Készült: 2014. október 03. péntek

Aki időt szán az állataira, az pénzt nyer. Az állatok szokásainak pontos megfigyelésével javíthatóak a termelési eredmények. Ez 20 tehén esetén éppúgy működik, mint egy több ezres állományban. A Bonafarm csipőteleki csúcstelepét is úgy alakították ki, hogy előbb „megkérdezték” róla a tehenet. Az eredmény: a termelés ma 2500 fejős átlagában is közelíti a 10 ezer litert. Az alkalmazott viselkedéstudomány nagymestereit pedig Hollandiában találjuk.


Csányi Sándor újonnan épült telepén diplomás dolgozók figyelték, melyik tehén melyik boxot részesíti előnyben, hogyan reagál az etetési időpontokra, zavarja-e a nyaklefogó, hány órát kérődzik, mennyit fekszik, mennyit áll, mennyit hűsöl, mekkora lejtőre hajlandó felmenni stb. Mindebből olyan információkat nyertek, melyek révén nyugodtabb környezetet tudtak teremteni számukra. Nincsenek csúszós vagy extrém lejtős felületek, nincsenek szűkös közlekedők, nyaksértő etetőrácsok, hosszas várakozások, álldogálás vagy tolongás. A tehenek rivalizálás nélkül elfogadják bármelyik pihenőboxot. Ha tisztában vagyunk vele, hogy mit szeret a tehén, akkor nagy állományban is kényelmes tartási körülményeket tudunk biztosítani számára, amit jó termeléssel hálál meg.

Evés

-    A tehén szíve szerint naponta 10-14-szer is enne.
-    Akkor szeret táplálkozni, amikor a társai is.
-    Mindig a legízletesebb falatokat keresi.
-    Mindig a legkönnyebben elérhető takarmányt választja.
-    Utálja, ha sürgetik vagy zavarják táplálkozás közben.
-    Legmegnyugtatóbb számára, ha az etetés egy bejáratott napi rutint követ.

Mindebből az következik, hogy
-    a napi takarmányadagot a lehető legtöbb részletben kell kiadni, és mindig ugyanakkor. Már csak a táplálék kiosztásának imitálása is újabb evésre ösztönzi a jószágot. Csípőteleken, bár napjában csak kétszer etetnek, egy robot 40 percenként visszaigazgatja a takarmányt a tehenek elé. Halk búgására ismét „vályúhoz” sereglenek az állatok.
-    a lehető legnagyobb etetőhosszt kell biztosítani az állatok számára, hogy szinte mindenki egyszerre férjen a táplálékhoz.  Amelyik tehén csak a többieket követőn fér a takarmányhoz, kevesebb ideig eszik, még ha elegendő mennyiségben, ugyanazt a minőséget találja is. Kifejezetten stresszessé válik a helyzet, ha az előtte táplálkozók válogathatnak a takarmányban, és várakozó tehénnek csak a maradék – abból is kevés – jut.
-    tökéletes takarmánykeverésre törekedjünk, ne adjunk lehetőséget a válogatásra! Ez a tehén emésztése szempontjából is előnyös (kiegyenlítettebb bendő-pH, a táplálék áthaladása az emésztőrendszeren lassabb). A takarmány legyen könnyen emészthető és ne túl nedves. Ha 30-35 százaléknál több vizet tartalmaz, akkor a tehén hamarabb „telítődik”, mint jóllakna.
-    sose hagyjuk, hogy teljesen üres legyen a „vályú”, mert akkor a következő etetésnél túl mohón esznek az állatok, ami növeli a bendőacidózis kialakulásának esélyét.
-    ha a fejésről visszatérő és enni kezdő állatokat nyaklefogóval rögzítjük, igyekezzünk 45 percen belül végezni a szükséges állatorvosi kezelésekkel. Minden további perc felesleges és megterhelő ácsorgást jelent számukra.
-    ha a tehén csak pár tíz centit tud kinyúlni a takarmányért, és azt folyton igazgatni kell elé, akkor az az etető helytelen kialakítására utal. Lehet, hogy túl magas a fal, vagy az etetőrács rossz kialakítású. Utóbbiról árulkodik, ha a fémfelület egyes pontjai fénylenek az állandó dörzsöléstől, illetve a tehenek nyakán, vállán vagy szügyén kopások jelentkeznek. Ritkán, de előfordul, hogy az etetőút magasabban helyezkedik el, mint a pihenőtér. Ez a legeléstől eltérő fejtartást követel meg, és gyengébb kérődzés a következménye.

Ivás
-    Ha a tehén nem iszik eleget, akkor kevesebbet is eszik, és jóval kevesebbet termel.
-    A tehén 6-14 alkalommal kerít sort az ivásra egy nap.
-    45 másodperc alatt akár 15 liter vizet is felszippant – ha nem vegyszerszagú vagy egyéb okból bűzös az innivaló.
-    Termelt tejkilogrammonként 4-5 liter folyadékra van szüksége, de a takarmány is tartalmaz vizet.
-    A 17-27 °C-os innivalót kedveli, főként, ha egyszerre többen is hozzáférnek az itatóhoz.

Ezért ügyeljünk rá, hogy
-    az állatok tizede egy időben inni tudjon,
-    az itatót hetente ki kell takarítani, ki kell súrolni,
-    az egy itatóra jutó tehenek száma ne haladja meg a 15-öt,
-    az itató kapacitása tegye lehetővé, hogy az egy időben ivó tehenek mindegyike egyetlen perc alatt megihasson fejenként 15 liter vizet,
-    az itatók száma minden csoportban eggyel több legyen, mint amennyit a létszám alapján kalkuláltunk, hiszen az itató is elromolhat, márpedig egy tejelő állatnak az ivás kiemelten fontos.

Napi ivóvízfelvétel (630 kilós tehén)

tejtermelés/nap

hőmérséklet °C

 

4

16

27

9 liter

45

55

68

27 liter

83

99

199

36 liter

102

121

146

45 liter

121

143

173

 Pihenés

A tehén napjának legnagyobb hányadát (12-14 órát) pihenéssel, fekvéssel tölti. Ennek java (7-10 óra) kérődzéssel telik. Ezt követei az evés időtartama (4-6 óra), míg ivásra csak egy fél óra jut. 2-3 óra elmegy azzal, hogy fejésre várakozik, és egyéb kezeléseken esik át. A maradék időt a „társasági élet”, azaz a többiekkel való kontaktus teszi ki. Ezért nagyon fontos, hogy a pihenőidő minél hosszabb és nyugalmasabb legyen. Nagyon sok időt elpocsékolhatunk a fejésre várakozással, ezért gondoljuk át, hogy megvalósítható-e a napi háromszori fejés a kettő helyett. Csípőteleken napi öt órát nyertek az átállással, ami meg is látszik a teheneken.
A pihenést megnehezíti az állatok közti rivalizálás. A rangsorban feljebb álló állat elvárja a másiktól, hogy az félreálljon az útjából, akár az evésről, ivásról vagy a pihenésről van szó. A rangsor 2-4 nap alatt alakul ki a csoportban. Ha új állat kerül be egy összeszokott társaságba, ismét legalább 2 napba telik, mire mindenki megtalálja a maga helyét – ezzel számoljunk az állatok mozgatásakor. Stresszt maga a gondozó személyzet is kiválthat, ha váratlan időpontokban, szokatlanul közelről, szokatlan tevékenységet végez. A legjobb, ha már üszőkorban hozzászoktatjuk a jószágot ahhoz, hogy napjában többször is elsétál mellette egy ember.
A pihenőbox fekvőfelülete többféle kialakítású lehet. Csípőteleken egyszerre több megoldást is felkínáltak nekik. Válasszanak maguk az állatok: szalma, gumi vagy drávai kvarchomok? Végül a homok bizonyult jó megoldásnak a tehén és a gazdaság szempontjából is. Száraz, puha és gazdaságosan visszanyerhető a trágya szeparálásával. Mivel a tehén több mint a nap felét fekvéssel tölti, fontos, hogy minden állatnak jusson hely, különben a rangsorban hátul állók ácsorgásra kényszerülnek, ami további termeléscsökkenéshez vezet.
A közlekedőutak legyenek csúszásmentesek, különben nem szívesen lép rájuk a tehén. Ugyanez igaz az 5 százaléknál nagyobb dőlésszögű lejtőkre is. A közlekedők legyenek olyan szélesek, hogy két tehén kényelmesen elsétálhasson rajtuk egymás mellett – így az alacsonyabb rangú állat nem idegeskedik, ha el kell haladnia egy rangosabb előtt. A tehenet minden szokatlan dolog megtorpanásra készteti. Csípőteleken egyszer azért akadt el a fejésre vonuló csoport, mert az egyik dolgozó a kabátját a karámon felejtette.

Hőmérséklet

A nyugodt pihenést és evést májustól a 21 °C feletti léghőmérséklet akadályozza a leginkább. Ezért az árnyékra, a légmozgásra (ventilátorok rutinszerű ellenőrzése) és a hűtésre kiemelt figyelmet kell fordítani. A nyári takarmánynak több sót, több nyomelemet és élesztőt kell tartalmaznia. Törekedni kell a sav-bázis egyensúly fenntartására. Több rostra és kevesebb nyersfehérjére van szükség. Az itatókat gyakran ellenőrizni kell. 26 fokos léghőmérséklet felett nemcsak a ventilátoroknak kell működniük, nedves hűtésre is szükség van. Nem feltétlenül a párásítás a jó megoldás – Csípőteleken legalábbis ez a tapasztalat. „A nedves dunsztban párologtatni sem tud a bőréről az állat. Inkább egy zuhanyt szereltünk fel a trágyaút vonalában. Ez lemossa a tehenet, majd a ventilátor megszárítja, közben a párolgással hőt veszt” – magyaráz Bíró András ágazati igazgató. Ügyeljünk rá, hogy a víz kis adagban érkezzen, a tőgy száraz maradjon, és az állatok gyorsan megszáradjanak. Ha lehetőség van rá, hűtsük a tetőszerkezetet is vízzel.

Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!