Készült: 2010. május 20. csütörtök

Az amerikaiak, a németek, a dánok nedvességmérőkkel felszerelkezve vonulnak ki a táblákra, hogy eldöntsék, indulhat-e a kombájn? Nem mindegy ugyanis, mennyi lesz a szárítás költsége.


A hazánkban legelterjedtebb gabonanedvesség-mérőket az alábbi táblázat tartalmazza. Közülük egyet emelünk ki, amelynek figyelemreméltó a pontossága. A dán Supertech gyár négyféle gabonanedvesség-mérőt készít a gazdák számára: Farmpoint, Farmpro, Superpoint, Superpro. (Ezeket hazánkban a Szegána Kft. forgalmazza.) A szerkezet minta-összenyomásos és mintadarálós kivitelben is készül. A műszer tízféle gabona mérésére van kalibrálva, plusz egy szabadon kalibrálható rész bármilyen gabonára beállítható. A mérés menete rendkívül egyszerű, amit a műszer magyar nyelvű menüje is segít. (A vásárláskor erre érdemes rákérdezni, mert nem magától értetődő szolgáltatás!)

A mobil gabonanedvesség-mérő pontossága ?0,5 százalék, amely kalibrációval állítható be. A mérés pontosságát segíti az automatikus hőmérséklet-kiegyenlítés. A műszer működési tartománya igen tág: 5?45 százalékos nedvességtartalmat tud mérni (ami az amerikai gyártmányokét is felülmúlja), méghozzá 0?45 °C hőmérséklet-tartományban. A felhasználó munkáját a tizedes pontosságú digitális kijelző és az automatikus átlagérték-számítás segíti. A Supertech a nedvességmérőire két év garanciát vállal.

A dán cég szalmabálába szúrható kézi hőmérsékletmérő szondát és gabonatárházba telepíthető hőmérsékletmérő szondarendszereket is gyárt. A hőmérsékletmérő szondarendszer használatával a tárolókban felhalmozott gabona melegedésnek indulását lehet megelőzni, mivel a károsodás kezdetekor hőmérséklet-emelkedés tapasztalható.

A szondarendszerhez többféle számítógép is csatlakoztatható, a legegyszerűbb kézi mérőműszertől a hőmérséklet változását folyamatosan követő asztali számítógépig. Ez utóbbihoz akár figyelmeztető rendszert is kapcsolódhat.

NAGY KRISZTIÁN, KUNSZIGET

?Betakarításkor korábban előfordult, hogy a kombájnnal feleslegesen vonultunk ki a táblára, vagy indokolatlanul magas lett a szárítási költség. Ha van nedvességmérőnk, nem kell a próbavágás eredményét figyelni: gyorsan, egyszerűen, kis mintából meg tudjuk határozni a nedvességtartalmat. A mérő ára az első évben megtérülhet.?

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!