A kertekbe költözött vakondok állandó bosszúságot jelentenek. A reményvesztett kerttulajdonosoknak rengeteg csodaszert kínál a piac a probléma megoldására, ezek hatékonysága gyakran a nullával egyenlő. Sorra vettük a lehetséges módszereket.

Alig egy hónap múlva már rámerészkedhetünk létránkkal a még nem kenődő, fagyos talajra, hogy az alma- és körtefákat egy metsző- vagy ágvágó ollóval formába hozzuk. A rügyekre ügyelve igyekezzünk minél több fényt és levegőt juttatni a majdani nyári korona belsejébe.

November van, itt az idő új fákat telepíteni, az elpusztultakat, öregeket pótolni. De mégis milyen fát, hova és hogyan ültessünk?

Akinek van pincéje, verme, használja ki, hogy hónapokig eltartható benne az ősszel nagy tételben, olcsón vásárolható zöldség és alma. Bosszantó viszont, ha a termény rothadásnak indul, vagy kicsírázik benne. Rájövünk, hogy nem mindegy, milyen az a pince, és milyen az a termény.

Friss gyümölcsöt, zöldséget csak az év nyári, őszi időszakában tudunk fogyasztani, télre, tavaszra valamilyen tartósítási módot kell találnunk. A legősibb tartósítási módszer az aszalás. Annak ellenére, hogy egyszerűbb, mint a befőzés, a háziasszonyok mégis elfeledték.

Nyár derekára érve megakad szemünk egy-egy üres soron, ahonnan a borsó, hónapos retek, újhagyma, korai karalábé, illetve saláta már lekerült ? de vajon mi lesz a föld sorsa? Nem érdemes pihentetni tavaszig. Használjuk ki a nap melegét és a késő nyárra várható gazdag csapadékot!

A kora nyári forróságban hálásan fogadja a gumislagos, permetező locsolást a zöldséges kert. Kezdeti lelkesedésünk azonban a vízszámla és a befektetett munka növekedésével együtt mostanára éppúgy elpárolgott, mint az öntözővíz. Ha azt hisszük, hogy a vízkijuttatás minden más módja csak bonyolultabb és drágább lehet ennél, nagyon tévedünk.

Az akácmézet és a vegyes mézet mindenki ismeri. De vajon hallottak- e a selyemkóró, a levendula vagy a medvehagyma mézéről? Pedig a méz külsőleg-belsőleg gyógyír. Ne csak akkor jusson eszünkbe, amikor köhög a gyerek!

A baromfitartás napi elfoglaltsággal járó feladat. Ám fél óra szabadidővel ? és egy kis figyelemmel ? bárki számára megoldható. Ennyit igazán megér, hogy naponta legyen friss, megbízható minőségű tojásunk és húslevesnek való jószágunk!

A húsleves elképzelhetetlen petrezselyem, sárgarépa, karalábé nélkül. Közülük a petrezselyemlevél még a piacról is csak bizonytalan minőségben és nehézkesen beszerezhető kellék. Legegyszerűbb és legbiztosabb, ha a kiskertünkben tartjuk.

Sorozatunk első részében (november-decemberi számunkban) áttekintettük az ismertebb kerti bogyósnövényeket. Most olyan fajokról lesz szó, amelyeket inkább a természetből ismerünk, holott házunk táján is hasznunkra válhatnak.

Az összefoglalóan bogyós gyümölcsűeknek nevezett növények közös vonása a kisebb méretű, gömbölyded termés. Ízletes, húsos termésüket nyár elejétől egészen tél közepéig szedegetjük. Az ősz ápolási és ültetési főidénynek számít. Kétrészes sorozatunkban előbb az ismertebb, majd a kevéssé elterjedt, ám annál finomabb bogyókról lesz szó.

A komposztálás értelme és célja, hogy ne hagyjunk veszendőbe menni olyan értékes szerves anyagokat, amelyekkel a termőév során kimerült talajt is táplálhatnánk. A komposzttal kapcsolatban sok a tévhit, melyeket itt most sorra megcáfolunk, egyben útmutatót adunk a komposzt helyes elkészítéséhez.

Most, hogy túljutottunk a tél megpróbáltatásain, ideje elkezdeni a tavaszi kerti munkákat. A bokrok, a gyümölcsfák és különösen a szőlő metszése még nem késett el. Amint ezzel végeztünk, legfontosabb tavaszi növényvédő teendőnk következik: a lemosó permetezés. Ez általános ?fertőtlenítési? eljárás: aki ezt a védekezést szakszerűen, gondosan és a kellő időben elvégzi, annak sokkal kevesebb gondja lesz a nyár folyamán a növényvédelemmel, mint annak, aki ezt elmulasztja.

Megjelent a Haszon Agrár magazin januári lapszáma
Megjelent a Haszon Agrár magazin januári lapszáma
eladó szántó