Készült: 2011. június 23. csütörtök

Tavaly a túl sok csapadék, idén viszont már az aszály okoz gondot. Mégis a beöntözhető terület alig felén használjuk ki az adottságokat. Pedig van megoldás: a csévélődobos öntözők egyszerűen kezelhetők, könnyen és gyorsan áttelepíthetők, a kisebb táblákon is jól alkalmazhatók.


 

Esőztető öntözés – ez a szántóföldi kultúrák vízpótlásának legelterjedtebb módja. Két elterjedt megoldással találkozhatunk a gyakorlatban: lineár rendszerű és csévélődobos öntözőkkel. Utóbbiak sajátossága, hogy traktorral vontatható alvázzal és futóművel rendelkeznek. A felépítmény részei a rugalmas KPE műanyag öntözőcsövet tartalmazó csévélődob, valamint a víz betáplálására szolgáló csatlakozások.

 

A berendezést a beöntözendő terület egyik végére, a víznyerő helyhez (szivattyúhoz) közel telepítik és rögzítik. Ezután az öntözött terület hosszúságában traktorral kihúzzák az öntözőcsövet (lecsévélik a dobról). Majd pedig a végéhez kapcsolják a gördülő szórófejet vagy az öntözőkonzolt.

 

Az öntözés során az állítható sebességű csévélődob lassan (50–100 m/h) húzza maga felé a csövön keresztül a szórófejet/konzolt, miközben beöntözi a területet.
A vízborítottság mértéke (a hektáronként kiöntözött mennyiség) az átfolyó vízmennyiség és a dob csévélési sebességének függvényében szabályozható. Miután befejeződött a táblarész öntözése, a berendezés egyszerűen áttelepíthető, és a művelet újra elindítható.

 

Méretezési kérdések

 

Többféle kialakítású lehet az alváz és a futómű. Az egyszerűbb berendezések háromszög-keretes alvázzal és fix felépítménnyel készülnek. A korszerűbbeknek forgózsámolyos alvázuk van, ennek révén a csévélődob 180 fokban elforgatható. Így egy állásból kétirányú öntözés végezhető a berendezéssel, 90 fokban elforgatva pedig a dob beállítható a vontatás irányába.

 

Nagy tömegű (nagy csőátmérőjű és csőhosszúságú) berendezésekre tandem futóművet építenek a talajtömörítés mérséklésére. A nagy berendezések futóművét fékszerelvényekkel is ellátják, hogy a vontatásuk biztonságosabb legyen. A dobot hordozó forgózsámolyt támasztékkal látják el, hogy a cső kihúzásakor és becsévélésekor a dob és az alváz megdőlését megakadályozzák. Erre a támasztékra ül fel szállításkor a szórófej kocsija is. Több öntözési feladat és nagyobb éves üzemóraszám esetén feltétlenül ajánlott a forgózsámolyos alváz választása!

 

Az öntözőberendezés teljesítményét az alkalmazott csőméretek is meghatározzák. A rugalmas műanyagból készült KPE öntözőcsövek belső átmérőjére és hosszára sokféle méret terjedt el a gyakorlatban. A legkisebb csőátmérők 32 és 50 mm közé esnek. A kisebb teljesítményű berendezéseken 60 és 75 mm közötti, a közepes teljesítményűeken 80–110, a legnagyobb berendezéseken pedig 120–150 mm közti csőátmérőkkel lehet találkozni.

 

Határt szab a csőhossznak a behúzó erő nagysága (súrlódási tényező, vízzel teli csőtömeg stb.), valamint a felcsévélhető csőmennyiség. Az egyes berendezéseknél 90–750 méter között változik a csőhossz. Egy darabig a csőátmérővel együtt a csőhossz is növekszik (a legnagyobb csőhossz a 110–125 mm átmérőre jellemzőek), de a nagyobb átmérőknél – a csévélhető mennyiség miatt – újra csökkenni kezd a csőhossz.

 

Kevés karbantartás, kis energiaigény

 

Döntően befolyásolja a kiöntözött vízmennyiséget a csévélődobok csévélési sebessége. A dobok hajtására legelterjedtebb megoldás az öntözővíz energiáját hasznosító vízturbinás meghajtás. A turbina átadja a hajtást a több fokozatban állítható hajtóműnek, amely fogaskoszorú révén működteti a csévélődobot. A legjobbak a kis (0,5-0,8 bar) nyomásveszteséggel dolgozó turbinák.

 

A vízturbinás meghajtás előnye a kis energiaigény, a megbízhatóság és a csekély karbantartási igény. A ráépített robbanómotoros és hidrosztatikus hajtások lényegesen több karbantartást igényelnek. Ott javasolt az alkalmazásuk, ahol kisebb vízmennyiség és víznyomás mellett kell üzemeltetni a berendezést.

 

A dobhajtóművekre TFT kardáncsatlakozást is kialakítanak, amellyel (pl. víz nélkül) a traktor TLT-jéről üzemeltetve is visszacsévélhető az öntözőcső. A dob üzemeltetésének fontos tartozéka a jól működő tömlővezető orsó is.

 

A víz kijuttatását zömében nagy hatósugarú, szektorosan üzemelő szórófejek vagy öntözőkonzolok (öntöző kocsik/keretek) végzik. Munkaszélességük meghatározza a beöntözött sávok szélességét. A nagy hatósugarú berendezések (vízágyúk) nagyobb cseppképzéssel és intenzitással juttatják ki a vizet.

 

A több szórófejes keretes öntözőkonzolok rácsszerkezetből vagy huzalos keretből állnak, és az öntözött sáv szélességében fejtik ki hatásukat. Munkaszélességük 20–50 m közötti. A cseppméretre érzékenyebb kertészeti kultúrák esetén célszerűek az öntözőkonzolok. A szektorosan üzemelő, nagy hatósugarú szórófejek pedig a szántóföldi növények öntözésére használhatók.

 

Technikai újdonságok

 

Az öntözővízet a dobok tengelyébe vezetik be, egy- vagy kétoldali rácsatlakozási lehetőséggel. A legkorszerűbb berendezéseken sebességkompenzációs rendszer is található, így a teljes csévélési tartományban mindig biztosítható az egyenletes vízborítás. Ugyancsak a modern gépek tartozéka a szivattyú szállítási sebességének és nyomásának ingadozását korrigáló, elektronikusan szabályozható felcsévélési sebesség. Ez utóbbiaknál már elérhető a berendezés távműködtetése és távellenőrzése is (GSM modemmel).

 

Egyes márkák gépein a vonószárra légkompresszort is helyeznek – ezzel a szállításra előkészített dob csővezetékéből eltávolítható a nagytömegű öntözővíz. Speciálisan alkalmazható szórófejek is készülnek, például gyümölcsfák lombkoronája vagy elektromos vezeték alatti öntözéshez. A csévélődobos öntözőket gyártják hígtrágyák és trágyalé kiöntözésére alkalmas kivitelben, hígtrágya-szórófejjel vagy ejtőcsöves kijuttató konzollal. Ezek együttesen drágább megoldásokat képviselnek.

 

 

1. Öntözési terv alapján történjék a kiválasztás (egyes kultúrák vízigénye, a táblák kialakítása, a víznyerés és a vízellátás módja stb.).

 

2. A csőhosszat az egy állásból beöntözendő legnagyobb táblahosszra kell méretezni.

 

3. A csőátmérőt az öntözési intenzitás alapján ajánlatos kiválasztani.

 

4. Előnyösebbek a vízturbinás meghajtású csévélődobos rendszerek.

 

5. Csapadékintenzitásra érzékenyebb kultúráknál az öntö-
zőkonzolokat válasszuk a szektoros szórófejek helyett.

 

6. Ellenőrizzük a talajnedvességet az optimális vízutánpótlás meghatározásához. Ehhez célszerű mérőberendezésekre is támaszkodni.

 

Hogyan válasszunk?

Csévélődobos öntözők hazai kínálatából

 

Gyártó/márka

 

Tipus(ok)

 

Csőátmérő (mm)

 

Csőhossz
(m)

 

Szórószerkezet

 

Fajlagos

 

nettó ár

 

(ezer Ft/m)

 

BAUER (A)

 

Rainboy

 

Rainstar

 

50–55

 

65–140

 

110–160

 

200–650

 

körforgó, szektoros,

 

konzolos

 

8,6–11,6

 

11,8–20,1

 

BEINLICH (D)

 

Piccolo, Monsun

 

Primus, Quatro

 

50–130

 

100–350

 

körforgó, szektoros,

 

konzolos

 

26,6–43,4

 

CASELLA (J)

 

EXP;L;LT;M

 

40–140

 

120–550

 

szektoros, konzolos

 

6,26–13,6

 

FORRÁS (H)

 

R;V

 

50–110

 

160–500

 

szektoros, konzolos

 

3,2–5,1

 

IRRILAND (I)

 

Comfort

 

Compacta

 

Diamant

 

Silver, Sport

 

Superstar

 

40–140

 

100–750

 

szektoros, konzolos

 

5,8–15,8

 

IRTEC (I)

 

F; FB; G; GJ;

 

MG; BR; MGS

 

40–140

 

110–750

 

szektoros, konzolos

 

8,6–21,8

 

MALUPE AGRO (H)

 

turbinás,forgó-
zsámolyos

 

50–90

 

170–430

 

szektoros, konzolos

 

2,2–4,6

 

MARANI (I)

 

GT–26–30–50–60–70

 

63–135

 

250–550

 

szektoros

 

6,5–10,4

 

NERTHUS (H)

 

GT;GSTF;KT;MT

 

63–110

 

100–550

 

szektoros

 

8,12–18,4

 

NETTUNO (I)

 

A;B;C;D

 

63–140

 

200–590

 

szektoros, konzolos

 

10,3–17,6

 

OCMIS (I)

 

R; FP; JR; JRV; R; RV; VR

 

40–150

 

110–750

 

szektoros, konzolos

 

5,9–28,3

 

IRRIFRANC (F)

 

Optima, Reel,
Super

 

44–125

 

110–730

 

szektoros, konzolos

 

10,0–28,5

 

RAINBOW (J)

 

G; GJ

 

63–140

 

250–450

 

  7,0–17,8

 

RM (I)

 

GX; JX; Speed Rain

 

32–140

 

90–670

 

szektoros, konzolos

 

5,3–23,2

 

TERRA (GR)

 

 

75–125

 

250–500

 

szektoros,

 

konzolos

 

7,5–8,1

 

VÁRMAT (H)

 

automata

 

63–90

 

188–320

 

szektoros, konzolos

 

7,6–8,1

 

Pitvaroson mintegy kétezer hektáron foglalkoznak növénytermesztéssel, és van bőven öntöznivaló. Mivel kisebb-nagyobb táblák váltogatják egymást, lineár rendszerű és csévélődobos berendezések is rendelkezésre állnak. Üzemeltetésükért Őszi Tibor műszaki ágazatvezető felel.

 

„Két Bauer dobot vettünk még 1996-ban, aztán egy-két éve még kettőt” – meséli a szakember. „Egyrészt elégedettek voltunk a márkával, másrészt az újabb gépek így kompatibilisek a régiekkel, és a kezelésük is hasonló.” A típusok kiválasztásában az értékesítő segített a gyár méretezési ajánlása alapján. Az üzemeltető felelőssége abban rejlik, hogy minél pontosabban mérje fel az öntözendő területeket, a vízforrások helyét, mélységét. Ezeket ismerve bátran hagyatkozhatunk a gyár számításaira.

 

„A cső hossza nálunk maximum másfél kilométer. Ehhez igazodik az átmérő, a fúvókák és a meghajtó aggregát is. A forgalmazó cég szerelői itt voltak az első beüzemeléskor, és tanácsokkal is elláttak.” A vízágyús rendszer mozgatása egyik helyről a másikra nagyon egyszerű. A konzolos rendszer áttelepítése, amely akár 52 méter széles ködszerű vízfüggönyt is biztosítani tud, viszont már több odafigyelést igényel, és egy-két fő segítségére is szükség van.

 

A csévélés megbízhatóságáról megtudjuk, hogy szinte csak az „emberi butaság” okozhat kárt. „Természetesen szezon előtt a szükséges kenésekről, átvizsgálásokról gondoskodni kell. A motor karbantartására, a szűrőcserékre, olajcserékre vonatkozó ajánlásokat érdemes megfogadni. A szezon után pedig alapvető feladat a hűtővíz fagymentesítése, esetleg leeresztése.” Az öntözés szabályozása, illetve ennek ellenőrzése sem túl bonyolult. A vízigényt a mezőgazdász kolléga adja meg. A kezelési útmutató ennek ismeretében pontosan meghatározza a szükséges sebességet, fordulatszámot, és mindezt könnyedén beállíthatja a kezelő.

 

„Az öntözés ellenőrzése szúrópróbaszerű. Ilyenkor csapadékmérést végzünk, és rendelkezésre állnak a gép adatai is: a gázolajfogyasztás és a működési üzemóra. E három adat egybevetésekor gyorsan kiderül, ha valakinek túl sürgős volt”

 

Nem lehet elrontani!

1. A gerincvezeték ára exponenciálisan emelkedik az átmérő növekedésével, így a túlméretezetett rendszer bekerülési költsége indokolatlanul magas, míg az alulméretezett kapacitása kicsi, illetve üzemeltetési költsége magas lehet Forduljunk szakemberhez, aki a cső hossza és a szállítani kívánt vízmennyiség alapján (figyelembe véve a hidránsok elhelyezését is) javaslatot tud tenni a gerincvezeték átmérőjére.

 

2. Rendszeresen karbantartott és helyesen telepített gépek esetében a csévélés megbízhatóan zajlik. Ügyeljünk a tömlővezető villát megvezető végtelenített menetes orsó rendszeres karbantartására.

 

3. Az öntözés intenzitásának beállítása történhet kézzel, illetve elektronikus vezérléssel. Az első beüzemeléskor elvégzett finomhangolást követően a csapadék-kijuttatás intenzitása pontosan beállítható. Mindkét rendszer elvégzi a sebességkompenzációt is. Ahogy egyre több tömlő kerül a dobra, úgy lassul a dob percenkénti fordulatszáma (enélkül az egyre növekvő dobkerület azonos csévélési sebesség mellett egyre gyorsuló behúzást eredményezne). A csévélési sebesség ellenőrzésére vagy egy mechanikus méterszámláló óra, vagy az öntöző számítógép digitális kijelzője áll rendelkezésre.

 

4. A hidraulikus letalpalásnak, illetve öntözőkocsi felemelésnek köszönhetően a berendezés áttelepítése nem igényel sok időt, energiát. A táblán belüli telepítéshez még az öntözőkonzolt sem kell összecsukni.

 

5. A legtöbb üzemzavart a vízbeömlő gyorskapcsolású fejeinek elöregedett gumigyűrűi okozhatják. Ezeket szezon előtt át kell vizsgálni. A szerkezeti elemek közül az olajfürdős hajtómű évente egyszeri olajcserét igényel, és a meghajtó fogaskerék-koszorú is meghálálja rendszeres kenést.

 

6. A gépek műszaki szempontból nem igényelnek felügyeletet, de az illetéktelen fémgyűjtők veszélyt jelentenek rájuk. Valaki mindig tartózkodjon a gépek környezetében!

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!