Készült: 2017. szeptember 11. hétfő

Top modellel tarolt a Fendt


Jelentősen javult a gazdasági környezet az európai mezőgépgyártás számára az elmúlt 12 hónapban. Három év recesszió után - 2016 őszétől - hónapról-hónapra emelkedik a CEMA üzleti barométer a jelenlegi boomfázisig. A növekedés üteme az elmúlt hónapokban csökkent ugyan, ami arra utalhat, hogy a boom csúcsát elértük. Ez is elhangzott az AGCO/Fendt 2017. szeptember 8-i sajtótájékoztatóján a marktoberdorfi Fendt Forumon.


Az elmúlt három recessziós évben (2014-2016) a német traktorpiac is 20%-kal csökkent, de a csökkenés elérte a mélypontot. Az idén január és július között a forgalomba helyezett traktorok száma már 1,3%-os csekély növekedést mutat.
A Fendt számára az első hét hónap viszont lényegesen jobb eredménnyel zárult. Januártól júliusig 3912 db Fendt traktort helyeztek forgalomba. Ez az értékesítési ranglistán az első helyet jelenti, amely 20%-kal több, mint az előző év hasonló időszakának eredménye. A 200 LE-nél nagyobb teljesítmény-kategóriában a Fendt - 1627 db forgalomba helyezéssel - 27,5%-os növekedést és 39,5%-os piaci részesedést ért el. A 400 LE feletti osztályban az új top modellel, a Fendt 1000 Vario szériával meghódította a piacot. A gyártó célja az év végéig megtartani Németországban a piaci pozícióját és a közepes kategóriában tovább erősödni.
A Fendt számára különösen fontos Nyugat- és Közép-Európa, ahol a 10%-os piaci részesedés elérése a célja, és az idén nagyot is lépett ebbe az irányba.

Franciaországban, a kicsit csökkenő piacon, ez év közepéig a forgalomba helyezési statisztikák alapján a Fendt az előkelő harmadik helyet érte el. Jelentős növekedési lehetőségeket látnak a márkánál Spanyolországban, a négy Skandináv országban és valamennyi közép-európai országban.
Az európai mezőgazdasági gépgyártásnak jelentős visszaeséssel kellett 2016-ban megküzdenie a márkának különösen a francia- és német piacon. A Fendt ennek ellenére a gyártását 13.667 db-bal – a tervezetthez képest magasabb szinten – szinte az előző évivel azonos szinten tudta tartani.
A gazdák jobb helyzete és hangulata ahhoz vezetett, hogy a mezőgazdasági gépek iránti kereslet a 2017. év során ismét emelkedett. Ez év végéig 15.300 db traktor gyártásával számolnak. Ez kb. 12%-os növekedésnek felel meg. Az új zászlóshajónak, a Fendt 1000 Varionak igen jó a nemzetközi elfogadottsága. A nagyüzemek és bérvállalkozók visszajelzései Európából, Észak-Amerikából, Ausztráliából és Dél-Afrikából kivétel nélkül lelkesítőek. Ez év végéig kiszállítják az ezredik Fendt 1000 Variot, ami az eredetileg tervezett gyártás felfutáshoz képest jelentős siker.