Készült: 2008. január 13. vasárnap

A 2007 novemberében megrendezett hannoveri Agritechnica mezőgazdasági gépkiállítás minden rekordot megdöntött: 16 hatalmas csarnokban összesen 36 ország 2247 kiállítója mutatta be legújabb gépeit. Tendencia, hogy a kombájngyártók mindegyike kínál axiáldobos, rotoros arató-cséplő gépeket, de nagy sikert arattak a növényi olajjal működő munkagépek is. Az egekbe szökő terményárak miatt a gépektől mind pontosabb, hatékonyabb munkát várnak a gazdák.


A kiállítók száma a két évvel korábbihoz képest 40 százalékkal nőtt. Minden eddiginél többen, 340 ezren látogatták meg a kiállítást, közülük 71 ezer volt a külföldi, akik 81 országból érkeztek Hannoverbe. 3200 farmer érkezett Észak-Amerikából és több mint 14 ezer szakember látogatott el Közép- és Kelet-Európából a kiállításra. A kiállítók 331 újdonságot vonultattak fel. A vásár szakzsűrije 6 aranyérmet és 33 ezüstérmet osztott ki az új műszaki megoldások között. Ezzel is kiemelkedik az Agritechnica a többi kiállítás közül.

Traktorcsodák

A HANNOVERBEN kiállított traktorújdonságok között igazi sztár volt a Fendt Trisix Vario háromtengelyes traktor, mely 540 lóerős Tier IV-es fokozatú motorral, fokozat nélküli sebességváltóval éshárom rugózott hajtott tengellyel készül ? egyedüliként a világon.

A John Deere 7530 E Premium traktor legfontosabb újdonsága, hogy 20 kilowatt teljesítményű elektromos hálózatot működtet, amellyel több belső és külső fogyasztót képes kiszolgálni. Ezért az újdonságért aranyéremmel díjazta a kiállíás zsűrije.

A New Holland T 7060-as traktora azért kapott megkülönböztetett figyelmet a látogatóktól, mert a szakújságírók a 2008-ban az év traktorának választották, és még pápai áldásban is részesült.

A Deutz-Fahr elsőként állított ki a világon Cammon Rail konstrukciójú motorral szerelt Agrotron M típusú traktort, amely hidegen préselt, szűrt növényi olajjal is üzemeltethető.

A Challenger MT 875 B gumihevederes traktor ? a vetési világcsúcs után ? immár tárcsázási világrekordot is megdöntötte. A Challenger 875 B traktor egy 14 méter munkaszélességű tárcsás boronával 24 óra alatt 644 hektár tarlót hántott fel. Óránkénti teljesítménye 26,8 hektár/óra volt, és egy hektárra mindössze 4,42 liter gázolajat használt el. Mindkét adat világcsúcsnak számít.

A kompakt traktorairól ismert tiroli Lindner traktorgyár kisebb (60-100 LE) teljesítményű változatai után megépítette első 126 lóerős modelljét.

Kombájnújdonságok

A NAGYSZÁMÚ KIÁLLÍTOTT gabonabetakarító gép között is számos újdonsággal lehetett találkozni. A Claasnál a közepes teljesítmény-kategóriába sorolható Tucano-család volt az újdonság. A John Deere cég itt bemutatott T-szériás gépei új rendszerű négydobos cséplőrendszerrel készülnek. A New Holland szemszennyeződést és törtszemarányt mérni képes NKB-szenzort fejlesztett ki gépeihez, és bővítette a CR 9000-es rotoros (axiáldobos) arató-cséplő gépeinek kínálatát. A Massey Ferguson és a Fendt is bemutatta újfejlesztésű, axiáldobos, nagyteljesítményű kombájnját. Általános tendencia, hogy a nagy kombájngyártók csaknem mindegyike kínál axiáldobos, rotoros arató-cséplő gépeket is.

Permetezők, hígtrágyaszórók

TÖBB ÚJ ÖNJÁRÓ permetezőgép is látható volt a kiállításon. A John Deere az Európában fejlesztett JD 5430i permetezőjét favorizálta. A Challenger cég permetezői közül a RoGator 618S típus aratta a legnagyobb sikert a maga 227 lóerős bivajerős Sisu-motorjával. Ennek permetlétartálya 5 ezer literes. Kisebbik testvére, a Challenger Spra-Coupe 4000- es különlegessége, hogy kis permetlémennyiséggel (50-100 l/ha) dolgozik.

A Challenger új önjáró hígtrágya-kijuttatót is felvonultatott. A Terra-Gator 2244-es típust egy 330 lóerős Sisu-motor működteti. Tartályába 15 ezer liter hígtrágya fér el. A gép mögé injektoros adapter kapcsolható.

Az önjáró permetezőgépek között igazi újdonságnak számított, és ezüstérmes elismerésben részesült a Dammann Highlander hidas permetező, amely has alatti szabad magasságát hidraulikusan tudja változtatni 1,15 és 2 méter közötti tartományban.

Óriás talajművelők

A TALAJMŰVELŐ GÉPEKNÉL sok volt a 10 méter feletti munkaszélességű változat. Tárcsás boronákat, szántóföldi kultivátorokat és magágykészítő gépeket állítottak ki 12-14 méteres munkaszélességgel. Az ekék között is több 12 és 14 vasú konstrukcióval lehetett találkozni.

A maga 18 méteres munkaszélességével és 8 ezer literes tartályával a Hatzenbichler Terminator 18000-es modell kiemelkedett a vetőkultivátorok mezőnyéből. A műtrágyaszóróknál két igazi újdonságot lehetett felfedezni. A Rauch Axis EDR gépe teljesen elektronikus hajtással és szabályozással rendelkezik, ezért finom szórásképet és mennyiségi szabályozást tesz lehetővé.

Az Amazone Argus röpítőtárcsás műtrágyaszórójának képfeldolgozó rendszere őrködik a szóráskép pontossága felett, és mindenkor garantálja a szórás egyenletességét. Mindkét berendezés aranyérmet kapott a kiállítás szakzsűrijétől. Az Amazone nagysebességű vetésre alkalmas központi magtartályos és adagolódobos EDX rendszerű, szemenként vető gépet mutatott be, amellyel akár 15 kilométer/óra sebességgel is lehet pontos tőtáv-egyenletességgel vetni.

Szántóföldi robotok

A KIÁLLÍTÁS ÉRDEKES SZÍNFOLTJA volt a kísérleti szántóföldi robotok bemutatkozása, amelyeket pályázat keretében a németországi egyetemek és a holland Vageningeni Egyetem hallgatói fejlesztettek ki különböző gépgyártók szponzorálásával. Ezek pontosan képesek követni a növényi sorokat, elvégezni a beavatkozásokat, és a fordulókban is betalálnak a következő sorba. Gyakorlatilag felügyelet nélküli munkára fejlesztették ki őket. 2008 nyarán Stuttgart-Hohenheimben rendezik a szántóföldi robotok világtalálkozóját, ahová Európán kívül a Távol-Keletről és Amerikából is várnak robotokat.

Hajdú József

Haszon Agrár 2008/1.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!