Készült: 2007. szeptember 06. csütörtök

Landini Vision 105
Könnyű, univerzális traktor


A családi birtokra való sokcélúan kihasználható traktort korszerű elektronikus vezérlésű négyhengeres turbódízel motor hajtja meg. Névleges teljesítménye 67 kW (91 LE), maximális teljesítménye 72,5 kW (98,6 LE).

Alapfelszereltségben 20-20 elő- és hátrameneti fokozatot tartalmazó hidraulikus irányváltóval felszerelt Speed-Five szimmetrikus sebességváltóval szállítják, maximális sebessége 40 kilométer/óra, legkisebb mászósebessége pedig 400 méter/óra. A hátsó hidraulikus függesztő berendezése 4350 kilogrammal terhelhető. Légkondicionált panoráma üveges vezetőfülkéje kényelmes munkafeltételeket biztosít a kezelője számára. A traktorra elől és hátul is munkagépek kapcsolhatók, ezzel munkameneteket lehet megtakarítani és növelhető a munkaműveletek termelékenysége.

Ára: 11,7 millió forint

Challenger Terra-Gator 2244 NMS
Önjáró hígtrágya injektáló

A speciális futóművel rendelkező, a legnehezebb terepen is közlekedni képes önjáró erőforrása egy elektronikus vezérlésű, 271 kW (364 LE) teljesítményű Caterpillar C-11 Acert Tier dízelmotor. A 42 százalékos nyomatéki rugalmasságú motor extra terhelés esetén további 23 kW (31 LE) teljesítményt képes szolgáltatni. Az eszközhordozó sebességváltója 16 előre és 3 hátra fokozatot tartalmaz, és terhelés alatt is kapcsolható. Az összkerék-meghajtású jármű legnagyobb sebessége 40 kilométer/óra. A talajtaposás szempontjából fontos a hátsó kerekek nyomtávolságának átállíthatósága.

A kerekekre több mint 1 méter széles Michelin 1050/50 R32 T2 MegaXBib radiál gumiabroncsokat szereltek, amelyeknek rendkívül alacsony a talajnyomása és kedvező a vontatási hatásfoka. Az önjárót VRS (vibráció csökkentett) lengéscsillapított, csupa üveg vezetőfülkével szerelték fel, amelybe a vezető súlyához igazodó légrugós vezetőülés és Falcon VT terminál található. Ez utóbbi DGPS műholdas térinformatikai kapcsolattal is felszerelhető, ami automatikus kormányzásra és precíziós tápanyag-kijuttatásra is alkalmassá teszi a gépet. Üzemanyagtartályába 750 liter gázolaj tölthető, műanyag hígtrágya tartálya 18 köbméteres.

A hidrosztatikusan hajtott saját forgólapátos szivattyúval a tartály feltöltése csupán 3-4 percet vesz igénybe. Ugyanaz a szivattyú végzi a hígtrágya kijuttatását is, kosaras aprítófejes adagoló segítségével. A géphez hidraulikusan, három ponton keresztül csatlakoztatható a talajinjektáló berendezés, amelynek csoroszlyái 25 centiméteres mélységre képesek levezetni a hígtrágyát. Ezzel a trágya gyakorlatilag szagmentesen helyezhető ki.

Ára: 62-73 millió forint

Peecon Biga 10
Önrakodós takarmánykeverő-kiosztó kocsi

A holland PEECON cég által kifejlesztett függőleges kúpos-csigás keverővel felszerelt takarmánykeverő-kiosztó kocsi a közepes méretű (100-300 tehenes) szarvasmarhatartó gazdaságok gépe. A 10 köbméteres tartály lenyitható hátsó fala önrakodó kanálként szolgál, amelynek segítségével képes a silókazalból a silótakarmányt, illetve az egész szögletes vagy hengeres bálát a tartályába tölteni. Az egész bálát is képes felaprítani a keverő csigáján lévő íves fűrészkésekkel és a tartály oldalán található állókésekkel. Hajtását a vontató traktorról kapja, kardántengely közbeiktatásával. A keverőcsiga napkerekes lassító hajtóművön keresztül kerül meghajtásra. A hajtómű két fokozatban kapcsolható.

Az alacsony építésű egytengelyes futóművön gördülő kocsi mindössze 2 méter széles és 2,85 méter magas, így befér a 2,5×3 méteres istálló kapukon is. A keverő-kiosztó kocsi üzemkész tömege 4 ezer kilogramm, tartályában ugyanennyi takarmányt képes befogadni. Vontatásához 48 kW-os (65 LE-s) traktor is elegendő. A kocsin előre programozható 4 mérőcellás, elektronikus bemérő mérleg található, amely nagyméretű (65 mm-es) LCD kijelzővel rendelkezik.

A kocsi zsírzó helyeit központi zsírzó szolgálja ki, egyszerűsítve a karbantartási munkákat. A tartály védőponyvával fedhető be, amely megakadályozza az esővíz bejutását, illetve visszatartja keveréskor a takarmányt.

A mindkét oldalra adagolni képes kiosztó szalag a kocsi hátulján található. A kiadagolt mennyiség az adagolónyílás méretének beállításával szabályozható.

Ára: 4,3-5,2 millió forint

Kuhn Speedliner 4000
Gabona direktvető gép

A gép elején kétsoros független felfüggesztésű tárcsalevelekből felépülő rövid tárcsa található. Az egyenként csapágyazott tárcsalevelek rugós ágyazású függesztő karon kapcsolódnak a vázkerethez. A fellazított, felaprított tarlót gumiabroncsokból kiképzett tömörítő hengersor zárja le, egyenletes felszínt képezve a vetőcsoroszlyáknak. A harmadik munkafázisban tárcsás kialakítású vetőcsoroszlyák dolgoznak, amelyek egyenletes mélységben helyezik a talajba a pneumatikusan oda szállított vetőmagot.

A kivetett magot a csoroszlya nyomába járó sorhengerek nyomják a talajba, amelyet a fésűs kialakítású borona tagok takarnak be. A vetőgép csoroszlya és sorosztása 12,5 centiméter. Nagyméretű, 2700 literes magtartályában 2,1 tonna vetőmag fér el, amely géppel és kézzel (zsákolással) is feltölthető. A kivetett magmennyiség 2 és 350 kilogramm között változhat hektáronként. A vetőmag csoroszlyák közötti szétosztása egy elosztó kúpon keresztül történik. A rugós terhelésű vetőcsoroszlyák 70 kilogrammos nyomással mélyednek a talajba. Nagy, 10-15 kilométer/órás sebességének köszönhetően nagyobb területeken is jól alkalmazható, területteljesítménye 3-4 hektár/óra között alakul.

Szállítási helyzetben a gép szélessége 3 méterre csökkenthető, a művelő elemek összecsukásával és hidraulikus kiemelésével, amikor is a gumiabroncs hengersoron vontatható. A munka- és szállítóhelyzetbe történő átállítás gyors és rövid időt vesz igénybe. A direktvető gép vontatásához 150 kW (200 LE) feletti nehéz univerzális traktorok szükségesek.

Ára: 18,2-20,8 millió forint

Horsch Tiger 8 AS + Optipack 8 DD
Tarlóművelő gépkapcsolat

A Horsch Tiger szántóföldi kultivátor az Opti­pack DD kétsoros mélytömörítő hengerrel összekapcsolva a nedvességőrző szárazművelés hatékony eszköze. Előnye, hogy a tarlón visszamaradt nagytömegű szármaradvánnyal is képes megbirkózni. A tarló feltörését és lazítását, aprítását és a szármaradványok bekeverését a négy sorban elhelyezett rugós terhelésű kultivátorkapák végzik. Munkamélységük a talajállapottól és a beállítástól függően 10 és 30 centiméter között szabályozható. Munkaszélesség 7,5 méter. A hidraulikusan összecsukható kultivátor-kereten 33 darab véső- vagy szárnyas-véső kapa helyezhető el. A magas, 85 centiméteres keretmagasság és a 80 centiméteres kapaosztás nagy átömlési keresztmetszetet biztosít a műveléshez. A kapákat megtámasztó rugók 450 kilogrammos terhelésig (nyitónyomásig) képesek a kapákat a talajban tartani.

A kultivátorkapák mögött egyedileg csapágyazott és rugós felfüggesztéssel ellátott csipkés egyengető tárcsák dolgoznak. Az egyengetett talajfelszínt nagy (78 centiméter) átmérőjű gumiabroncsokból felépített tömörítő henger zárja le.

A Tiger szántóföldi kultivátor mögé kapcsolható Optipack DD mélytömörítő hengersorral a bontott talaj mélyebben áttömöríthető, és bezárható abba a nedvesség, amely így a vetésig megőrizhető. A robusztus, 61 centiméter átmérőjű taréjos hengertagokból felépülő kétsoros henger 1 méter munkaszélességre jutó vonalterhelése 600 kilogramm/méter.

A gépcsoport vontatásához 275 kW (375 LE) teljesítményű, szuper-nehéz univerzális traktorok szükségesek.

Ára: 24,7 millió forint

Challenger 975 B
Csuklós kormányzású óriástraktor

A legújabb fejlesztésű Challenger traktort 459 kW (615 LE) teljesítményű Caterpillar CAT C18 Acert 18,1 literes hathengeres, 24 szelepes elektronikusan vezérelt turbódízel motor hajtja meg. ű

A traktor power-shift terhelés alatt kapcsolható sebességváltója 16 előre- és 4 hátrameneti fokozatot tartalmaz, legnagyobb sebessége 40 kilométer/óra.

A traktorba extra méretű tengelyeket és csapágyakat építettek, amelyek különösen nagy igénybevételt is kibírnak. Speciálisan kialakított csuklópont köti össze az alváz két részét, amely 42?-os elkormányzást, valamint 13?-os szimmetriatengelyre merőleges elcsavarodást tesz lehetővé. A traktor lengő vonórúdja is csuklópont alatt került bekötésre, ezáltal a vonóerő függőleges komponense egyaránt terheli a traktor mindkét tengelyét, amelyek között a traktor tömege 55/45 százalékban oszlik meg. A traktorra szimpla, dupla vagy tripla elrendezésben szerelhetők fel a speciális Michelin Xeobib 710/70 R 42 méretű gumiabroncsok.

A traktor legnagyobb pótsúlyozott üzemkész tömege meghaladhatja a 27 tonnát. Kiválóan zajszigetelt, nagy légterű, kényelmes vezetőfülkéjében aktív vezetőülés, TMC (Traktor-Management Center) fedélzeti komputer, GPS-kapcsolat, Auto Guide automata kormányzás, ISO BUS kommunikációs rendszer, valamint egykaros elektronikus vezérlés található. A traktort kifejezetten a nehéz talajmunkákhoz, nagy munkaszélességű gépek üzemeltetéséhez tervezték. A nagy táblával rendelkező nagygazdaságok kedvelt erőgépe lehet. Európában 2008-ban lesz kapható.

JCB Compact Agri 524-50
Teleszkópos rakodó

A keskenyépítésű teleszkópos rakodót az állattartó telepek kiszolgálására fejlesztette ki a JCB. Erőforrása egy 16 szelepes, elektronikusan vezérelt, 4,4 literes, 63 kW-os (85 LE) EUR/TIER IV. környezetvédelmi fokozatú Dieselmax motor.

A rakodó kétfokozatú hidrosztatikus járószerkezeti hajtással rendelkezik, a legnagyobb sebessége 32 kilométer/óra, ami kategóriájában jónak számít. Mind a négy kereke kormányozható, a vezető pedig ötféle kormányzási mód közül választhat. A gép maximális emelőképessége 5,3 tonna. Az osztott hidraulikus rendszert nagy szállítási teljesítményű (110 liter/perc) hidraulika-szivattyú látja el olajjal, 270 bar nyomáson.

A rakodóhoz több mint húszféle munkaeszköz közül lehet választani a rakodási munkák igényei szerint. Az állattartó telepen nélkülözhetetlen a sokcélúan kihasználható rakodó kanál, a trágyamarkoló villa, a bálafogó villa, a raklap, a big-pack emelő és az emelőhorog.

Ára: 15,6-16,1 millió forint

RAU Polymag 2P MH 13
Szántóföldi kultivátor

A szántás nélküli talajkímélő talajművelési technológiákban jól alkalmazható kultivátor a tarlóhántás, a tarlóápolás energiatakarékos eszköze. A hidraulikusan összecsukható és kiemelhető vázkeretre két sorban rugós megtámasztású, 13 darab ékalakú vagy szárnyas kapa kapcsolódik, amelyek 15-20 centiméteres mélységben lazítják, aprítják és keverik a talaj felső rétegét. A tarlómaradványok 70 százalékban a talaj művelt felső rétegében kerülnek bekeverésre, 20-30 százalék pedig a felszínen lesz szétszórva. Ezzel csökkenthető a hántolt tarló esetleges víz- és széleróziója, valamint felgyorsítható a szerves anyag beépülése a talajba.

A kultivátorkapák mögött nyolc darab tárcsalap egyengeti a talajfelszínt. A talajfelszín lezáródást kétsoros csillaghenger vagy pálcás henger végzi, tömörítve a talajfelszínt, lehetővé téve a víz befogadását, csökkentve a kipárolgást. A gép munkaszélessége 6 méter, szállításkori szélessége 3 méter. Vontatásához legalább 140 kW (185 LE) motorteljesítményű nehéz-univerzális traktorok szükségesek.

Ára: 6,7 millió forint

New Holland CR 9080
Axiáldobos arató-cséplő gép

A korszerű felépítésű két axiálisan beépített cséplő-magleválasztó rotorral rendelkező kombájnt 337 kW (458 LE) teljesítményű Iveco Cursor 10-es elektronikus befecskendezésű és elektronikusan vezérelt Common Rail technológiával épített dízelmotor működteti.

A járószerkezet hidrosztatikus meghajtású, amely gyakorlatilag fokozatmentes sebességállítást tesz lehetővé. A cséplő rotorok átmérője 1559 milliméter, hossza pedig 2638 milliméter, amelyből 390 milliméter a feltöltő szekció, 739 milliméter a cséplőszekció, 1090 milliméter a leválasztó szekció és 419 milliméter az oszlató szekció. A teljes magleválasztó felület 3,06 négyzetméter. A cséplő rotorok fordulatszáma 210 és 900 fordulat/perc között szabályozható. A cséplőrés és a fordulatszám változtatása a kombájn vezetőfülkéjéből elektronikusan történik. A rotorok alatt található kétszintű magtisztító rostafelület nagysága 6,54 négyzetméter. A magtartály befogadó képesség 10 500 liter (~ 8,0 tonna) gabona, ami másfél perc alatt leüríthető. A gépen nagyméretű légkondicionált vezetőfülke található, amely komfortos feltételeket biztosít a vezető számára.

A kabinba telepített fedélzeti elektronika GPS műholdas kapcsolattal alkalmas a betakarított gabona mennyiségének mérésére, hozamtérkép készítésére és a ?Intelli Steer? automata kormányberendezés segítségével a pontos fogásvételre, a nagy sebességű aratásra és a tábla nyomvonalának követésére.

Kalászos gabonák aratásához a kombájn 9,15 méteres munkaszélességű vágóasztallal, kukorica és napraforgó betakarításához pedig nyolcszoros betakarító adapterekkel szerelhető fel.

Ára: 72,8 millió forint

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!