Készült: 2009. december 17. csütörtök

A világ vezető gépgyártói kétévenként Hannoverben találkoznak a gazdákkal. Az idén november 10. és 14. között mutatták be a gépcsodákat. A figyelem középpontjában a takarékos és pontos gazdálkodás állt.


Minden idők legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítására került sor 2009. november 8. és 14 között Hannoverben. Több mint 2300 kiállító mutatta be termékeit. A kiállítók 53 százaléka belföldi volt, 47 százalékuk külföldről érkezett. A külhoni kiállítók 46 országot képviseltek. A legtöbb ilyen kiállító Olaszországból, Hollandiából, Franciaországból, Ausztriából, Dániából, Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Kanadából, Törökországból és Kínából jött Hannoverbe.

A kiállítás 18 pavilont töltött meg, a teljes kiállítási terület meghaladta a 190 ezer négyzetmétert. A 7 nap alatt 350 ezer látogató tekintette meg a kiállítást. A legtöbb külföldi a szomszédos országokból látogatott el Hannoverbe, de Kelet-Európából is 13 ezer látogatót regisztráltak. Ebből a régióbóllegtöbben Oroszországból, Ukrajnából, Lengyelországból és Csehországból jöttek. Magyarországról is több látogató volt kíváncsi az eseményre, a kiállítók között azonban csak három magyar vállalkozással lehetett találkozni: a Linamar Kft.-vel Orosházáról, az Optigép Kft.-vel Békésről és a Trans Wheels & Tyres Zrt.-vel.

Pontosabban, kíméletesebben

Hogyan tudjuk majd ellátni a világ lakosságát élelmiszerrel és bioenergiával? ? ez volt idén a nagyszabású hannoveri találkozó központi kérdésköre. Jelentősen csökken ugyanis az agrártermelésbe bevonható területek száma, világszerte mind több terület sztyeppésedik, sivatagosodik el, miközben az esőzések nem kalkulálhatók, a vízkészletek fogynak. A talajrongálás üteme világszerte rohamos tempóban zajlik. Ma bolygónkon óránként 900 hektár termőföld vész el, illetve esik ki a termelésből. A hatékonyabb területi kihasználtság egyre fontosabb, tehát intenzifikálni kell a mezőgazdaságot ? ez azonban csak magasabb szintű technológiával valósítható meg.

A kihívásokra adott válasz egyrészt a minél kevesebb, másrészt a minél precízebben végrehajtott munkaműveletekben jelenik meg. Az erő- és munkagépek fejlesztésében főképp az elektronika, a mérés-, valamint a vezetéstechnika még precízebb megoldásai jelennek meg.

Hannoverben a kiállítók ezúttal 307 újdonsággal rukkoltak ki. A szakmai grémium a széles palettából ötöt aranyéremmel jutalmazott (kettővel a Claas büszkélkedhet, míg a többi hármon a New Holland, a John Deere és az Isobus osztozott), 28 pedig ezüstérmet nyert. Az aranyérmesek listáját lásd a 31. oldalon, az ezüstérmesekét pedig a 32. oldalon.

Új megoldások

A díjazottakon kívül több mint 270 újdonsággal találkozhatott a kiállítás látogatója. A traktorgyártók is számos újdonsággal vonultak fel. A Fendt a 200-as traktorcsaládját is Vario fokozatnélküli sebességváltóval szerelte fel. Új fokozatnélküli sebességváltót mutatott be a New Holland és a CASE-IH, Claas a Xerion 4500/5000 új System traktorában és a Valtra is. Több gyártónál is látható volt új rendszerű kormányzási technika, ABS fékrendszer, elektronikus motorvezérlés és új szoftverre alapozott intelligens hidraulika.

A kiállított talajművelő gépek között többen állítottak ki új fejlesztésű rövid tárcsákat és szántóföldi kultivátorokat, illetve mulcskultivátorokat. A Lemken és a Rabe új kultivátorcsaláddal vonult fel. Az Einböck új nehézkultivátort, a Köckerling hidraulikus mélységsza-bályozással felszerelt szántóföldi kultivátort állított ki. A Schmotzer 9 és 12 méter munkaszélességű sorközművelő kultivátorokat mutatott be.

Többféle új gyepápoló-gyepművelő eszközt is lehetett látni (APV, Einböck). A vetéstechnikáknál új direktvetőgép- konstrukciók, csoroszlya-megoldások és a vetés pontosságát javító új elektronikák jelentették az innovációt (Amazon, Kverneland, Kuhn, Alpega, Baker).

A tápanyag-visszapótlás területén főleg a szervestrágya- és a hígtrágyakijuttatóknál lehetett újdonságokkal találkozni. Új adagolórendszerek, injektorok, szivattyúmegoldások voltak többségben (Kotte, Strautmann, Veenhuis, Vogelsang). A permetezőgépek sorában pedig az új szórófejmegoldások és -vezérlések, valamint az elektromos meghajtású gépek (Amazone) számítottak újdonságnak.

A kombájnkínálatban növekedett a hibrid és a rotoros cséplőrendszerrel szerelt gépek kínálata. Hatékonyabb magleválasztó és tisztító berendezések beépítése hozott új megoldásokat. A betakarítási technikák közül a legtöbb újdonságot a szálastakarmány-betakarító gépek között lehetett látni. Új kaszakonstrukciók, rendkezelőgép- megoldások, energiafelhasználást csökkentő megoldások mutatkoztak be (Claas, John Deere, New Holland, Pöttinger, Krone).

A tárolástechnikai eszközök között automatizált gabona ki- és betároló berendezések, új generációs gabonaroppantók és darálógépek, valamint takarmánysiló- kitermelő és -bontó gépek jelentek meg.

A kommunális gépek között újdonságnak számítottak a különböző kisteherszállító mindenesek és komposztaprítók. Az erdészeti gépek kínálatában a különböző erdészeti mulcsozók és motorfűrészek, illetve fafeldolgozók között láthattunk új műszaki megoldásokat.

A kiegészítő elektrotechnikai eszközök igen széles kínálatában az ISOBUS- rendszerhez, valamint a GPS-gépirányítással összefüggő és automatikus kormányzáshoz kapcsolódó újdonságok voltak többségben.

A megújuló energiát termelő és hasznosító berendezések sokaságában a biomassza energetikai hasznosítására, a biogázüzemek optimalizálására a hő- és áramtermelő mikroblokk-erőforrások új megoldásait lehetett látni. Az agriKomp 50 kilowattos konténerbe épített, készre szerelt biogázüzemet mutatott be kisebb állattartók számára.

AZ ÖT ARANYÉRMES FEJLESZTÉS

 • A John Deere Active Command Steering elektronikus kormányműve, amely mechanikus vagy hidraulikus kapcsolat nélküli kormányzást tesz lehetővé ?Steer by Wire? rendszerben.
 • A Claas CEMOS elektronikus gépoptimalizáló szervizrendszere, amely a betakarítógépek főegységeinek optimális beállítását valósítja meg interaktív módon, a vezető közreműködésével.
 • A Claas és a New Holland által egymástól függetlenül kifejlesztett 3Dscanerra alapozott automatikus szecskázó kifúvótorony mozgatása, amely a szecskaszállító kocsi telítettségét érzékelve mozgatja a kifúvótornyot a teljes kitöltésig, javítva a kihasználást. Mindkettő aranyérmet kapott.
 • Az ISOBUS Kompetencia Center által kifejlesztett ?gyártóbarát ISOBUSkezelő rendszere?, amely új lehetőségeket kínál a gyártók részére. Azonos menüszerkezetben kínálja fel a rendszer gyakorlati alkalmazási előnyeit.

A 28 EZÜSTÉRMES FEJLESZTÉS

 • A John Deere ISOBUS-ra alapozott vezérlőrendszere, amely a munkagép üzemeléséhez szükséges paraméterekre vezérli a traktort.
 • A New Holland elektronikus vezérlésű ABS fékrendszere, amely különösen fordulókban és lejtőn hatásos.
 • Az AGCO-Fendt által kifejlesztett gumiabroncs nyomását üzem közben változtatni képes levegőellátó rendszer, amely a traktorterminálról vezérelhető és a pótkocsira is hatásos.
 • A Krampe cég mozgó padlószőnyeggel felszerelt pótkocsi-önürítős rendszere.
 • A Grasdorf Wennekamp SLM monitorja, amely a felnibe építve méri a gumiabroncs rugózását, és automatikusan be is állítja a nyomását.
 • A Fliegl ?Toplift? hidraulikusan működtetett pótkocsirakománytakaró fedlapja.
 • A John Deere által kifejlesztett ?Easy Guide Center Link? rugóval tehermentesített, a vezetőülésből kezelhető traktorhidraulika középső kitámasztó karja.
 • A fehérorosz Minszki Traktorgyár Belorusz 3023 220 kW-os dízelelektromos meghajtású traktora, amely 172 kW külső teljesítmény leadására képes.
 • A Hägele cég Cleanfix Pulstromic automatikus hűtőventilátora, amely tisztán is tartja a traktorok vízhűtőjét.
 • A Kverneland ?GEOSeed? elektromos meghajtású szemenkéntvető eleme, amely pontos négyzetbe vagy háromszögbe vetést képes megvalósítani.
 • Az Amazone ?smart control? berendezése az egyszemes vetést biztosító automatikus maglesodrást valósít meg.
 • A Kotte cég ?iTANK? rendszere átfolyást és töltésszintet mér hígtrágyaszállító tartálykocsikon.
 • Az Amazone és Dammann egymástól függetlenül szórófejenkénti LED-es megvilágító berendezést mutatott be permetezőgépek szórókeretén, amely megvilágítja a szóráskúpot és láthatóvá teszi a szórásképet. Éjszakai permetezésnél hiánypótló.
 • A Lemken ?VariExtend? fokozatmentesen állítható munkaszélességű permetező-szórókerete is újdonságnak számított.
 • A John Deertől láthattuk a Green Star 2600 GPS fedélzeti elektronika által vezérelt 700i és 800i vontatott intelligens permetezőgépeket, amelyeknél a legtöbb permetezési funkciót automatika vezérli.
 • A Biso cég ?Ultralight 800? rendkívül könnyű üregelt alumínium elemekből felépített 12 méteres gabonavágóasztallal rukkolt elő.
 • A Lemken új műszaki megoldásokat tartalmazó Quick Connect munkagép-függesztő szerkezete is egyedüli megoldást takar.
 • A Holmer új dupla kiásó-kiszedő szerkezetet fejlesztett ki a TerraDos cukorrépa kombájnjaihoz.
 • A New Holland a lejtőn dolgozó kombájnok rostaberendezéseinél a szellőző ventilátor fordulatszámvezérlését hangolja össze a lejtővel, a veszteségek csökkentése érdekében.
 • A Pöttinger és a John Deere közös fejlesztéseként mutatták be az intelligens rendfelszedőkocsivezérlést, amely összehangolja a traktor sebességét és a rendfelszedő kocsi működését, a rend tömegének függvényében.
 • A Krone új rendszerű ?EasyCut 32 CV Float? mellső függesztő szerkezetet fejlesztett ki frontkaszákhoz, amelyet rugókarakterisztikák vezérelnek.
 • A John Deere a magajáró szecskázóihoz ?Condition Monitoring System? belső diagnosztikai rendszert mutatott be, a nagyterhelésű csapágyak ellenőrzésére és a váratlan hibák megelőzésére.
 • Az osztrák Pöttinger a rendfelszedő kocsik takarmány-daraboló késeinek automatikus élezésére beépített késélező berendezést mutatott be, amellyel üresjáratban akár naponta többször is megköszörülhetők a kések.
 • A Krone ?VariSteam? néven változtatható terménycsatornát alakított ki a magajáró szecskázóihoz. A dob alsó takarólemeze rugó ellenében kitérhet.
 • A Reichardt cég ?Ultra Guide PSR ISO? automatikus erőgépkormányzási rendszere teljesen ISOBUSkompatibilis kialakításával kapott elismerést.
 • A Claas Agrosystems vállalata új AGRO-NET növényvédelmi adatbankot mutatott be integrált, aktív szakértői támogatásokkal.
 • A Stihl MS 441 C-M motorfűrésze M-Tronic elektronikus vezérlésével érdemelte ki az ezüstérmet.

A CASE BERUHÁZ

2009. november 20-án került sor az Invest Kft. központjának ünnepélyes alapkő-letételére, a Komárom-Esztergom megyei Árcson. A cég ügyvezető igazgatója, Szaxon Róbert elmondta, 2002 májusában kezdték meg tevékenységüket a Case IH és a Steyr mezőgazdasági vezérképviseleteként. Kombájnokat, traktorokat, silózókat, bálázókat, valamint egyéb mezőgazdasági gépeket forgalmaztak. Akkoriban hatan dolgoztak a cégnél, jelenleg 50 fő. Az alakulás évében 1 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, ez az idei évben már elérte a 6 milliárd forintot.

Az ünnepélyes alapkőletétel díszvendége Andreas Klauser volt, aki november 30-án váltotta posztján a Case IH korábbi vezetőjét, Randal W. Bakert. Az osztrák szakember gépészmérnök és kereskedelmi végzettségű, pályafutását 1990- ben a Steyrnél kezdte. Amikor a Case 1997-ben átvette a Steyrt, őt bízták meg a kelet-európai piac kiépítésével.

Klauser a Haszon Agrár Magazinnak adott interjújában elmondta: ?Nagyon fontos, hogy beruházzunk ilyen nehéz időszakban is, ezzel is mutatva pozitív hozzáállásunkat. A magyar gazdáknak a legjobb gépeket kell kapniuk a pénzükért, hogy minél nagyobb profittal tudjanak gazdálkodni.? Az Agritechnicán a Case 1500 négyzetméteres standon volt jelen, újdonsága az új Puma CVX volt. ?A cég több mint 30 éve elkötelezett a rotorkombájniparban. Több mint 130 000 Axial Flow kombájn dolgozik a világon. A mi termékkínálatunkban nincs egyetlen hagyományos vagy hibrid elrendezésű kombájn sem? ? mondta Klauser.

A Case IH termékfejlesztésének középpontjába is a környezetterhelés és az üzemeltetési költségek csökkentése került. A következő években főként az európai piacon szeretnék piaci részesedésüket növelni. Ennek érdekében a szervizháttér és cserealkatrész-ellátás terén végeznek intenzív fejlesztéseket, illetve szélesítik a vevőknek nyújtott finanszírozási szolgáltatások körét.

Hajdú József

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!