Készült: 2010. december 20. hétfő

Az Év Traktora címek márkáit évek óta visszatérően ugyanazok a traktorgyártók adják. A Fendt már hetedszerre kapott valamilyen elismerést, a New Holland 12 címet gyűjtött be eddig, a Landini pedig másodszor használhatja az Év Speciális Traktora címet. A cím használatának komoly marketingértéke van, amellyel élnek is a nyertesek.


 

Idén tizennegyedszer került sor az Év Traktora cím odaítélésére. A jelöléseket és a traktor kiválasztását a védjegy tulajdonosa, az olasz Trattori Magazin koordinálja. Csak olyan traktorok vehettek részt a jelölésen, amelyek a piacon már megvásárolhatók, és a tulajdonosok, illetve használók véleménye is megismerhető róluk. Húsz európai ország – köztük Magyarország – szakértő újságírója vesz részt a jelölésben és a kiválasztásban. A jelölés során a szakújságíróknak lehetőségük van közelebbről megismerni a legtöbb innovációt.

 

Az Év Traktora választás három kategóriában zajlik. Az egyik és a legerősebb kategóriában a szántóföldi (univerzális) traktorok versenyeznek. A jelölés során hét traktortípus (gyártónként legfeljebb egy) kerül kiválasztásra, amelyek közül pontrendszer alapján kerül ki az Év Traktora. A pontozás során a zsűritagok értékelik a motor, a sebességváltó (hajtómű), a hidraulikus rendszer, az elektromos hálózat műszaki paramétereit. Ezeken túl a kezelői és a vezetési komfortot és a külcsínt, külön a kiemelkedő innovációkat, valamint a traktorok fajlagos (1 LE motorteljesítményre jutó) árát, amelynek a pontszámai duplán számítanak. A pontszámokat minden értékelt területre 1 és 7 pont között lehetett kiosztani a jelöltek között. Egy traktor maximum 70 pontot érhetett el.

 

Az Év (univerzális) Traktora jelöltek közül kerül ki az Év Arany Dízájn Traktora kategória győztese, azaz a legszebb formatervezésű traktor is, mégpedig a külcsínre adott legtöbb pont alapján.

 

Külön jelölésben és pontozásban dől el az Év Speciális Traktora cím odaítélése, amelyben főleg ültetvény- és eszközhordozó traktorok versenyeznek. Itt az idén hat jelölt közül kellett kiválasztani a cím hordozóját. A pontozás ugyanúgy kiterjedt a legfontosabb műszaki tulajdonságokra, mint az előző kategóriánál. Ebben az esetben az egy traktor által elérhető maximális pontszám 30 pont volt.

 

Az idei jelöltek:

 

1. Claas Xerion 5000

 

2. Deutz-Fahr Agrofarm 430 TTV

 

3. Fend 828 Vario

 

4. John Deere 8345 R

 

5. Landini 7-230

 

6. Massey Ferguson 7499 Dyna-VT

 

7. New Holland T 7210

 

Valamennyi típus új fejlesztés, legfeljebb egy éve van a piacon, a legkorszerűbb konstrukciós elveket valósítja meg, és a legtöbb innovációt tartalmazzák, nem véletlenül kerültek a jelöltek közé. A traktorokban jellemzően a TIER IIIB vagy TIER IVA környezetvédelmi normákat teljesítő, korszerű, több teljesítményszinten dolgozni képes Common Rail rendszerű, többszelepes, alacsony fogyasztású motorok találhatók. A motorok károsanyag-kibocsátása a TIER IVA kategóriáknál a TIER I század részére csökkent. Több gyártó alkalmazza a füstgáz tisztítására az SCR (Selektív Catalytic Reduction – Szelektív Katalikus Reakciós) technológiát, amely az AdBlue folyadék adalékolására épül. Az elektronikus vezérlésű motorok 8–12 százalékkal képesek többlet-teljesítményt szolgáltatni munka közben. EPM-mel (Engine Power Management-tel) vagy PTO Boost-tal felszerelve pedig további 10–15 százalékos plusz teljesítményre képesek, TLT-hajtásban vagy szállítási üzemben.

 

Szinte kivétel nélkül automata, fokozat nélküli sebességváltóval rendelkeznek (CVT, Autocommand, Vario stb.), amelyek TempoMat-ot is tartalmaznak. Mind a négy kerekük hajtott, a kapcsolások elektronikus vezérlésűek. Nagyteljesítményű hidraulikus rendszer, első és hátsó függesztőszerkezet, illetve TLT-, valamint ISOBUS kommunikációs rendszer szolgálja az optimális erő- és munkagép-kapcsolatot, üzemeltetést. Mindegyik fedélzeti elektronikája alkalmas a műholdas (GPS, DGPS, RTKGPS) helyzetmeghatározásra és automatikus kormányzásra – azaz a precíziós gazdálkodás gépi technológiáinak megvalósítására.

 

Magas komfortú, rugózott vezetőfülke, egykezes joystickos vezérlés, többfunkciós monitor, intelligens (a vezető méretéhez és súlyához alkalmazkodó) vezetőülés is része a vezetőfülkének. Jellemzően és választhatóan 40/50 vagy 60 km/h sebességre képesek, és mellsőtengely-rugózással is rendelkeznek.

 

A legjobb univerzális traktor

 

A szántóföldi univerzális kategóriában az Év Traktora 2011 cím nyertese a Fendt 828 Vario összkerékhajtású traktor lett. A traktorban hathengeres AdBlue SCR technológiát megvalósító TIER IIIB/TIER IVA emissziós normájú 191 kW (260 LE) névleges teljesítményű, hengerenkénti négyszelepes Deutz motor dolgozik, amely 206 kW (280 LE) maximális teljesítményre képes. Az automata Vario sebességváltója három lépcsőben (0–20 km/h, 0–33 km/h, illetve 0–60 km/h) széles sebességtartományokat fed át, és akár 20 km/h mászó fokozatban is üzemeltethető.

 

Kétfokozatú (540/1000 f/p) a mellső és a hátsó TLT-je. A hidraulikus rendszert 193 l/min szállítási teljesítményű szivattyú szolgálja ki. A hátsó hidraulikus függesztőműve 11 110 kg-mal a mellső 5030 kg-mal terhelhető. A mellső tengelye rugózott, kanyarodáskor 20 km/h sebesség felett a traktor stabilitását FSC (Fendt Stability Control) szabályozza. A rugózott X5 szuper komfort fokozatú vezetőfülke automata klímával, az intelligens vezetőülés karfájára telepített kezelőelemekkel, Variotronic fedélzeti elektronikával van felszerelve. A fedélzeti elektronika magában foglalja a műholdas helyzetmeghatározás, az automata kormányzás (AutoGuide) és az ISOBUS egyes elemeit, valamint a VarioDoc dokumentációs rendszert is. A traktor kiemelkedően magas, 500 üzemórás szervizciklussal rendelkezik.

 

Eladási ára: 30-32 millió forint.

 

A legcsinosabb traktor

 

Az Év Arany Dizájn Traktora 2011 címet a New Holland T 7.210 típusú, 121 kW (165 LE) névleges teljesítményű, korszerű felépítésű traktor érdemelte ki. Ez a traktor összehasonlítva a versenytársakkal megnyerően elegáns, a teljesítményéhez képest légies külsővel bír, amelynél teljes összhangban van a forma és a funkció. A versenytársakhoz képest a legkisebb (28,3 kg/LE) teljesítmény/tömeg aránnyal rendelkezik. Szép, íves vonalvezetés, kompakt építés és lámpaelhelyezések, illetve igényes (kék-sárga) színösszeállítás jellemző rá.

 

Mellesleg rendkívül modern, SCR technológiát alkalmazó TIER IVA normájú, több teljesítményszinten dolgozni képes az IVECO-FPT gyártmányú motorja. Auto Command CVT rendszerű sebességváltója 50 km/h maximális sebességre képes. Nagy teljesítményű a hidraulikus rendszere. Magas komfortú és magas szinten elektronizált a rugózott vezetőfülkéje. Automata kormányzás, ISOBUS kommunikáció rendszer is megtalálható a traktoron. Könnyen vezethető és könnyen kezelhető. A szerviz ciklusideje 600 üzemóra, amely kiemelkedően magas.

 

Eladási ára: 22-24 millió forint.

 

A legjobb ültetvénytraktor

 

Az idei jelöltek:

 

1. Antonio Carraro Mach 4

 

2. Claas Nexos 240 F

 

3. John Deere 5100 GF

 

4. Kubota M 8540 Dtqn

 

5. Landini Rex 110 F

 

6. New Holland TK 4060

 

A traktorok műszaki tulajdonsága mellett a speciális funkciók teljesítése is (ültetvényeknek való megfelelés, terepjáró képesség, a szolgáltatások sokfélesége) fontos szempont volt az értékelésnél. A jelöltekre jellemző volt a kompakt építési mód, korszerű, energiatakarékos és környezetkímélő motorkonstrukció, a sokfokozatú sebességváltó, a négykerékhajtás, a jó terepjáró képesség, az alacsony építési mód és súlypont, az első- és hátsó TLT, illetve a hidraulikus függesztőberendezés, több hidraulikus csatlakozóval. Légmentes zárású vagy túlnyomásos, a magas komfortú vezető fülkéjük volt. Fontos volt az ültetvények méretéhez igazodó méretük.

 

Az Év Speciál Traktora 2011 címet a szavazatok alapján a Landini Rex 110 F traktor kapta. A kompakt felépítésű traktorban TIER IIIA normájú 4,4 literes, elektronikus befecskendezésű, négyhengeres, Perkins gyártmányú, kis fogyasztású, turbódízel motor található, amelynek névleges teljesítménye 75 kW (102 LE). Ebből a traktor 68 kW (92 LE) teljesítményt képes átadni a munkagépeknek. A motor 1800 és 2200 f/min fordulatszám tartományban konstans teljesítményt nyújt. A traktor szimmetrikus felépítésű sebességváltója 30 előre és 30 hátra fokozatot tartalmaz. Méretei az F (Frutteto) változatnak felelnek meg. Magas komfortfokozatú, tágas kiképzésű, túlnyomásos a vezetőfülkéje. Elegáns, formatervezett a külseje. Optimalizált a TLT-hajtása és a külső hidraulikus körök működése. Kicsi a fordulási sugara, amely az ültetvényeknél a kisebb fordulósáv-szélességek miatt rendkívül fontos. A traktorra jellemző a kicsi, de erős szlogen. A traktor a gyümölcstermesztő gazdaságok ideális erőgépe.

 

Eladási ára: 10-11 millió forint.

Az Év Traktora: Fendt 828 Vario

Az Év Traktora cím eddigi nyertesei

Évek

Az „Év Traktora”

Az „Év Speciális Traktora”

Az „Év Aranyérmes Designer Traktora”

1998.

Fendt Vario

 

Deutz Agrotron

1999.

Fendt Favorit 700

 

Lamborghini Champion

2000.

Case Magnum MX

AEBI Terratrac TT 70S

New Holland TNV/TNN

SAME Rubin

2001.

Case CVX

A.Carraro Ergit TE/TN

Lamborghini Champion Intelcab

2002.

John Deere 8020

McCormick F

John Deere 8020

2003.

New Holland TM 190

Fendt Farmer 209 VP

Valtra S 260

2004.

Fendt Vario 930 TM S

Massey Ferguson 3400 GE

New Holland TNF 95 DT

New Holland TS-A 135

2005.

Massey Ferguson 8480

New Holland TNV-A75

Valtra C 150

2006.

McCormick XTX 215

Claas Nectis 267 F

Claas Area 697 ATZ

2007.

John Deere 8530

Deutz Agroplus 970

Fendt 936 Vario

2008.

New Holland T 7060

Landini Rex 85S

New Holland T 7060

2009.

Massey Ferguson 8690

New Holland T 4050 F

Massey Ferguson 8690

New Holland T 6080

2010.

New Holland T 7070

Autó Command

Fendt 211 F Vario

New Holland T 7070

Auto Command

2011.

Fendt 828 Vario

Landini Rex 110 F

New Holland T 7210

Az Év Traktora a standon

Az Év Speciális Traktora: Landini Rex 110 F

Az Év Designer Traktora:
New Holland T 7210

Megjelent a Haszon Agrár magazin szeptemberi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin szeptemberi száma!