Készült: 2011. december 15. csütörtök

Másfél évtizede szervezi meg az olasz Trattori magazin az év traktora szavazást, három kategóriában. Az idén 20 európai országból 28 szakértő-szakújságíró vett részt a szavazáson – köztük e cikk szerzője.


 

Az „Év Traktora 2012” kategóriában az alábbi főbb szempontok szerint kellett értékelni az egyes erőgépeket:
 • Motor konstrukciója, felépítése, fogyasztása, környezeti normája
 • Sebességváltó (hajtómű) kialakítása, működése
 • Elektronikus vezérlések és alkalmazások
 • Hidraulikus rendszer felépítése, szolgáltatásai
 • Vezetőfülke kialakítása, komfortja, kezelőszervek
 • Innovációk a traktorban
 • Külcsín, forma, dizájn
 • Fajlagos ár (1 LE motorteljesítményre)

 

Az „Év Speciál Traktora 2012” kategóriában a főbb pontozási szempontok az alábbiak voltak:
 • Motor konstrukciója, fogyasztása, felépítése
 • Sebességváltó kialakítása, működtetése
 • Traktor felszereltsége, szolgáltatásai
 • Vezetői komfort

Külcsín, dizájn

 

A legjobb szántóföldi traktor

 

Értelemszerűen a legtöbb pontot összegyűjtött traktorok lettek a kategóriák győztesei. Az „Év Traktora 2012” címet a John Deere 7280 R nehézuniverzális traktor nyerte el. Egyébként a legfrissebb fejlesztésű JD 7R (Revolution) traktorcsalád legnagyobb teljesítményű tagja ez a győztes traktor.

 

Az energiatakarékos motor névleges teljesítménye 280 LE, maximális teljesítménye pedig 310 LE. Típusjelzése JD PowerTech PVX, további jellemzői: kilencliteres, hengerenkénti négyszelepes, HPCR common rail (közös nyomócsöves) rendszerű; IPM (Intelligent Power Management) elektronikus vezérléssel is rendelkezik. A motor legnagyobb nyomatéka 1305 Nm. A legkorszerűbb EGR (füstgáz-viszszavezetéses), valamint a DOC (dízel-oxidációs katalizátor), illetve DPF (részecskeszűrős) füstgázkezelő rendszerének köszönhetően a motor képes teljesíteni a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb TIER 4 (EUR Stage III B) környezeti normákat is. Többféle – Auto Quad Plus, Auto Powr, Command Quad – Powershift automata kapcsolású vagy fokozat nélküli sebességváltóval szerelhető fel, és kétféle végsebességgel (50 vagy 40 km/h) kapható.

 

Nagy sebességnél a biztonságos haladást a TLS Plus mellsőtengely-rugózás, az Active Command Steering, a teljesen elektronikus kormányzás, a dinamikus stabilitás-ellenőrző berendezés, valamint az elektronikusan vezérelt mellső kerekekre ható fékrendszer garantálja. A traktor nagyteljesítményű hidraulikus rendszerét 222 l/min szállítási teljesítményű hidraulikaszivattyú szolgálja ki, 200 bar nyomáson.

 

Hátsó hidraulikus függesztőműve közel 10,8 tonnával, a mellső 5,2 tonnával terhelhető. A traktor hátul 6 darab, középen 3 (homlokrakodókhoz), elöl pedig 2 gyorscsatlakozóval rendelkezik a külső hidraulikák működtetéséhez. A hidraulikus körök elektrohidraulikus vezérlésű szelepeken keresztül joystickkel működtethetők. A traktor új fejlesztésű Command View II HCS Plus hidraulikus rugózású vezetőfülkéjének elektronikus felszereltsége teljes körű.

 

Ebben megtalálható a korszerű vezérlőpult, az érintőképernyő, az elektronikusan vezérelt vezetőülés, a GPS, az ISOBUS, az AutoTrac, a teljes i-Paket (intelligens vezérlő csomag), a FieldDoc adatgyűjtő és dokumentációs rendszer, valamint az Advisor Remote távdiagnosztikai és szervizfelügyeleti szoftver. Mindezek alapján a traktor méltán érdemelte ki az „Év Traktora 2012” címet a szántóföldi univerzális kategóriában.

 

A legjobb ültetvénytraktor

 

A „2012-es Év Speciál Traktora” címet az Antonio Carraro TRH 9800 ültetvénytraktor nyerte el. A sokoldalúan használható, azonos méretű kerekeken gördülő, összkerékhajtású traktor Actio csuklós rendszerű, billenő alvázzal és csuklós kormányzással rendelkezik. Motorja négyhengeres, hengerenként négyszelepes, turbó feltöltésű. A 3,3 literes erőforrás teljesítménye 87 LE (64 kW), legnagyobb nyomatéka pedig 287 Nm. A traktor füstgázkezelő rendszere a kategóriára érvényes EUR Stage III. A környezeti normákat teljesíti, sebességváltója hidromechanikus rendszerű, fokozat nélküli, amely 0–40 km/h sebességtartományban vezérelhető. A motor és a sebességváltó optimális összehangolását AEP (Automitive EcoPower) végzi. A kezelőszervek (kormányberendezés és vezetőülés, kapcsoló karok) 180 fokban elfordíthatók (RGS Rev Guide System), így a traktor előre-, illetve hátrameneti üzemmódban egyaránt teljes értékű erőgépnek tekinthető.

 

Kétfokozatú (540/1000 t/min) a TLT-je, rugózott az ergonomikus Star Light vezetőfülkéje. A fülkében digitális multifunkciós kijelzőrendszer gondoskodik a vezető tájékoztatásáról. A traktor irányítása proporcionális (a kitérítéssel arányos sebességet vezérlő) joystickon keresztül végezhető.

 

A hidraulikus rendszer 160 bar nyomáson dolgozik, a hátsó hidraulikus hárompontos függesztőmű maximum 2400 kg tömegű munkagépek hordozására alkalmas. A traktor számos opcióval rendelkezik a legkülönfélébb felhasználási igényeknek megfelelően. Kedvező terepjárása és sokoldalúsága emeli ki a mezőnyből.

 

A legszebb traktor

 

Az „Év Aranydizájn traktora 2012” címet a Massey Ferguson MF 7624 Dyna-VT traktor érdemelte ki. Az AGCO-hoz tartozó Massey Ferguson új fejlesztésű MF 7600 nehézuniverzális traktorcsaládjának legnagyobb teljesítményű tagja nemcsak rendkívül korszerű műszaki paramétereivel, hanem harmonikus vonalú, elegáns megjelenésével is elnyerte a szakújságírók tetszését.

 

Az MF 7624 Dyna VT traktorban a legkorszerűbb motor pörög: 7,4 literes, hengerenkénti négyszelepes, SisuTronic elektronikával vezérelt Common Rail (közös nyomócsöves), EPM (Engine Power Management) felszereltségű. A 260 LE maximális teljesítményű erőforrás típusa Agco Sisu Power e3, AdBlue adagolású és DOC (dízeloxidációs) katalizátorral is ellátták.

 

Így a traktormotor megfelel a legszigorúbb – 2014-től kötelező – TIER4i/EUR Stage III. B környezeti normáknak is. A motor főtengelyen mért fajlagos üzemanyag-fogyasztása 192 g/kWh, amely rendkívül kedvező érték. Sebességváltója fokozat nélküli Dyna VT, amely 50 km/h maximális sebességre képes. A motor és a hajtóművek összehangolt üzeméről a DTM (Dinamikus Traktor Menedzsment) vezérlés gondoskodik.

 

Elegáns és ergonomikus vezetőfülkéje Opti Ride hidraulikus rugózással csillapított. A belső felszereltséghez nemcsak az aktív csillapítású vezetőülés tartozik hozzá, hanem a joystickkel felszerelt jobbkaros Multipad vezérlőrendszer, a Sped Steer gyorskormányzás, az SV1 és SV2 sebességmemóriák, az ISOBUS és az Auto Guide automatakormányzás, valamint a CCD monitor is. Erős hidraulikus rendszerrel, elektronikusan vezérelt TLT-hajtásokkal rendelkezik. Ez az elegáns traktor kapta a legtöbb pontot a dizájnjára. 
 
Az „Év Traktora 2012” cím nyertesei

Győztes: JD 8270R

A legszebb traktor: MF 7624

 

Idei jelöltek

Az „Év Traktora 2012” és az „Év Arany Dizájn Traktora 2012” címre jelölt traktorok:
 1. Case Puma 230 CVX
 2. Deutz-Fahr Agrotron TTV 430
 3. Fendt 724 Vario SCR
 4. John Deere 7280 R
 5. Massey Ferguson 7624 Dyna-VT
 6. New Holland T 8.390
 7. Valtra T 213 Versu

 

Az „Év Speciál Traktora 2012” címre jelölt traktorok:
 1. Antonio Carraro TRH 9800
 2. BCS Invictus K 400 RS
 3. Carraro Agricube VL 100
 4. Landini 1-50F

 

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!