Készült: 2019. július 20. szombat


Az év első felében látott napvilágot a Magyar Bor – Személyesen szlogen fémjelezte új borarculat, amely a trikolór logóval kiegészülve belföldön és külföldön is útnak indult, hogy újfajta marketing üzenettel pozicionálja a hazai borágazatot. A magyar bor új márkakoncepcióját, mely az arculatot is tartalmazza, a Magyar Turisztikai Ügynökség hozta létre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával együttműködésben.

Az egyszavas márkanév tömörsége ellenére – vagy éppen amiatt – többes üzenetet tolmácsol, amely mind a bormarketing, mind a borturizmus marketing célokat kiszolgálja, tekintve, hogy a kettő számos területen összefonódik. A szlogennel egyrészt a magyar bor, mint személyes ihletésű alkotás kerül újrapozicionálásra, hiszen a rendkívül változatos és sokszínű borvilágot itthon leginkább ez a jellemző hozza közös nevezőre. Másfelől arra is buzdít, hogy borvidékeinket személyesen keressük fel a borélményért, hiszen a bor annak termőhelyén kóstolva jelenti a legösszetettebb, legmaradandóbb élményt.A fenti gondolatmenet nem új, legfeljebb a borvilágban kevéssé használatos (még): a bortermelő országok, régiók gyakran a terroir, a szőlőfajta vagy egy borstílus mentén határozzák meg magukat, fogalmazzák meg üzenetüket. A magyar borvidékek mindegyikére jellemző ilyen közös kijelentés aligha létezik - ami azonban a magyar bor erőssége, előnye, hogy hazánkban még mindig a családi pincészetek és emberi léptékű borászatok vannak túlnyomó többségben. Ezen borászatok pedig megközelíthetők, könnyebb velük, boraikkal, a borba fektetett temérdek munkával azonosulni és ezáltal egyfajta érzelmi viszonyt kialakítani magához a borhoz is. Ez az érzelmi viszony jelentheti és jelenti világszerte azt a viszonyítási pontot, ami a fogyasztónak biztonságot és ezáltal segítséget ad a döntésben a lehetőségek zavarba ejtő tárházában. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy nagy mennyiségben bort készítő vállalkozás nem tudna élni a Személyesen koncepcióval és annak eszközeivel: arcot tenni egy-egy márka mögé sok nagy borászatnak is már bevált megoldása, olykor a szőlészt és/vagy borászt, máskor a birtokigazgatót előtérbe helyezve.

Az országos ernyőmárka természetesen nem zárja ki, hogy az egyes borvidékek üzenetei, fajtái, erősségei is szerepet kapjanak a kommunikációban, hiszen mind több termelői közösség vagy éppenséggel egy teljes borvidék fogalmazza meg és helyezi előtérbe a maga üzenetét. Ezek az üzenetek adnak támpontot, hogy a borfogyasztó és a borturista a személyes választását meghozza. A személyes választással pedig visszakanyarodtunk a Személyesen brandhez, hiszen a befogadó akár magára vonatkoztatva is értelmezheti az üzenetet, miszerint a borválasztást leginkább a saját ízlése kell, hogy irányítsa. A magyar bor pedig különösen alkalmas arra, hogy bármilyen ízvilágot megtaláljunk benne, a vulkanikus fehérbortól a nagy testű vörösökig, nem beszélve a természetes édes borok sokrétű kínálatáról.Utolsóként említve, de véletlenül sem utolsósorban az üzenet a személyes élményre is ráirányítja a figyelmet, hiszen a borutazások egyre többeknek jelentik a minőségi, tartalmas kikapcsolódást. A turizmus ezen ágazatában – szemben például a wellness vagy biciklis turizmussal – rendkívül fontos a személyes kapcsolat, hiszen a borokat jellemzően a borászatot képviselő személy mutatja be és kóstoltatja. Mindenképp szerencsés megoldás, amennyiben a borász tudja a vendéget megtisztelni a jelenlétével, de a pincészetet autentikusan, elhivatottan képviselő munkatárs is lehet a főszereplője egy emlékezetes, értékes látogatásnak. Érdemes hát az erre nyitott borászatokat nemcsak boraikon, de az általuk kínált borturisztikai élményeken keresztül is próbára tenni!Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!
Megjelent a Haszon Agrár magazin áprilisi száma!