GEORGIA, POLY

axiál ventil.

600–3000

150–360

Wanner (D)

DAL, SZA

axiál ventil.

300–1500

550–720

Korszerű kivitel

Az Unigreen FUTURA permetezőkben tűzihorganyzott, extra erős profilacél alváz biztosítja a gépek rendkívül nagyszilárdságú merev vázát. Erre stabilan illeszkedik a korszerű és az EU legszigorúbb környezetvédelmi előírásainak is megfelelő polietilén tartályrendszer (kézmosó, mosókör, tartálymosó fúvókával stb.). A gépkezelő munkáját könnyíti a GCPE elektromos vezérlés, ami kezelőfülkéből irányítható; igény esetén komputerrel is felszerelhető. A gépek különböző típusú axiálventilátor-házzal kérhetőek. A modellek kétfokozatú hajtóművel készülnek, melyeken állítható szögállású nylon lapátok biztosítják a nagymennyiségű légáramot (egyenletességét az álló lapátsor biztosítja). A speciális UNIGREEN fúvókák lehetővé teszik a lombozat szintenkénti, optimális fedését. A FUTURA sorozat permetezőgépei kormányzott vonórúddal is kérhetőek.

A legfontosabb követelmények

 • A permetlétartály tényleges térfogata 50 literrel haladja meg a névleges értéket.
 • A tartály belső felületi érdessége nem lehet több 100 mikronnál.
 • A szintjelző által mutatott érték és a tényleges feltöltés között 200 literig 7,5%-os, annál nagyobb térfogatnál 5%-os lehet az eltérés.
 • Tartályürítés után a műszaki maradék nem lehet több, mint 30 liter.
 • A szórófejek közötti nyomásesés nem lehet nagyobb 10%-nál.
 • A fejek szórásteljesítményének maximális eltérése a névleges értéktől nem lehet nagyobb 5%-nál, illetve kétoldali szórófejek között 10%-nál.
 • Tökéletesen kell zárniuk a csepegésgátló szelepeknek.
 • A lombozaton mért permetfedettségnél az eltérések nem lehetnek nagyobbak 50%-nál (a lombozat magasságában és mélységében).
 • A szivattyú üzemi nyomása 0–50 bar között legyen állítható.
 • A folyadékkörben szívó és nyomó szűrőnek kell lennie.
 • A gépen a tartály térfogatának 10%-áig kell tisztavizes öblítőtartályt és 1,5%-ának megfelelő kézmosó tartályt elhelyezni.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!