Készült: 2017. szeptember 11. hétfő

Top modellel tarolt a FendtJelentősen javult a gazdasági környezet az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban. Három év recesszió után - 2016 őszétől - hónapról-hónapra emelkedik a CEMA üzleti barométer a jelenlegi boomfázisig. A növekedés üteme az elmúlt hónapokban csökkent ugyan, ami arra utalhat, hogy a boom csúcsát elértük. Ez is elhangzott az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-i sajtótájékoztatóján a marktoberdorfi Fendt Forumon.


Az elmúlt három recessziós évben (2014-2016) a német traktorpiac is 20%-kal csökkent, de a csökkenés elérte a mélypontot. Az idén január és július között a forgalomba helyezett traktorok száma már 1,3%-os csekély növekedést mutat.
A Fendt számára az első hét hónap viszont lényegesen jobb eredménnyel zárult. Januártól júliusig 3912 db Fendt traktort helyeztek forgalomba. Ez az értékesítési ranglistán az első helyet jelenti, amely 20%-kal több, mint az előző év hasonló időszakának eredménye. A 200 LE-nél nagyobb teljesítmény-kategóriában a Fendt - 1627 db forgalomba helyezéssel - 27,5%-os növekedést és 39,5%-os piaci részesedést ért el. A 400 LE feletti osztályban az új top modellel, a Fendt 1000 Vario szériával meghódította a piacot. A gyártó célja az év végéig megtartani Németországban a piaci pozícióját és a közepes kategóriában tovább erősödni.
A Fendt számára különösen fontos Nyugat- és Közép-Európa, ahol a 10%-os piaci részesedés elérése a célja, és az idén nagyot is lépett ebbe az irányba.

Franciaországban, a kicsit csökkenő piacon, ez év közepéig a forgalomba helyezési statisztikák alapján a Fendt az előkelő harmadik helyet érte el. Jelentős növekedési lehetőségeket látnak a márkánál Spanyolországban, a négy Skandináv országban és valamennyi közép-európai országban.
Az európai mezőgazdasági gépgyártásnak jelentős visszaeséssel kellett 2016-ban megküzdenie a márkának különösen a francia- és német piacon. A Fendt ennek ellenére a gyártását 13.667 db-bal – a tervezetthez képest magasabb szinten – szinte az előző évivel azonos szinten tudta tartani.
A gazdák jobb helyzete és hangulata ahhoz vezetett, hogy a mezőgazdasági gépek iránti kereslet a 2017. év során ismét emelkedett. Ez év végéig 15.300 db traktor gyártásával számolnak. Ez kb. 12%-os növekedésnek felel meg. Az új zászlóshajónak, a Fendt 1000 Varionak igen jó a nemzetközi elfogadottsága. A nagyüzemek és bérvállalkozók visszajelzései Európából, Észak-Amerikából, Ausztráliából és Dél-Afrikából kivétel nélkül lelkesítőek. Ez év végéig kiszállítják az ezredik Fendt 1000 Variot, ami az eredetileg tervezett gyártás felfutáshoz képest jelentős siker.

Takarék

Megjelent az Agrár magazin júniusi száma
Megjelent az Agrár magazin júniusi száma
https://www.opten.hu/