Készült: 2012. március 14. szerda

Tavaly a száraz őszön rossz minőségben történt az alapművelés. Most ezeket a területeket, illetve a kitárcsázott repce helyét kell minél gyorsabban elmunkálni, magágyat készíteni, és lehetőleg azonnal bevetni.


Tavaly az aszály miatt több gazdaságban elmaradt az őszi alapművelés a tavasziak alá, ezért azt most kell bepótolni. Ilyenkor azonban kevesebb idő áll rendelkezésre a vetésig. Ajánlott sekélyebb műveléssel létrehozni a megfelelően lazult talajállapotot. Különösen célszerű ezt a megoldást választani mulccsal borított területeken. Erre a célra jól használhatók a szántóföldi kultivátorok (grubberek) és a rövid vagy kompakt tárcsák, valamint az ezekből felépülő kombinált talajművelő gépek.

Ezekkel a gépekkel kellő lazítóhatás érhető el nagy területteljesítménnyel, energiatakarékosan, a talaj nedvességének megőrzése mellett, valamint szerkezetes és megfelelően ülepedett talajállapot alakítható ki.

A tavaszi vetésű növények alá klasszikusan, egy vagy két menetben végzett magágykészítést végzünk, ami azonban feltételezi a jól elvégzett őszi alapművelést. Tavaly a szántásokat nem mindenhol sikerült elmunkálni, felszínük durvább, mint az átlagos években.

Erősebb egyengetés

Most nehezebb homogén felszínt létrehozni, ráadásul ha hirtelen felmelegszik az idő, és a szél is fúj, a nedvesség gyorsan eltávozik majd a talajból. Nem ajánlatos a szántáselmunkálást megszokásból gerendás és kalodás simítókkal végezni. Ezek ugyanis elporosítják a talaj felső rétegét, és tönkreteszik a talaj szerkezetét. Az idei tavaszon leginkább a rugós simító lapokból és hengerekből álló, talajfelszínt követő kombinációk a legalkalmasabbak (RollFlex, Cracker, Rollex, Rexius, Gniot stb.).

A rugalmas felfüggesztésű simítólapok hatékony felszínegyengetést végeznek, és mértékletesen porhanyítanak, a mögöttük haladó henger pedig lezárja a talajt, és megakadályozza a kiszáradását. Az őszi alapművelések, szántások nehéz magágykészítőkkel is elmunkálhatók. Ezekre ilyenkor erősebb egyengető hatást kifejtő és nem annyira porosító rugósszárú művelőszerszámok szerelhetők fel, és nagyobb vonalterheléssel dolgozó talajlezáró henger tartozik hozzájuk. (Több magágykészítő gépnél tagonként cserélhetők a művelőelemek.) Ilyenkor a szántáselmunkálást követően újabb munkamenetben kell a vetés alá a magágyat elkészíteni.

Magágykészítő gépcsaládok

A magágykészítők minden esetben több művelőtag és művelőelem kombinációjából (lazító-porhanyító kapákból, simító lapokból, hengerekből vagy hengerboronákból, nyomlazítókból stb.) felépülő eszközök. Ezért nevezik „kombinátoroknak” is. Készülhetnek könnyű és nehéz kivitelben, függesztett, félig függesztett, illetve vontatott változatban, 1,5 és 15 m munkaszélesség között. Lehetnek precíziós és normál művelésre alkalmasak.

A magágykészítők felépítésében fontos szerepet kapnak a különböző kialakítású merev vagy rugósszárú porhanyító kapák. Ma már ez utóbbiak vannak többségben. Fontos tartozékok a rugós megtámasztású simító-egyengető lapok és a hengerboronák vagy hengerek. Ezek főleg a gépek hátsó szektorában fejtik ki hatásukat, de a kapák előtt is helyet kaphatnak (precíziós vagy kompaktor kialakítás).

Legtöbbször a hengerboronák vagy hengerek határozzák meg a művelési, illetve a magágy mélységét. Az újabb típusokon mélységhatároló kerekek is helyet kaptak, amelyek a vontatott kiviteleknél a szállítási funkciót is ellátják. A szintező hengerboronák mellett még talajlezáró mélytömörítő hengerek is találhatók a gépeken.

A művelőelem-kombinációkat úgy kell megválasztani, hogy a vetési követelményeknek megfelelő (alul tömör, felette aprómorzsás) talajréteg jöjjön létre. Erre a feladatra jól alkalmazhatók a Vogel & Noot VibroCult magágykészítő gépcsaládjának egyes tagjai, vagy a Lemken Korund és Kompaktor gépei. Továbbá a Kongskilde Vibro Master és Vibro Till típusai a Franquet Synchrogerm, a John Deere Mulchfiniser a Kverneland magágykészítők, a Farmet Kompaktomat és a Strom Swifter, valamint az Unia Viking és Atlas precíziós magágykészítői.

A hazai gyártók közül az Omikron OMK és OMKS, a Sasform Kombi-Mix, a Busa Kft. FKM és Vertikum AK, NK, illetve KRM és VRM típusú családelven felépülő gépei választhatók elsősorban. Ezek a klasszikus szántás-elmunkálási és magágykészítési technológiákban is alkalmazhatók. Különböző növények eltérő mélységű vetéséhez képesek kiváló magágyat készíteni.

Mulccsal borítva

Könnyen eltömődnek a hagyományos magágykészítő gépek a mulccsal borított területen. Ezért a gyártók alapjában véve a tarlóhántásra és a tarló művelésére kifejlesztett kultivátoraikat alakítják úgy ki, hogy különböző mélységben is magágy minőségben legyenek képesek átdolgozni a talajt.

Ezek az univerzális szántóföldi kultivátorok vethetők be a szántás nélküli alapműveléssel ősszel előkészített, részben mulccsal takart talajokon a tavaszi vetésű növények magágyának elkészítésére. Rendszerint több sorban elhelyezett, rugós megtámasztású, robosztus, nagy átömlési keresztmetszetet lehetővé tevő, ívelt szárú kapákból épülnek fel. Esetleg egyengető tárcsákból és különböző kialakítású fém- vagy gumipalástú hengerekből (RollCut, RollFlex, FarmFlex, SteelDisc Cambridge, Crosskill, Crumbling, rugós-gyűrűs, gumiabroncsos stb.), és ugyancsak függesztett, félig függesztett kivitelben érhetők el.

A kisebb munkaszélességű típusok (3–4 m) többnyire a traktorra függeszthetők. A nagyobb (5–8 m) szélességűek munkahelyzetben félig függesztéssel vagy vonórúddal kapcsolódnak a traktorokhoz. Kapakialakításuk és választékuk révén kedvező porhanyítással és keveréssel dolgoznak, képesek mulccsal kevert aprómorzsás magágyat kialakítani. Fontos szerkezeti egységük a mélységállító és szabályzó szerkezet. Jó a talajfelszín-követő rendszerük is, ugyanis csak így képesek megfelelő mélységtartással dolgozni.

A hazai piacon vezető talajművelő gépforgalmazók jelentős része rendelkezik magágy készítésére is alkalmas univerzális szántóföldi kultivátorral, különféle művelőszerszám-kombinációkkal. Például az Amazone Centaur típusai, a Gregoire Besson Eurocult, a Horsch cég, Cruiser és Terrano típusai, a Lemken Kristal és Karat, a Kverneland CLC Pro és Classic, a Väderstad Cultus, a Vogel & Noot Terra Mix és Terra Cult, továbbá a Farmet Turbolent a Strom Switter és az Unia Cross.

Az Unia gépcsaládban például középmély lazító kapcsolható rövidtárcsával, vagy vetőkompaktok mögé kapcsolható a vetőgép. Így egy menetben több művelet végezhető, jelentős üzemanyag-megtakarítással és kevés taposási kárral.

Talajnedvességi állapot

A szerszámok és a gépek megválasztásánál figyelemmel kell lenni a talaj nedvességi állapotára is. A mulcskultivátorok a kézzel is jól szétmorzsolható, nyirkos talajon végeznek jó munkát. Több gyártó ajánlja a mulccsal borított területekre a sekélyen járatott – rugós egyengető lapokkal és mélytömörítő hengerrel felszerelt – kompakt vagy rövid tárcsákat is. Ezek alkalmasságáról azonban megoszlik a szakemberek véleménye, mivel porosítanak.

Korábban az álláspont az volt, hogy a vetéshez a magágyat legalább egy-két héttel korábban kell elkészíteni, hogy az kellőképpen beérjen a vetés idejére. A mai magágykészítő gépekkel és univerzális szántóföldi kultivátorokkal már egy menetben kialakítható az optimális magágy, és a nedvesség is megőrizhető a talajban. Ezért kívánatos, hogy a magágykészítést azonnal – vagy egy menetben – kövesse a vetés, mert a mag csírázásához ilyenkor kedvezőbb feltételek állnak rendelkezésre. Az is szempont, hogy a magágykészítés és a vetés összekapcsolásával rövidebb idő alatt, optimális időszakban lehet végezni a vetéssel.

A magágykészítővel, univerzális mulcskultivátorral, kompakt tárcsákkal vagy forgóboronákkal egybeépített vetőgépek egy menetben vetnek. Mind a sűrűsoros, mind a széles sortávú növények vetésére alkalmasak. Starter műtrágyát és talajfertőtlenítő szert is szórnak. Teljesítményük folyamatosan javul, mert egyre nagyobb munkasebességgel dolgoznak.

Szezon előtt

Szabadi Árpád fajszi gazdánál egy hétméter széles Kongskilde kombinátor készíti elő a földet vetés előtt. Ehhez a szélességhez már egy 165 lóerős John Deer 6930-as kell. „Most nem a durva szántást fogjuk elegyengetni, a decemberi kis csapadékot kihasználva már túl vagyunk egy ásóboronáláson. Ahogy a talaj engedi, el fogjuk szórni a műtrágyát, ennek bekeverésére, illetve a föld átmozgatására fogjuk használni a kombinátort” – magyaráz a gazda.

A zsírzópontok és a hidraulika minimális karbantartást igényelnek. Az elkopott, kicsorbult lándzsákat ki kell cserélni. A rugós kapákból szezononként egy-két darab törik el. Az egész karbantartás és felkészítés szűk fél nap alatt elvégezhető. „Az elmúlt öt évet probléma nélkül dolgozta végig a gép, remélem, még legalább kétszer ennyi ideig szolgál minket!”

AKÁR KÉTSZER IS

„Ásóboronánkat 2007-ben vásároltuk, MTZ traktor húzza” – mondja idősebb Hegedűs Zsolt, kecskeméti gazda. „Ezt a típust nem lehet összecsukni, de közúton még vontatható méretű. Mivel a forgó tengelyek a föld felszínétől 1–2 centiméterre helyezkednek el, nagy rázkódásnak és pornak vannak kitéve. A csapágyakat 150–200 hektáronként cserélni kell.”

A 3,5 méter széles géppel napi 10–15 hektár művelnek meg. Egy-egy néha területen kétszer is végigmennek vele, olyan nagyok a rögök. „Van néhány hektárunk, ahol ez sem fog segíteni. Ekkor elővesszük a fogasboronát, és elédolgozunk az ásóboronánknak. A legapróbb szemű vetőmagok – repce, mák – vetése előtt a fésűsboronával is át kell hogy húzzuk a talajt.” n H. Z.

Megoldások magágykészítéshez

A Framest Kft. Reptill kultivátora egy menetben elvégzett, mulcsos talajműveléshez ajánlott. Két sorban elhelyezkedő, egyedileg állítható késmodul végzi a mélyítő művelést. Munkamélysége 0–300 mm között változtatható. A mögötte elhelyezkedő, egymásba fűzött, hullámos tárcsasorok a felszíni aprításért, keverésért és előtömörítésért felelősek. Végül bütykös gumihenger gondoskodik a talaj zárásáról.

A cég FraKomb kombinátora a magágy-előkészítési munkálatokhoz hét művelőelemet sorakoztat fel. Az első sorban elhelyezett, merev szárú lúdtalpkapák egyenletes mélységben metszik el a gyomnövényeket, így megfelelően kemény ágyat hoznak létre a mag számára. Az opcionálisan választható és variálható hengertípusoknak köszönhetően pedig megfelelő rögfrakciójú, morzsalékos takarót készít a gép.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!