Készült: 2011. március 24. csütörtök

A gépforgalmazók és a gépgyártók egy része idén az AgrárgépShow-t választotta az Agro+Mashexpo helyett. Ám akadtak cégek, amelyek megjelentek mindkét kiállításon – nem kis anyagi terhet véve a vállukra ebben a forráshiányos és pályázatban szűkös évben.

A kiállítás fővédnöke és szakmai koordinátora a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Főszervezője és rendezője pedig a Babilon csoporthoz tartozó Capital Invest&Marketing Kft. volt.


A kiállítást Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, ekkor adták át a kiállítás díjait is.

 

Az AgrárgépShow nyolc helyszínen – két filmstúdióban és hat kiszolgáló csarnokban – került elhelyezésre. Néhány kiállító a nagy gépeivel szabad területre szorult (Strom). A kiállítás három napja alatt több kísérő rendezvényt is tartottak. Az első két napon szakmai előadások hangzottak el a traktorfejlesztési trendekről, a szemestermény-szárítók fejlesztési irányairól, a vízkárt szenvedett talajok gyógyításáról, a 2011-ben aktuális géptámogatásokról, különböző befektetési lehetőségekről és a termőföld-indexről. A harmadik napon (szombaton) a nagyközönségnek szóló zenés-táncos programok töltötték meg a kiállítási színpadot.

 

Az Agrárgép Show-n nagy kiállítással volt jelen az Amazone Werke Kft., amelynek standján az EDX 6000-2C központi tartályos, pneumatikus, szemenként vető gép volt a középpontban. A Vogel-Noot is ízelítőt adott igen széles talajművelőgép-kínálatából, közöttük a jól bevált TerraCut és Terra Flex mulcsművelő szántóföldi kultivátorokkal. Újdonság volt standjukon az APV gyártmányú, elektromos működtetésű, röpítőtárcsás aprómag-szórvavetőgép és annak pneumatikus változata is.

 

A Väderstad Kft. szintén a sikeres gépeit állította ki, köztük a vásári nagydíjat kapott Top Down mulcsművelő szántóföldi kultivátort. A Szegána Kft. színes standján a cég portfóliójának jeles képviselői, a McCormick traktorok, a Laverda kombájn, a Mascar vetőgépek választékából lehetett látni ízelítőt.

 

A Lemken Hungária Kft. kiváló minőségű ekéit, Solitár pneumatikus vetőgépeit, szántóföldi kultivátorait állította ki, amelyeknek nagy munkaszélességű változatai csak a szabadtéri kiállításon kaptak helyet. A Kverneland Group Hungária Kft. a legújabb Accord Optima szemenként vető gépek, a Vicon hengeres bálázók és műtrágyaszórók mellett RAU permetezőket és Kverneland ekéket vonultatott fel a standján.

 

A szolnoki székhelyű Magtár Kft. a Massey Ferguson traktorok széles választékát mutatta be, köztük az SCR Tier IV-es motorral szerelt 8600 traktorcsalád legújabb tagját, valamint ízelítőt adott csúcsminőségű Krone bálázók választékából is.

 

Európa egyik legnagyobb pótkocsigyártója a hazai gyártóbázissal rendelkező Fliegl Kft. Standjukon a frissen kifejlesztett ULW 20 Fox kiközelítő-átrakó kocsi volt az újdonság – a jól bevált hígtrágya-kijuttatók és letolószerkezetes pótkocsik mellett.

 

Az IKR Zrt. a New Holland traktorcsalád, a Kuhn talajművelő- és vetőgépek mellett a belvizes és víznyomásos területek rehabilitációjában jól használható Dondi gyártmányú árokásókat és csatornanyitókat, valamint talajlazítókat ajánlott a látogatók figyelmébe. Az Invest Kft. a legújabb EP (Efficient Power) technológiával készülő Case IH traktorok széles választékát mutatta be.

 

A kecskeméti Valkon 2007 Kft. standját a Vartra traktorok és a Krone szálastakarmány-betakarító gépek uralták. A bajai Dorker Kft. gépeinek többsége a szabad téren kapott helyet. Köztük szerepeltek a Deutz–Fahr traktorok és teleszkópos rakodó, Pronar pótkocsik és bálázó, valamint a török gyártmányú Agrion vetőgépek.

 

A cseh Strom s.r.o. nagy munkaszélességű tárcsás talajművelői és mulcsművelő kultivátorai is csak a szabadban fértek el. A hazai Framest Kft. sikeres talajművelőit (FraKult, FraRoll, FraTill) hozta el a kiállításra. Az orosházi Linamar Zrt. standján a díjazott Oros Sun napraforgó- és az Oros Conrado kukorica-betakarító adapterek hatsoros változatait láthatta a látogató közönség.

 

Az Odisys Bt. Goldoni és John Deere traktorválasztékából állított ki. A békéscsabai AlfaGép Kft. kiállításán ágyáskészítő és Fedele palántázógépek széles választéka volt látható. A Solarker Kft. a kínai YTO traktorok kínálatából adott ízelítőt.

 

A szolnoki Starcz Kft., a korszerű Damman permetezőgépek hazai importőre vontatott és magajáró gépeket mutatott be a kiállításon. A permetezőgépeiről ismert debreceni Farmgép Kft. a legújabb fejlesztésű, traktornyomban járó, 4200 literes, vontatott és extra has alatti szabadmagassággal rendelkező, magajáró hidas permetezőjével keltett feltűnést a kiállításon.

 

Sokan jöttek el az agrármédia területéről, és állítottak standot a kiállításon. Pénzügyi szolgáltató és lízingcégek is jelen voltak. A kedvezőtlen időjárás ellenére a kiállítást a három nap alatt nem várt létszámú közönség látogatta meg.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!