Készült: 2012. január 18. szerda

Idén gyakorlatilag egy időben rendezik meg a gépforgalmazók két fontos kiállítását, a budapesti AGRO+MASH Expót és az etyeki AgrárgépShow-t. Íme, a felhozatal gépújdonságokból!


A gépforgalmazók hagyományos kiállítása az Agro+Mash Expo. A kiállítók által december végéig lefoglalt terület elérte a nettó 19 ezer négyzetmétert, ami a kétszerese az előző évinek. Több mint 150 kiállító hozza el újdonságait. Az eseményt szakmai programok, konferenciák kísérik.

Vele egy időben zajlik a tavaly debütált etyeki AgrárgépShow is. A rendezvény helyszínén tavaly óta jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek, kibővült a fedett terület és nyílt egy új éttermi részleg is. A kiállítást szakmai előadások és szórakoztató programok egyaránt kísérik. Várhatóan mindkét kiállításon széleskörű gépválaszték várja a látogatókat. Az egyidejűség miatt bizonyára lesznek olyan érdeklődők, akik választásra kényszerülnek. AGRO+MASH Expo: január 25–28.

A lapunk decemberi számában bemutatott „Év traktora 2012” nyertesei a budapesti kiállításon lesznek láthatók „élőben”. Az „Év (szántóföldi) traktora 2012” cím nyertese a John Deere 7280R nehézuniverzális traktor (KITE Zrt. – F pavilon); az „Év speciális (ültetvény-) traktora 2012” cím nyertese az Antonio Carraro TRH 980 ültetvénytraktor (Agrolánc Kft. – G pavilon); az „Év aranydizájn (legszebb) traktora 2012” cím nyertese a Massey Ferguson 7624 Dyna VT nehézuniverzális traktor (Austro Diesel – A pavilon).

 

Massey Ferguson-újdonságok

 

A hannoveri Agritechnika kiállítás győztese a Massey Ferguson 7600. A teljesen új széria bevezetésével a Massey Ferguson négy, nagy teljesítményű (180–235 LE) és sokoldalú traktormodellt jelenít meg a piacon. Ezek a gépek a jól bevált, díjnyertes technológiát (SCR) a legújabb, kis fogyasztású, hathengeres AGCO SISU POWER motorokkal ötvözik. Az új traktorok kezelői kényelme – az átalakított vezérlőkaroknak és fülkének köszönhetően – kiváló. Külső megjelenésükben a nagytestvér, az MF 8600-as sorozat elemeit követik.

 

Az MF 7624 Dyna-VT fokozatmentes hajtóművel szerelt traktor döntős volt a 2011-es Agritechnika kiállítás „Év traktora” pályázaton, illetve megnyerte az Aranydizájn-díjat.

 

A 2012-es év egyik kombájnújdonsága a négy modellvariánssal színre lépő Massey Ferguson 7300 ACTIVA S modellcsalád. A teljesítményt hathengeres AGCO SISU POWER motorok garantálják, SCR-rendszerrel ellátva. Opcionális PowerFlow vágóasztalok, kifinomult cséplési technológia, valamint kiváló szemtisztaság jellemzik az új kombájnokat. A kezelőnek a megújult fülke biztosít optimális munkakörnyezetet.

 

Mindkét újdonság élőben tekinthető meg a Massey Ferguson ezer négyzetméteres standján (A pavilon 205-ös stand).

 

KITE Zrt.

 

Első alkalommal vesz részt a kiállításon az országos értékesítési, szerviz- és alkatrész-értékesítési hálózattal rendelkező KITE Zrt. Az esemény legnagyobb kiállítója a John Deere márka egyedüli hivatalos magyarországi forgalmazója. Az egész F pavilonban, több mint 3000 m2-en mutatja be széles John Deere választékát, és a közel 100 százalékos országos lefedettségű RTK rendszerét. Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora hazánkban még soha nem látott széles választékkal vonultatja fel a legújabb motoros és vontatott intelligens gépeit: a nagy teljesítményű díjnyertes traktoroktól kezdve az európai viszonyokra optimalizált gabonakombájnig. Sárbogárd után ismét középpontba kerül az RTK, és látható lesz a kiállításon az új 900-as sorozatú bálázó, valamint az új John Deere 12-soros CCS szemenkénti vetőgép is.

 

KÉSZENLÉT Zrt.

 

A pápai központú cég idén az A pavilon 213. standján várja az érdeklődőket. A megszokottakhoz hűen széles választékkal vonultatja fel az SMS talajművelő család különböző tagjait, így altalajlazító, X-tárcsa, kompaktor, simítólapos henger és bálaszállító egyaránt megtekinthető lesz. Ugyanitt Faresin etetőkocsit, rakodógépet, Deutz-Fahr traktorokat, a Matermacc szemenkénti vetőgépét, sorközművelő kultivátorát, valamint az olasz Agrex műtrágyaszóróit mutatják be.

 

Ezzel párhuzamosan a január 26–28. között zajló etyeki AgrárgépShow-n is várják a látogatókat. A Korda Filmstúdió területén, a V-VI. pavilonban felállított standon többek között a tavaly is nagy sikert aratott Alpego lazítók és szárzúzók mellett kiállításra kerül a gyártó kombinált vetőgépe is.

 

AGROLÁNC Kft.

 

A nemzetközi sajtó elismert szaktekintélyeiből álló, húszfős zsűri az „Év speciális traktora 2012” díjat az olasz Antonio Carraro gyár TRH 9800-as típusú ültetvénytraktorának ítélte oda, melyet a G pavilon 402/C standon az Agrolánc Kft. mutat be a nagyközönségnek. A 87 lóerős, megfordítható kormányüléses (RGS) TRH 9800-as modell hajtása fokozatmentes, hidrosztatikus és elektronikus vezérlésű. A beépített ACTOTM a tengelyek között 15°-os elfordulást tesz lehetővé.

 

A díjazásra jelölt erőgépek között szerepelt a Carraro cég Agricube modellje is, mellyel szintén az Agrolánc Kft. standján találkozhatnak. A kiállításra kerülő gépek között szerepelnek még Rinieri ültetvényápoló munkaeszközök, Selvatici ásógép, Caroni szárzúzó, Agria egytengelyes traktor, TORO és Ferrari fűnyírók is.

 

FARMCENTER Kft.

 

A Farmcenter Kft. ABMT Profi környezettudatos technológiája megnyerte a 30. AGRO+MASH Expo „Hazai Termékfejlesztési Oklevelét.Elsősorban ezzel a technológiával, illetve ennek elemeivel várja a látogatókat a kiállításon.

 

A permetezés minősége szempontjából kitüntetett szerepe van a fúvókáknak. A cég ezért a világ két vezető fúvókagyártója, az ALBUZ és a TeeJet teljes kínálatát forgalmazza. A két gyártó gyakorlatilag minden permetezési feladathoz és minden felhasználói elváráshoz optimális szórófejet tud kínálni. A TeeJet a GPS-sorvezetők és vezérlőegységek területén is a lehető legjobbat nyújtja. A MATRIX sorvezetők legújabb generációja MATRIX Pro készülék.

 

A szintén bemutatásra kerülő innovatív Mantis Ulv permetezőgépek képesek hígítás nélküli és elsodródás-mentesen permetezni. A BactoFil talajbaktérium készítmények kijuttatására kifejlesztett és gyártott BactoFil JET készülékek is a kiállításon lesznek.

 

AGROBIO Kft.

 

Az AGRO.bio Hungary Kft. magát a BactoFil talajbaktériumot mutatja be. A hidegtűrő baktériumtörzseket tartalmazó BactoFil A 10 és BactoFil B 10 termékek kijuttatása speciálisan a kora tavaszi időszakban optimális, és a termesztés több eleme során jelentős megtakarításokat eredményez. A három éve bizonyító és számos gazdaságban eredményesen használt BactoFil Technológia bemutatása várhatóan a kiállítás egyik érdekessége lesz.

 

AgrárgépShow Etyek: január 26–28.

 

VOGEL-NOOT Kft.

 

Az osztrák Vogel & Noot GmbH a legnagyobb ekegyártó vállalat az Európai Unióban. Immár 20 éve a mosonmagyaróvári ekegyárban, valamint 2010 óta második magyarországi telephelyén, Törökszentmiklóson több mint 6000 mezőgazdasági gépet gyárt. Három éve átvette a német Holder céget, és azóta jelentősen fejlődött a szántóföldi permetezőgép programja.

 

Éppen ezért az etyeki AgrárgépShow-n a hazánkban jól bevált munkagépek mellett idén a növényvédelem gépeire helyezik a hangsúlyt. Ebben a kategóriában a legújabb eszközük a tavaly Hannoverben bemutatott MasterSpray ISpro függesztett permetező gépcsalád. A kialakításakor a fő célkitűzés a profi családi gazdálkodók igényeinek magas szintű kielégítése volt. A MasterSpray ISpro elérhető 1480 liter, 1680 liter és 2000 liter térfogatú tartállyal, 12–27 méteres keretszélességgel.

 

SZEGÁNA Kft.

 

A szegedi cég számos újdonság bemutatására készül a 2012-es AgrárgépShow-n. Példaként néhány itthon még be sem mutatott gép: Laverda M300 kombájn, McCormick X60.50 traktor, megújult McCormick F80 keskenynyomtávú traktor, Mascar Monster változókamrás bálázó, Dal-Bo Supermax szántóföldi kultivátor, Caffini Prestige Starter 2012 szántóföldi permetező, JE-MA DRY PIT garat, JE-MA 8/h kis teljesítményű serleges felvonó, SuperTech BioPoint és BioGuard biotüzelőanyag-nedvességmérő.

 

A felsoroltakon túl a már jól ismert McCormick traktorok, Bogballe műtrágyaszórók, Mascar vetőgépek és fixkamrás bálázó, Caffini ültetvény-permetezők, Dal-Bo hengerek, JYMPA altalajlazítók is bemutatásra kerülnek.

 

FRAMEST Kft.

 

A harsányi cég egy gépújdonsággal jelentkezik. A REPTILL vetőadapter a csökkentett menetszámú talajművelés alapgépe, a 160-220 lóerős traktorkategória számára készült. Kondicionálja, lazítja a mélyebb réteget, méghozzá anélkül, hogy átforgatná, felhantolná a talajt. A felső talajréteget csak aprítja, keveri, nem engedi lejutni a mélyebb rétegekbe. Azonnal egyenletes felszínű, tömörített talajt készít, majd vet.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!