Készült: 2011. február 24. csütörtök

A Hungexpo Zrt. és a gépforgalmazók csörtéjét követően a gépgyártók egy része alternatív rendezvényt szervezett Etyeken. Az érdeklődők mindkét helyszínre elmentek, de a vásárlási kedvet érezhetően csökkentette a válság és a támogatás hiánya. A legnagyobb tumultus a traktorok és a lepárló berendezések körül alakult ki.

Az eddig már 29 évet megért – évenként megrendezésre kerülő – Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás – együtt a Magyar Kert és a Szőlészet-Pincészet kiállításokkal – az idén a korábbinál kisebb, 12 ezer négyzetméteren került megrendezésre. A gépeket az „A” és a „G” pavilon, a kertészetet-borászatot a „D” pavilon fogadta be. A kiállítók száma is kevesebb volt ebben az évben. A gépkiállításon 150 kiállító, a kertészeti blokkban 70 kiállító mutatta be termékeit.


A kiállítás látogatóinak a száma lényegében a korábbi évekhez hasonlóan alakult. A rendező Hungexpo kísérő rendezvényekről is gondoskodott. A „G” pavilon fórumszínpadán a megújuló energiákról, a vidékfejlesztésről, illetve a magyar állattenyésztés helyzetéről és jövőjéről, valamint a készülő új KAP-ról fejtették ki véleményüket a szakértők. A Duna TV-Gazdakör szervezésében fórumot tartottak a hazai gépgyártásról. A „D” pavilon fórum színpadain egyrészt a kertészetben alkalmazható növényvédelmi technológiák, a Bonsai-jal kapcsolatos tudnivalók és a kertészeti mikroszaporítás kapott helyett, másrészt a borászati technológiák fontos aspektusai szerepeltek több napon keresztül. Konferenciákat a kiállításon bioenergia és szőlészet-borászat témakörökben rendeztek. Újdonság volt, hogy először képviseltette magát önálló standdal a kiállításon az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága.

A kiállítást Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a kormányzat a többfunkciós mezőgazdaság és a mezőgazdaságban dolgozók a vidéken élő emberek jövőjének megalapozásán dolgozik.

Díjazottak

A megnyitón osztották ki az Innovációs és Különdíjakat. Hat kiállított terméket díjazott a Hungexpo által felkért bíráló bizottság. Innovációs Díjjal ismerték el a Ferro Flex Kft. FF 2300 H traktoros homlokrakodóját, a Bagodi Mezőgép BUD-2 fadugvány-ültetőgépet és az Omikron Kft. OMKS-8,4 hidraulikus mélységszabályozású magágykészítőjét. Különdíjat kapott a Deraland Kft. Alő Quicke LCS traktoros homlokrakodó vezérlése, az Agro Legato Kft. HungaroLact univerzális kisüzemi fejési technológiája, valamint a Cellarius Kereskedőház Kft. MasterMind Remover MMR 50 berendezése, amellyel kíméletesen lehet a borok alkoholtartalmát csökkenteni. A díjazottakon kívül a termékdíjra pályázók között további hat elismerő oklevelet osztottak ki a rendezvény szervezői.

Talajműveléstől betakarításig

A Mezőgép Kiállításon több hazai gépgyártó termékei is jelen voltak. Nagy felületen mutatta be talajművelő gépeit a kecskeméti Omikron Kft. és a BUSA Bt., a soltvadkerti Vadkert Agrotechnika Kft., a gérderlaki Metawolf Kft., amelyek között tárcsás talajművelők, magágykészítők, lazítók, kultivátorok és hengerek voltak láthatók széles választékban.

 

A hazai kiállítók között láthatta a közönség a Bagodi Mezőgép termékeit, amelyet az ültetvények ápolására, illetve erdészeti munkákra ajánlanak, a Linamar és az Optigép országhatárokon túl is elismerést szerzett kukorica- és napraforgó-betakarító adaptereit, az ír McHale magyarországi gyárából kikerülő korszerű bálázó gépeket, vagy a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. talajművelő gép újdonságait. A Hevesgép Kft. a kanadai exportra gyártott kőgyűjtő gépét is kiállította.

 

A szolnoki székhelyű Ihász Kft. kiállításán a kedvező árú lengyel INUMA gyártmányok voltak túlsúlyban. Hagyományos olasz import jeles gépeit állította ki a Penda Kft. és az Interat Zrt. A Huntraco Zrt. standján a világhírű Challenger márka képviselőit csodálhatta meg a közönség.

 

A gabonatechnikában élenjáró cégek közül kiállította újdonságait a komlói TeGaVill Kft., a Westrup, a 4 Hungar Agri-Tech Kft., a KWA Hungaria, a Hetech Trend Kft., a Cimbria-Heid Hungária Kft., az ÁBER Kft., valamint a Pannonagri Kft. is. A pápai székhelyű Készenlét Kft., amely elsősorban olaszországi kapcsolatokkal rendelkezik, Faresin takarmánykeverő-kiosztó kocsijait, Faresin teleszkópos rakodóit és új termékként az SMS talajművelő gépek széles választékát állította ki. Újdonság volt a standjukon a silótakarmányok beltartalmának gyors meghatározására alkalmas NIR-technológiával dolgozó mérő-ellenőrző rendszer.

 

A külföldi kiállítók közül önálló kiállítással volt jelen az Osztrák Pöttinger, amely a keresett szálastakarmány-betakarító gépeit mutatta be. Szintén saját standdal vett részt a német Köckerling, amely a legújabb fejlesztésű talajkímélő szántóföldi kultivátorát és magágykészítő gépét állította ki.

 

Traktor – mindig sláger

Az import gépeket forgalmazó kereskedők közül nagy kiállítással vonult fel a kecskeméti székhelyű Odisys Bt., ahol a John Deere és a Goldoni traktorok voltak a középpontban. Jelentősen kibővült gépportfólióval vonult fel a Dorker Kft., amely Deutz-Fahr gépek magyarországi képviselője lett, és újdonságként Törökországból származó vetőgépekkel bővítette kínálatát.

 

A Belarus Traktor Kft. újdonságként mutatta be a Magyarországon elterjedt MTZ traktorok új generációinak egyes tagjait és az új teljesítmény-kategóriát képviselő 150 és 200 LE-s csúcsmodelleket. Az Agrolánc Kft. a népszerű Antonio Carraro traktorcsaládjának új tagjával a gumihevederes járószerkezetű Mach4-es típussal aratott sikert a kiállításon.

 

Az Auditker Kft. standján a Lamborghini és legújabb termékük, az Armatrac traktorok mellett az öntözés és gyümölcstermelés gépújdonságait láthatta a közönség.

 

A cseh Kovobel V.D. saját standján ajánlotta a Magyarországon is bevált baromfi-, tojó- és broileristálló technológiai berendezéseit. Az Aliter-P Kft. a sertéstartás technológiai berendezéseit állította ki. Több hazai gyártó is (Metripond Plus, Metron Kft., Micra-Metripond Kft., Pécsi Mérlegstúdió) kiállított a mezőgazdaságban használatos mérlegeket, mérlegrendszereket, a laboratóriumi mérlegektől az akna nélküli hídmérlegekig. n Hajdú József

 

T

Haszon AGRÁR 2011/2 n www.haszon.hu

_DSC8473.tif

Odysis Bt.

100x297.tif
_DSC8490.tif
_DSC8457.tif
_DSC8497.tif

Agrolánc Kft.

Készenlét Zrt.

Dorker Kft.

P1250482.tif
Az érdekes helyszín, Budapest vonzáskörzetében meglepően sok látogatót vonzott, amely minden jel szerint a szervezőket is meglepte, a bejárat előtt kígyóztak a sorok. A február első felében megrendezett Agrárgépshow Mezőgazdasági Eszköz és Gép Szakkiállítás alkalmából a rendezők, a szakmai szervezetek, valamint a média díjakat adományoztak a kiállítás újdonságainak.

 

A kiállítás egyik fő szervezője a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) volt, nagydíját a Väderstadt Magyarország Kft. Top-Down 400 szántóföldi kultivátora kapta, a géppel megvalósítható korszerű talajkímélő és energiatakarékos talajművelési technológiákért.

 

A MEGFOSZ különdíját az AUDITKER Kft. Agrofrost-Frostbuster 401 fagymentesítő gépe érdemelte, amellyel a tavaszi fagykároktól lehet megmenteni a szőlőültetvényeket és a gyümölcsösöket.

 

Az Magyar Mezőgazdaság Kft. kiemelkedő innovációért járó díját a bábolnai Invest Kft. által kiállított Case IH Magnum 260 TIER IV-es füstgázemissziós normatívákat teljesítő korszerű traktora nyerte, amely tisztább motorüzemmel, nagyobb élettartammal és környezetkímélő módon dolgozik. Ez a motormenedzsment jelenleg a világ élvonalába tartozik.

 

A kiállítás rendezőinek a legnívósabb kiállításért járó díját az egyik legnagyobb kiállító, az IKR Zrt. kapta az igényesen berendezett kiállítási területért. A MEGOSZ különdíját a Linamar Zrt. Shun napraforgó-betakarító adaptere érdemelte ki.

 

A kiállítás helyszíne, az oriási műterem még arra is képes, hogy vizzel feltöltve „cápás” vagy Titanic-méretű vízi csatákat rendezzenek, ami persze nem áll annyira távol a magyar gazdáktól, víz jelenleg a földeken is van is bőven. n

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!