Készült: 2018. április 30. hétfő

A Varga család 8 felnőtt tagja dolgozik már a gazdaságban, mindenki végzettségének megfelelően. A növénytermesztés és sertéshizlalás mellett a lovasturizmus is fontos lába lett a családi vállalkozásnak.
Megérkezünk Enyingre, ahol komoly gyerekzsivaj fogad minket, majd kis keresgélés után megtaláljuk Varga Pétert, aki elnézést kér, de éppen két gimnazista csoportra felügyel. A családi vállalkozás egyik meghatározó lába ugyanis a lovasturizmus, és mi éppen egy Kabóka tábor egy napjába csöppentünk.

A sertéshizlalástól a lovasturizmusig

1985-ben kezdte el Varga József és Horváth Edit a családi vállalkozást. A két agrármérnök egy telepet bérelt, ahol sertéshizlalással foglalkoztak. A vállalkozás mára „némileg” kibővült, a család nyolc felnőtt tagjának és további 20 embernek biztosít megélhetést. A szülők mindig is nagy hívei voltak az állattartásnak, ha csak tehették egy - két ló mindig volt a közelükben. Az évek során a gyerekek is belenőttek az állatokkal való gondos bánásmódba és megszerették ezt az életformát. Ennek megfelelően mindhárom testvér szorosan kötődik az állatokhoz.

És mindenki megtalálta a maga területét a gazdaságon belül. Varga Balázs és édesapja agrármérnökként a növénytermesztést felügyeli 800 hektáron, állatorvosként a sertéshizlalást Varga Attila irányítja, Péter pedig vendéglátói végzettséggel a lovasturizmusért felel, melyben felesége nyújt segítséget. „Édesanyánk, Horváth Edit a család stratégája, illetve ő az aki nem engedi, hogy ellaposodjanak a dolgok. Főz, mosogat, unokát nevel, takarít, irányít, de legszívesebben elmenne lovásznak a Kabóka Lovastanyára” - meséli Péter.

Nem áll meg a fejlesztés

A Varga család 1996-ban fejezete be a lovarda fő épületének építését. Négy évvel ezután készültek el az első vendégszobák, azóta foglalkoznak turisztikával is. A mezőgazdasági tevékenységük bővítése érdekében folyamatosan pályáztak és beruháztak, már most 4000 férőhelyes sertéstelepük van, mely további 1000-el bővül a most megnyert vidékfejlesztési támogatásból. Mára saját magtárra, szárítóval, és takarmánykeverővel egészült ki a növénytermesztés.

A „klasszikus” mezőgazdaság mellett ma már komoly bevételi forrás a Kabóka Lovastanya, ami korszerű lovaspályákkal, gépesített istállóval is bír. Itt piheni ki egyébként a mezőgazdasági munka fáradalmai Balázs, akinek nemzetközi díjugrató versenyen elért eredményeit az ablakban látható kupák bizonyítják.

Megjelent a Haszon Agrár magazin januári száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin januári száma!