Készült: 2011. március 24. csütörtök

Az Agro+Mash Expo szakkiállítással egy időben tartott két rendezvény kereken 70 kiállítót vonzott a Hungexpo Vásárváros „D” pavilonjába. Megnéztük, mit kínálnak az idén.

A Magyar Kert Kiállításon


felvonultak a kert- és parktervezéssel foglalkozó vállalkozások, a kertépítéshez és berendezéséhez szükséges anyagok, eszközök, kerti bútorok, tótechnikai eszközök és kerti öntözéstechnikai berendezések gyártói, forgalmazói.

Több kiállító mutatott be kertészeti kisgépeket, valamint parkok és kommunális zöldterületek ápolásához, karbantartásához szükséges gépeket. A kertészetben használatos anyagok, biológiai és kémiai eredetű termékek, kerti szerszámok szintén szerepeltek a kiállításon. A hajtatóházak és felszereléseik gyártói, szaporítóanyag-forgalmazók közül is kiállítottak néhányan. Összesen 36 cég ajánlotta termékeit.

 

Növényápolás eszközei

 

Több standon is lehetett látni motoros kerti eszközöket. A szakmában régóta tevékenykedő Hermes Áfész Oleo-Mac és Snapper gyártmányú fűnyírókat mutatott be tolt és ráülős kivitelben, valamint motoros kapákat, motorfűrészeket, damilos kaszákat, sövénynyírókat, lombgyűjtőket, motoros gödörfúrókat, komposztaprítókat és motoros háti permetezőket. Az Agroforg Kft. a magyarországi gyártóhellyel rendelkező MTD motoros fűnyíróit, kapálógépeit, mulcsaprítóit, valamint a hasonló profilú Yard Man és Club Cadett termékeit vonultatta fel. Ez utóbbi gyártónak bőséges a kínálata motorfűrészekből is.

 

A japán Honda motorjai több kerti eszközön is láthatók voltak, ennek ellenére önálló kiállítással is szerepeltek a móri székhelyű Hondimpex Kft. jóvoltából (szintén a Magyar Kert kiállításon). Vállra akasztható – damilos vagy tárcsás – fűkaszák, ráülős és tolt kivitelű fűnyírók, motoros kapák, áramfejlesztők, háti motoros permetezők és robbanó motoros szivattyúk voltak láthatók a standjukon. A szabadszentkirályi Szentkirály Kft. motoros kapáinak és fűnyíróinak egy-egy képviselőjét állította ki.

 

Profi kéziszerszámokkal lehetett találkozni a Hermes Áfész-nél, amely a svájci Felco terméket forgalmazza. A másik profi a finn Fiskars magyarországi képviselete révén állított ki. Áttételes és forgónyeles metszőollók, ágvágók, fűrészek és háztartási eszközök széles választékát kínálták.

 

Kistraktorok, rakodók

 

A székesfehérvári Makita Kft. a hasonló nevű japán márka elektromos kéziszerszámait és motoros kerti kisgépeit hozta el, ízelítőt adva a világcég választékából. Nagy kiállítással volt jelen az ISEKI is, amelyet Magyarországon a Városkert Kft. képvisel. Standjukon kommunális területen használható profi fűnyírókat, parkápolókat, emellett kommunális és kertészeti kistraktorokat mutatott be.

 

A vecsési Horoszkóp Kft. sokféle márkát (Oregon, Solo, Kawasaki, Murray, Yamar, Tielbürger és Briggs & Stratton) képvisel idehaza. A Murray fűnyírók, a Tielbürger seprű- és hóeltakarító gépek, a kedvelt Briggs & Stratton kismotorok választékából adott ízelítőt a cég.

 

Először szerepeltek magyar kiállításon a dán Texas A/S termékei. Elektromos és robbanó motoros kapáló és fűnyíró gépek széles választékát gyártja a cég. Emellett gyepszellőztetők, mulcsozók, sövényvágók, vállról működtethető motor kaszák is szerepelnek a kínálatukban. Továbbá egytengelyes traktorok, nagynyomású tisztítók, motorfűrészek, lombszívók és tűzifa-daraboló gépek.

 

A szegedi székhelyű Anro-Ker Bt. a szlovén Struc Muta gyártmányú egytengelyes traktorait és a hozzá való munkaeszközöket állította ki. A Verbis Kft. kommunális területeken, kertészetekben, gazdasági udvarokban jól használható finn Avant gyártmányú mini- és kisrakodóiból adott ízelítőt. Mellettük látható volt az olasz Vinieri kisrakodók, az IHIMER minikotrók és a Garbin árokásó, kábel- és csőfektető gépek egy-egy példánya.

 

A kertészeti öntözéstechnika is képviseletet kapott a kiállításon (T-Markt Kft., Suni Service Universal Kft., Tó- és Öntözés Kft., Aquarex 96 Kft.). Több cég is kiállított a kertészetben és szőlészetben használatos támrendszereket, védőhálókat, árnyékoló hálókat és különböző csomagoló-, illetve segédanyagokat (Texpack Kft., Intermas Eastern Europa Kft.).

 

Pálinkafőzés 100 literig

 

A Szőlészet és Pincészet Kiállításon a témának megfelelően szőlőtelepítéshez, termesztéshez és betakarításhoz szükséges gépek, eszközök, anyagok, kellékek voltak jelentős számban láthatók. Persze a borkészítés és a borászati technológiák, valamint a pálinkafőzés berendezései, továbbá a palackozás gépei sem maradtak el. Ebben a blokkban 33 kiállító szerepelt.

 

A szőlőtelepítéshez szükséges támrendszerekkel – és azok részegységeivel – több kiállító standján is lehetett találkozni. Saját termékeit állította ki a Tarján Acél Kft. Salgótarjánból. Reisacher márkás termékeket kínált a vitnyédi Pannónia Üzletház. A Fenox és Mercafron kft. francia, az MG-Stahl Bt. olasz és spanyol termékeket mutatott be. Ezek a cégek védőhálókat, vadhálókat és kerítés elemeket is ajánlottak a látogatók figyelmébe.

 

Rozsdamentes borászati tartályokat kínált a kunfehértói Faddikorr Kft., a Molnár Farm 90 Kft., az Új Vinoservica Kft., a Cellarius és a Mercatron Kft. is. A fahordógyártókat képviselte a Trust Hungary Rt., a Quercus Hungaria és Hegedűs Kornél kádár. Borhűtőket állított ki a Hűtő-Műtő Kft. Borszűrőket állított ki a Cellarius és a Pauló Kft. A borszűrés kellékanyagai voltak jelen az olasz Laviosa Chemical Spa kiállításán.

 

Ugyancsak a borászatban használatos élesztőket és karakterizáló anyagokat kínált Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet a IFDT Kft., nitrogén generátorokat pedig AB Hungaria Kft. Palackokkal vonult fel a Borüveg-THM Kft. és a Goodbridge Kft.

 

A házi pálinkafőzéshez kínált eszközöket a becsehelyi Molnár Farm’90 Kft. és a szegedi ANRO-KER Bt. 100 literes üsttel rendelkező készülékeket állítottak ki, amelyek szlovén importból származnak. A Hermes Áfész standján az öt-tíz literes „konyhai” pálinkafőzőkből többet is lehetett látni.

Megjelent a Haszon Agrár magazin szeptemberi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin szeptemberi száma!